PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kotel na pelete Petrič PP 27 A

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,
Nikjer nisem še zasledil debate okoli nove peči na pelete iz Vipavske doline. Pobližje sem si jo ogledal spomladi na sejmu Dom, kjer je bila menda tudi prva uradna predstavitev, tako da jih je najbrž še zelo malo v konkretni uporabi. Kot so mi razlagali pri Petriču sicer izdelujejo različne kovinarske izdelke in da se sedaj preizkušajo tudi v pečarstvu.
Peč sama izgleda zelo solidno narejena in je razmeroma kompaktna, glede na to, da ima vgrajen še tedenski zalogovnik-18okg in manjši bojler-85L. Turbulatorji so samočistilni in ima tudi polža za odvod pepela v manjši zalogovnik. Več se lahko prebere tukaj [url]httpsunichr("58")//docsunichr("46")googleunichr("46")com/file/d/0B_V5mXa90tFzdWp3RlEtV0gzZW8/edit?pli=1[/url]
Cena spomladi je bila okoli 3700+ddv.
Ker sem v fazi prenove kurilnice bi bila vsaka informacija o napravi dobrodošla. Si pa ogledujem peči nekje do 4k. Sedaj imamo starooo TKT peč na drva z oljnim gorilcem, ki mi za 140m2 popije cca 2000L na sezono. Poleti SV ogrevamo na 300L TČ, tako da bi jo lahko koristil po zimi za bojler.
Ravno danes sem dobil v kaslc prospekt od trgovine Frama v Lenartu. Kotel Biodom 27, predstavljen tudi tukaj na forumu 2600 eurov z zagonom in nastavitvijo kotla.
PS
Na temu linku se nič ne vidi.
Ta peč nima vgrajenega bojlerja.

Je v bistvu bolj kompaktn izvedba Pellson x3, samo da ima dimniški priklop na levi strani.

Tudi meni se zdi kar zanimiva.

Morate vedeti da so peči BIODOM, PELLSON in Petrič skoraj enaka zadeva.
Pazite na nekaj, ko posplošujete, da so vse peči enake. Kar je res, je to, da so se vsi slovenski kotli na pelete razvili iz osnovnega Biodoma iz leta 2002. Zasnova tega kotla je tako dobra, da je še zdaj ogromno replik, tudi v tujini. Iz iste zasnove so izpeljani tako Waltis kotli, ki so potem šli svojo pot z čiščenjem komore in spremembo kurišč, Petričeva peč je čista kopija Biodoma 27A v drugačni preobleki. Oboji delajo varilska in pleharska dela za originalni Biodom.

So pa časi, ko peči primerjate samo po izgledu, minili. Namreč, nove evropske direktive zahtevajo vedno nižje izpuste in vedno večje izkoristke ter, v zadnjem času varnost. Zato predvsem nove Biodomove peči niso samo nove preobleke starih peči, temveč imajo vgrajenih ogromno izboljšav, predvsem na področju stabilnosti izgorevanja ne glede na kvaliteto peletov in kvaliteto dimnika, nadmorske višine itd. Po zadnji EN direktivi pa je potrebno tudi preprečiti možnost povratnega plamena, nabiranja peletov v izgorevalni komoti, nadtlak v peči (tu bodo na udaru predvsem peletni gorilci) itd.
Skupno vsem pečem pa je to da so slovenske in že zato svaka čast, da kdo še kaj proizvaja in ne samo preprodaja tujo robo.
Sicer ne poznam konkretne povezanosti obeh podjetji Gipo in Petrič, ampak bi lahko sklepal da nekako sodelujeta, ker peči so podobne. Jaz bi Petričevo po karakteristikah tudi postavil ob bok Biodomu 27a. Obe imata polža za samodejno čiščenje pepela iz kurišča in samočiščenje turbulatorjev. Elektronika bi sklepal, da je ista. Manjka jima mogoče samo še krmilni sistem Biologic2 pa bi bila peč super, potem pa še protikondenzacijski sistem in smo že pri Biodomu LC 25, če se ne motim. Nekje vmes pa je Biodom 27E, ki se ne zna sam čistiti ima pa Biologic2, kar je mogoče dobra cenovno-prodajna poteza in korak naprej EU zahtevam in čistemu izgorevanju. Mogoče kdo ve na kakšnih tipalih deluje Biologic2?
Klemenius27
Mogoče ti bo tole v pomoč
<!-- m --><a class="postlink" href="http://scp.s-scptuj.mb.edus.si/~murkos/Teorija%20in%20vaje/AVT/krmilni%20sistemi_uvod_slides.pdf">http://scp.s-scptuj.mb.edus.si/~murkos/ ... slides.pdf</a><!-- m -->
Včeraj gledal omenjeno peč Petrič v Baubavu, kjer je bila cena dobrih 3700€, danes pa v njihovem katalogu nekaj čez 5000€ - zdaj pa ne vem, katera cena je bolj ''taprava'' oz. kje so se zmotili. Zanima me še, če je ta peč primerljiva z Pellsonom X3 in kje so glavne razlike...
Saj ti piše zgoraj.
Če jo rabiš, vzemi Biodom, ki te bo prišla ceneje in zadaj stoji močna firma.

