Išče cenovno in časovno ugodno rešitev za odstranitev okvirjev okoli oken. Se pravi izdelan je zunanji omet na hiši, okoli oken pa so iz ometa izdelani okvirji v preseku 10x2cm po 3 stranicah okna.
Ker planiram izvesti izolacijo na obstoječ omet, so tile okvirji v napoto (štrlijo navzven). Razen štemanja, ki mi ni ravno všeč :-) se mu spel najti tale izdelek: http://www.robeks.si/content/retecflexre-14-5-115 ki ima nekakakšno frezalno glavo za omet.
Teh špalet je okoli 70 tekočih metrov. Iščem ideje za odstranitev zadeve brez pretirane muke :-).
kak slika bi prav prišla...a pa si siguren da je zadeva sploh kaj sidrana v steno (na kakršen koli način)..ker tole bi moglo iti ven s pajsarjem za keks... (ponavadi je tudi tako narejeno, da z lahkoto odstraniš).
Manjši pajsar dobiš v kakem Merkurju&Co. za 5 do 10 EUR.
Fasada je izvedena tako, da je cela stena ravno ometana (ročni cementno apneni omet), nato pa so bili iz ometani še okvirji okrog oken in vrat 10x2cm nametani (navzven, okvirji štrlijo iz fasade 2 cm). Vse skupaj zaribano in barvano. (sem prisostvoval izvedbi ene 15 let nazaj). Fasada ni izolirana je samo 2 cm ometa na modulu.
Pozdravljen, ne vem ali si mislil kupit tisto mašino za frezanje za 600€ ali pa si jo sposodit za cca. 50 €.
No vsekakor je zame tudi 50€ veliko denarja, če to pomeni, da se boš potem še zezal z frezanjem in porabil še kakšnih 50 € za dodatno šajbo za brušenje, pa še toliko bolj.
Ali si mogoče razmislil, da bi vzel za te špalete 2cm ožji stiropor. Npr. da imaš planirano dat 14 cm stiropor, vzami dodatno še za 70 tm 12 cm in se pač malo poigrate pri lepljenju, bi znalo bit po moje manj zamudno, kot pa brušenje.
Razmišljam o vseh variantah, tudi o ravnanju s stiroporom, brez skrbi. Vseeno pa bi raje imel konstantno debelino stiroporja. Poleg tega ima fasada takšnih špalet mislim da 25 kosov (toliko je oken in vrat).
Mislim, da je špaleta zgolj iz ometa. To pa ni problem stolči dol (štemarca, poskusi še s pnevmatsko, mogoče bi celo s to šlo). Če se preveč ne obremenjuješ, koliko je vsega, je kmalu narejeno.
predno pogruntaš kar še nobeden ni..vzemi v roke kladivo in malček potolči po tej izboklini (sem si povsem nekaj drugega predstavljal :wink: )..da vidiš iz česa je...sam mislimd a je iz ometa, kot je bilo že rečeno. Če bi bil les bi že vse popokalo.
Tako da..zadevo lahko poštemaš z navadno bau bau štemarico, ki jo že skoraj moraš imeti, če se kaj dosti sukaš okoli hiše z vidike renovacije - vedno pride prav.
Druga opcija - tudi omenjena - je ta da se da tam tista 2 cm tanjši stiropor.
Bi pa sam na tvojem emstu posvetil pozornost tem pravim špaletam..torej ometu ki gre do okvirja okna....tisti cm so pri izolaciji najpomembnejši, ker znajo biti tam izgube sila velike.
Zadeva ne gre dol tako enostavno. S štemanjem v smeri proti oknu narediš zanimive rezultat. V ometu je bilo dodanega precej cementa (ne me spraševat zakaj).