PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Visokotemperaturna toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo.
Razmišljamo o naslednji korakih energetske sanacije hiše P+M, 150m2 neto.
Trenutno stanje:
- ogrevanje na kurilno olje (za ogrevanje od oktobra - aprila) porabimo cca. 1.700l
- sanitarna voda - imamo TČ zrak-voda, z vodenim zrakom (hladimo shrambo), povezano tudi s kotlom, tako da pozimi ogrevamo zalogovnik TČ SV s kotlom
- imamo radiatorje

NADALJNJI KORAKI:
Izolacija hiše:
- trenutno 5 cm stiropor + ostrešje 20 cm volna...razmišljamo še od dodatnih 15 na fasado. Imamo predračune.

- visokotemperaturna TČ povezana s kotlom in obstoječo TČ zrak-voda za SV, da preko zime ne bi delovale obe...pač pa samo visokotemperaturna TČ za ogrevanje, ki bi ogrevala tudi vodo v zalogovniku TČ za SV. Če bi bila kriza zaradi nizkih temperatur pa bi dogrevali vse skupaj še s kotlom.

Kako (če sploh) se da to povezati - kotel>TČ za sanitarno vodo > TČ HT za ogrevanje? Koliko bi takšna investicija (mislim brez fasade) stala? Kakšen bi bil prihranek, glede na to da sedaj porabimo 1.600l kurilnega olja in kakšnih 100 € za delovanje TČ za sanitarno vodo?

Hvala.
Ne vem, zakaj razmišljaš o visokotemperaturni (VT) TČ, če misliš še dodatno izolirati hišo.
Če ti 50 stopinj dovolj za radiatorje, potem razmišljaj o nizkotemperaturni (NT), oz križanicih (TČ, z vbrizgom, ki ogrevajo do 60 npr. Fujitsu, Mitsibushi).
Kotel pa itak mora ven, da bo prostor za novo TČ :wink:
Čim manj ogrevalnih virov, ker potem regulacija postane malce nepregledna.
Investicija v NT brez boljerja (ker bi uporabil obstoječo sanitarno TČ) bi bila reda 5 do 7 k€ (odvisno od moči in proizvajalca,ter monterja).
Ocenjen strošek ogrevanja bi bil (glede na to da so radiatorji) 500 do 700 € letno + 100l za sanitarno vodo.
Tudi pri tej izolaciji bo nizkotemperaturna zmogla, tako, da bi ti najprej predlagal, da eno leto ogrevaš, potem pa po potrebi doizoliraš. STČ pa imej kar skoz vklopljeno, če ti v kleti temp. zraka ne pade pod max. dovoljeno tem. ki še dopušča delovanje črpalke, tisto na ogrevalni pa izklopi. Se bo ogrevalna dosti manj mučla.
Če bo kriza, se vklopijo elektro grelci, ki so glede na izkoristek peči z kurilnim oljem cenovno približno enaki kot dogrevanje z elko-tom.
Kot sta predhodnika napisala, bi že NT TČ (50-65 stopinj) zmogla.
Ker pa misliš še dodatno izolirati, je razmišljanje o HT odveč.
Če boš kje v stanovanju imel premalo ogrevanja (dvomim) raje razmišljaj v smeri večjega radiatorja.

Zelo verjetno kotla nikoli več ne boš prižgal, a če ga boš obdržal, bo dobrodošel v primeru kake okvare TČ