Peči pa so jasno primerljive, ker imajo, kot spet piše zgoraj, isto izhodišče.
Ponavadi je razlika predvsem v ceni, delajo začuda obe.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Da malo obudim tole temo...Kakšne informacije uporabnikov o Biodom 27E?
Klemensu27 je omenjal, da ima biologic 2. Kaj sploh to je? In kot sem razumel omenjena peč nima avtomatskega čiščenja gorilca?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gipo.si/news.php?id=45">http://www.gipo.si/news.php?id=45</a><!-- m -->
Biologic je tehnologija, ki omogoca, daj so kotli BD certificirani v skladu s 303-5 direktivo, ki jo izpolnjuje zelo malo kotlov v tem cenovnem razredu, omogoca delovanje kotlov z nastavitvami, ki so enake nastavitvam med certificiranji, ne glede na razlicne kvalitiete dimnikov in peletov. Kompenzira cca. +/-15% gorilne vrednosti peletov, tudi manjse gorilne vrednosti zaradi vecjih dolzin peletov. Zraven je prigrajena diagnostika delovanja ventilatorjev, zamasenosti izmenjevalca zrak/voda, podtlaka v kuriscu itd. Zanimivo, da Biologic ne uporablja lambda sonde za kontroliranje kvalitete izgorevanja, kar pomeni nekaj prihranka pri elektricni energiji zaradi ogrevanja sonde lamda, kot tudi pri servisih, ki znajo biti precej dragi v primerih ko lambda sonde odpovejo ali se zapackajo.

Namrec zelo veliko proizvajalcev kotlov, nastavi kotle perfektno za potrebe certificiranje, kasneje za serijske kotle, pa so nastavitve take, da omogocajo presezek zraka v zgorevalni komori, kar pomeni manjsi izkoristek kotla, povzroca emisije vecje od dovoljenih, zmanjsa pa odvisnost kotla na kvaliteto dimnika in nadmorsko visino.

BD27E nima avtomatskega ciscenja kurisca, predvsem zaradi mehanskih problemov ki so s tem povezani. Katerakoli mehanika, ki je v stiku s pepelom in garezem v peletih zelo pogosto blokira, se posebno, ce so uporabljeni peleti slabe kvalitete ali z veliko vsebnostjo mineralov, ki se pretvorijo v skoraj monolitno tvorbo podobno steklu. Ti pojavi radi blokirajo cistilne mehanizme, se posebno turbulatorje v izmenjevalcih toplote in polzih za odvoz pepela iz gorilnih komor.
Se pa slisijo govorice, da BD pripravlja nov kotel, baziran na Biologic tehnologiji z cistilnim mehanizmom neobcutljivim na kvaliteto peletov.
Ampak, da bi se kdo spomnil dodati kak keramični element nad kurišče za izboljšanje izgorevalnih pogojev (ala Froling P4), je verjetno preveč "raketna znanost" za tele šlosarje. Raje bodo vgradili elektroniko z ne vem koliko senzorji in toliko večjo možnostjo odpovedi le teh.
Spominja me na jadrnico s krivo kobilico in jadrnica vleče v levo smer. Namesto popravila kobilice, se namontira avtomatski pilot, ki bo korigiral krmilo...
Ja, verjetno res vsak slovenski slosar ne more vedeti avstrijske rocket science, da z keramicno izgorevalno komoro dvignes temperaturo v kuriscu in omogocis boljse zgorevanje in zmanjsanje emisij in trdih delcev...Vendar to ni dovolj. Saj tudi Froling P4 uporablja keramiko in lambdo in se en kup elektronike in senzorike, da doseze emisije primerljive s kotli, ki so dosti cenejsi. Poleg tega je potrebno keramiko po dolocenem casu zamenjat, kar, se posebno pri Avstrijcih, ni ravno poceni.
Vsak pac izbere svojo pot, ni pa nujno zaradi tega slosar.....
Kotel je že več kot 1 leto v prodaji. Ali ga je sploh kdo od vas že videl delujočega oz. ga ima doma? Konkretnih informacij in izkušenj od kakšnega uporabnika ni zaslediti nikjer.
Nekaj detajlev..

Priložene datoteke
.jpg   IMG-20140327-00292.jpg (Velikost: 55,13 KB / Prenosi: 2830)
.jpg   IMG-20140327-00294.jpg (Velikost: 49,28 KB / Prenosi: 2830)
1 2
Iskanje po temi