STČ lahko uporabljaš tudi pozimi, če temperatura prostora ne bo padla pod minimalno dovoljeno.
Zdravo.
Takšna, ki vodo greje do 65 stopinj bi bila OK?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termotehnika.com/tc_og_zzv.php">http://www.termotehnika.com/tc_og_zzv.php</a><!-- m -->
Ima kdo s takšno kakšne izkušnje?
Kaj pa zalogovnik? A se lahko poveže kar na obstoječo TČ za sanitarno vodo, tako da ne bi bilo potrebno 2x zalogovnika? TČ SV ima namreč 300L zalogovnik?
Lp.
Kolega Bohinc ti bo izkušnje predstavil iz prve roke. Omenjena črpalka ima tudi odprto svojo temo.
Da pa ti na hitrom objasnim. Črpalka deluje na principu on - off, kar pomeni, da za svoje delovanje v tvojem primeru potrebuje zalogovnik, ki z sanitarno vodo nima veze. Prednosti on - off sistemov so predvsem v tišjem delovanju zunanje enote, za druge prednosti oz. slabosti pa bo čas pokazal in so zgolj špekulacije. Je pa to slovenski proizvod, kar je omembe vredno.
Drugi tip črpalk so inverterji, tudi na široko opisani po raznih temah tega foruma. Skratka, gradiva ogromno.
Odvisno.....
Če sedaj ogrevaš s temperaturo dvižnega voda < 65 stopinj, potem je odgovor da.

Ob tem ne pozabi, da je tistih 65 stopinj maximalna temperatura, ki jo zagotovo ne doseže na -20 ampak prej na +7 stopinj.

Če imaš STČ z dodatno spiralo za ogrevanje z drugim virom (kolektorji, peč, ....), potem lahko priklopiš TČ na obstoječo STČ. Vkolikor ima bojler dve spirali, jih je najbolje vezati v serijo.

PS: Kot je xavi napisal, zalogovnik za delovanje omenjene TČ potrebuješ.
V temi o izkušnji z tt tč sem precej pojasnil, glede na moje izkušnje ter opažanja.
Homer moram te popravit...še vedno me nočeš razumeti.
NT je zame in verjetno večino do 55 stC
VT je iznad te temp. Torej 65, 70, 75 . Sicer nekateri to tolmačijo kot srednjetemperaturne, vendarle spadajo v skupino VT. In tu je množica proizvajalcev teh TČ , tudi velikih cenovnih razponov...
HT je v bistvu VT .
Z razliko, da je to posebna 80st., kot so posebni nekateri njeni uporabniki, ki sem jim že razlagal moj pogled na te kratice, ter uporabo le teh...
Da na STČ se lahko veže, kot je že Homer, s tem da je najbolje vezat, 'kot da je radiator'. S tem preprečimo, da se objekt ne bi ogreval, medtem ko se ogreva san. voda.
Homer a to pri + 7 iz izkušje..., če ne..., potem je zopet le poizkus poveličave HT....
Kaj namreč komu pri tej temp. pomeni taka temp, mislim da škoda pisanja ( pri našem dokaj potratnem objektu in vrem. vodeno je to 35stC).
Da in res se odvisno od vlage -8 -10 navzdol, ob zamiku vklopijo grelci. Da je poraba skoro identična tistim s HT sem že dokazoval...z novoletnim cukrčkom v temi o HT, ter filozofiji, ki je brisana...
Zato se tudi ne strinjam z izjavo, da smo blizu cene kurilca. Moja izkušnja kaže , da ostaja na enaki ravni, saj je grelec kot pomoč, ter deluje hkratno. Če bi le ta deloval samostojno( kot recimo v primeru okvare lahko ) je pa to druga pesem...ki se je ne sme enačiti . Kar sem tudi dokazal rentgenu...v neki temi o posodobitvi ogrevalnega sistema.

Ter, da zalogovnik je potreben, kar je izkusil že tudi kdo na inverter TČ...da ne bi bil odveč...
Velikost le tega pa primerna potrebam objekta, o tem ...za druge... se ne počutim kompetenten.
Le če je premajhen, to lahko občutimo v ' konicah' zime, prevelik pa je ' potrata'.
Če je vgraditel- monter izbral pravo velikost, nam le ta tudi preprečuje (poleg potreb objekta) pogostost vklopov ali zvani on-off, kar bi komu z inverterjem tudi nepotrebno imenovano 'taktiranje'...kar je isto.
S tem da bi lahko zapisal..., da je to predvsem stvar neveščega monterja oz. predlagatelja velikosti same TČ.
Da,imamo VT 65stC in danes bi se odločil enako, izkušnje, ter zadovoljstvo so dobre, kljub morju TČ na trgu. Ter bi se isto za samo zunanjo enoto, kar je bil večni očitek HTjevcev..., kljub temu, da sem pisal da obstaja ločena izvedba....( o porabi je v porabah..., ostalo v TT). Zato nisem nikoli imel ' konfliktov' z ostalimi uporabniki inverter naprav...razen HT...
Strinjam se s xavi- jem, da bo čas pokazal svoje, nekaterim je tako že potekla garancija, ki so jo enačili kot prednost ...tudi nam ( trkam po glavi...) še deluje BP.
Sem pa lokal patriot...delno, ter verjamem v kvaliteto nekaterih domačih proizvajalcev ( ja, vem...deli so uvoženi...) , s tem dostopnost servisa, kot morebitnih potrebnih delov, kar upam, da še leta ne...
Tudi v tujini pa sem videl npr. na mnogih japonskih( ter drugih) motorjih Akrapovičev izpuh..., ter Slo izdelke v trgovinah...ipd.
Lp
Citat:Homer a to pri + 7 iz izkušje..., če ne..., potem je zopet le poizkus poveličave HT....
Še vsi proizvajalci, ki so si upali zapisat podatek o maksimalni temperaturi in temperaturi zunanjega zraka kjer to dosežejo, so imeli nekje navedeno zunanjo temperaturo precej v plusu.

Večina jih tega podatka sploh ne navaja, ali pa nekje z drobnimi črkami napišejo, da deluje do -25 stopinj s pomočjo električnih grelcev brez navajanja izstopne temperature vode.

Kakorkoli, ne mislim s teboj začeti (nadaljevati) polemiko o Daikin HT.
Opozoriti sem samo hotel, da temperatura TČ z nižanjem zunanje temperature pada in to je treba upoštevati pri izbiri VT TČ.
Da z pomočjo grelcev pri meni, kot sem pa že dokazoval...ni HT po porabi pri tem nič na boljšem brez uporabe le teh...in sam sem zapazil pri - 15 stC zunanje temp., da je objekt ogrevalo takret z 57stC, mar ni bistvo da temperatura je...?! Kar NT že ne bi zmogla. Več še nisem ujel, bom pa poročal če bo.
Nisem pa je probal gnati do skrajnosti s firbca, kot verjetno tega ne počne večina brez potrebe, kot je tudi malo zapisov o HT , kdaj so to probali, ob kakšnih pogojih, porabi pri tem..., papir pa vse prenese...
Fajn pa je, če bodoči uporabnik mogoče ve s kako temp. dvižnega voda je prej ogreval objekt.
Svetujem običajno ne, pa če nebi bil omenjen v temi, bi se je ognil .
Glede na podatke , ter ko je vprašani že omenil TT po novem Kronoterm, bi mu omenjena VT z lahkoto ogrevala objekt, razen tista obdobja 2 do 3 tedne prav gotovo tudi NT, že ob tej izolaciji, glede na to da ima namen še doizolirati (če bo to kmalu- rok cca enega leta) , bi si osebno upal vzeti celo NT.
Sicer pa izvedba EVT itak po vremenskem vodenju deluje do mogočih potrebnih višjih temp. dvižnega voda kot NT, ko le ta ne bi zmogla več, se EVT 'prelevi' iz NT v VT. Pomoč vbrizga , ter grelcev ( pri omenjeni je celo možen priklop 2,4 ali vseh 6kW).
Za kako obdobje -čas ogrevanja to gre, ve najbolj vsak sam.
Prosim popravite kjer sem falil...
Lp
Homer Napisal:
Citat:Homer a to pri + 7 iz izkušje..., če ne..., potem je zopet le poizkus poveličave HT....
Še vsi proizvajalci, ki so si upali zapisat podatek o maksimalni temperaturi in temperaturi zunanjega zraka kjer to dosežejo, so imeli nekje navedeno zunanjo temperaturo precej v plusu.

Večina jih tega podatka sploh ne navaja, ali pa nekje z drobnimi črkami napišejo, da deluje do -25 stopinj s pomočjo električnih grelcev brez navajanja izstopne temperature vode.

Kakorkoli, ne mislim s teboj začeti (nadaljevati) polemiko o Daikin HT.
Opozoriti sem samo hotel, da temperatura TČ z nižanjem zunanje temperature pada in to je treba upoštevati pri izbiri VT TČ.
Narobe! Vsaki TČ ne glede na tehnologijo pada moč z padcem zunaje temp in višanjem iztočne temperature. Nobena serijska TČ pa ni sposobna kvaliteno delovat z temp. pod -20C. Marsikateri proizvajalec sicer piše eno resnica je druga. Vsako TČ neglede na proizvajalca omejujejo lastnosti hladiva :wink: .
Moje mnenje je da v objekt za ogrevanje ne spada TČ, če je za ogrevanje kvaliteno potrebno več kot 60C. Pri takšnih objektih je eknonomska upravičenost v TČ vprašljiva.
Narobe?!
Pa saj to kar si napisal sam pravim!

Upravičenost?
TČ je vedno upravičena, če so stroški manjši kot z drugimi načini ogrevanja, investicija pa odplačana v sprejemljivem času.
Ne pozabi, da pri VT (HT) govorimo o energijsko potratnih objektih, kjer se zaradi višjih stroškov ogrevanja tudi višja investicija izplača.

Za primere, kjer je potrebna temperatura >65 stopinj so narejene HT, kjer nekateri ob omembi proizvajalca dobijo ošpice.........
Zdravo.
Pri sedanjem ogrevanju hiše s kurilni oljem imamo terperaturo v radiatorjih 60 stopinj. Ob še dodatni izolaciji bi ta črpalka morala biti dovolj??
Obstoječa TČ za SV ima tako priključek za kotel kot kolektor. Kolektorja ne mislimo imeti, ker nam TĆ za SV tekom poletja hladi prostor za shrambo. En priključk pa že imamo povezan na kotel, tako da je en še prost za TČ za ogrevanje. Kako velik pa mora biti zalogovnik?
Kako daleč pa je lahko zunanja enota TČ od zalogovnika?
Lp.
Bi morala zadovoljiti.
Svetujem ti, da STČ odklopiš od obstoječega kotla in obe spirali povežeš v serijo s TČ
Namreč, zagotovo ne boš več sanitarne vode s kurilnim oljem .....

Nekje sem zasledil podatek da termotehnika zahteva zalogovnik minimalne velikosti po formuli 20 x moč = litri. Torej za 12KW TČ bi rabil najmanj 240l zalogovnik.

Oddaljenost TČ od zalogovnika nima neke hude omejitve. Upoštevaj pa, da vsak meter cevi pomeni določene termične izgube in hidravlični upor.
Ker je to monoblok sistem (vse je v zunanji enoti), kakšne dolge zunanje povezave ne koristijo, saj z njimi zaradi izgub greješ okolico.
Glede dolžine med zunanjo enoto in zalogovnikom...
Najenostavnejša opcija bi mi bila samo preko zunanjega zida...razdalja bi bila cca. 2m. Vendar mi je potem napoto zunanja enota, ker mi zožuje prehod za avtomobil.
Druga opcija pa bi bila cca. 6 m razdalje, s tem da sta tu lahko dve podopciji, ena da gre večina razdalje po hiši (npr. pod stropom) in nako skozi zunanji zid do zunanje enote, druga pa pa gre takoj skozi zunanji zid in na to po zemlji do zunanje enote...ta zadnja opcija mi je najbolj priročna, ne vem pa če je to z vidika delovanja TČ pametno...
lp.
1 2 3
Iskanje po temi