PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira proizvajalca toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na kak način bo ogrevana hiša ni več dileme.
Dilema se pojavi pri izbiri proizvajalca TČ.

Do sedaj sem pridobil predračune za sisteme TČ Ochsner (odpade), IDM, Gorenje in Termotehnika.
Predračuni so sledeči:

GORENJE (6.516€ brez DDV ) - TČ, el. grelec, paket zemeljskega kolektorja (raztezna posoda, črpalka, ventil, varnostna grupa), zalogovnik 200l, bojler brez el. grelca 300l, drobnarije (3 postavke)

TERMOTEHNIKA (6.947€ brez DDV) - TČ zalogovnik 300l, bojler brez el. grelca 300l, kit zemeljskega kolektorja brez cevi, prevoz, zagon

IDM (12.958€ brez DDV) - TČ, Hygienic 1000l z izmenjevalcem 25l/sec in pregradno steno, 2 mešalna kroga, cevi za kolektorje 600m, tekočina proti zmrzovanju, še 25 drugih manjših postavk (obtočne črpalge Grundfos, raztezne posode, varnostni ventili, bimetali, filtri....)

Če vam rečem, da se nagibam k IDM me boste razglasili za norega ali pa z preveč denarja. Vendar zakaj je temu tako, čeprav je na prvi pogled za skoraj 100% višja cena?

IDM ponuja za razliko od ostalih dveh sledeče:

- pri 35 stopinjskem režimu delovanja s pomočjo drugega kondenzatorja segreva sanitarno vodo do 65 stopinj. Vedno torej deluje pri optimalnih pogojih in z optimalnim grelnim številom. Ta sistem je pri IDM edinstven.

- 1000 literski Hygienic prepreči kakršno koli nožnost nastanka legionele v pitni vodi, ker se topla voda segreva v trenutku porabe. Zalogovnik je veliko večji z možnostjo kasnejšega priklopa na solarne celice. Večji zalogovnik, manj vklopov, daljša življenska doba TČ.

- z minimalno dodatno investicijo (1000€) se sistem lahko nadgradi za pasivno hlajenje.

- Celoten sistem, ki je pri IDM resnično dodelan do potankosti (regulacija, detajli za zniževanje hrupnosti...), proizvaja ena firma (zame prednost). Termotehnika npr. nekatere komponente kupuje drugje, ter nato sestavlja "svoj" sistem.

- Ponudba IDM je celovita. Ostali dve firmi sta ponudili samo osnovne komponente. Ko bom na koncu moral prišteti še cevi za kolektorje, tekočino proti zmrzovanju, ter vse pipice, ventile, termostate, filtre in podobno, se bo razlika po moji oceni skoraj prepolovila.

Zakaj vam vse to pišem? Bojim se, da sem kje kaj spregledal in zato prosim še za vaše misli.
Kako zgleda pasivno hlajenje???

Sem bil na ogledu ene bajte z IDM in je res vse lepo laufalo, vendar mislim, da kvaliteta an koncu ni toliko večja od domačih. PA brez skrbi, deli v enih in drugih črpalkah so od vseh koncev zbrani.
Tudi Gorenje ne prodaja svojih TČ, ampak trži nemške črpalke firme
Stiebel eltron z Gorenjevo oznako ( včasih tudi to ne )
Kar se tiče razlike v ceni imaš verjetno prav, ampak tudi 3.000 EUR je
presneto veliko denarja za isto stvar, ki prav tako funkcionira brez težav
Jaz imam toplotno črpalko Ctc zrak voda in sem zelo zadovoljen.
Poraba več kot 50% manj letnega stroška energije.
Za Termotehniko se nisem odločil, ker so v Novi gorici montirali tudi zrak voda in ta toplotna črpalka daje 95 dB hrupa - ropota kot tank.
Pri pasivnem hlajenju se talno gretje nekoliko "podhladi". Koliko točno nevem, mislim pa da na okoli 20-22 stopinj. In tako kot pozimi grejete, poleti z velikimi površinami, ki so nekaj stopinj hladnejše od zraka, ohlajate hišo.

Gorenje prodaja črpalke znamke Dimplex. Teh 3000€ za stvar, ki pravtako dobro deluje... Ni šisto tako, da za teh 3000€ ne dobim dodatne vrednosti v tehniki. Moral se bom pa odločiti. Poročila lahko gledaš na tv z diagonalo 55cm ali pa 102cm. V obeh primerih zveš novosti.

Cena bi se dala še dodatno znižati za slabih 2000€ če se ne odločim za HGL izvedbo. To je tisti sistem, ki omogoča ogrevanje sanitarne vode do 65*C kjub temu, da črpalka deluje v 35*C režimu. Pri tem črpalka ne preklaplja med ogrevanjem samitarne vode in hiše, marveč se segreva oboje istočasno. Koliko menite da je ta sistem smiseln?

Glasnost delovanja sem že slišal. Po moji oceni je zelo tiha.
Ko sem pridobival ponudbe je bila ponudba za toplotno črpalko od Gorenja ena izmed najvišjih.
Niso me prepričali, ker njihov sistem ni nič boljši od ostalih ponudnikov.
dir711 Napisal:Jaz imam toplotno črpalko Ctc zrak voda in sem zelo zadovoljen.
Poraba več kot 50% manj letnega stroška energije.
Za Termotehniko se nisem odločil, ker so v Novi gorici montirali tudi zrak voda in ta toplotna črpalka daje 95 dB hrupa - ropota kot tank.

Tudi jaz imam Ctc toplotno črpalko in se strinjam z vami. Prihranek je celo večji.
Torej govoriš o hlajenju sistema talnega gretja, ki ga ustvarjaša s toplotno črpalko - tu ni nič pasivnega poleg, ker se za to porablja zunanja energija. Sem mislo, da je kak nov sistem :roll:
BogyX Napisal:Torej govoriš o hlajenju sistema talnega gretja, ki ga ustvarjaša s toplotno črpalko - tu ni nič pasivnega poleg, ker se za to porablja zunanja energija. Sem mislo, da je kak nov sistem :roll:
Ja, ta sistem sem mislil. Vem da ni nič novega. In sedaj sem preveril, da je tudi pri konkurenci možna nadgradnja.
Aktivno naj bi bilo vpihovanje hladnega zraka oz. klima.
dir711 Napisal:Ko sem pridobival ponudbe je bila ponudba za toplotno črpalko od Gorenja ena izmed najvišjih.
Niso me prepričali, ker njihov sistem ni nič boljši od ostalih ponudnikov.
Ja kje pa si še spraševal, da je bila Gorenjeva ponudba med višjimi? Za kateri sistem si se potem odločil?

Rokot ali dir711 - koliko je stala postavitev Ctc ogrevalnega sistema brez polaganja talnega gretja?
Ima kdo kakšne info. ali izkušnje s Knut d.o.o.? npr. IVT optima Zrak/Voda.
Do strehe se zida bajto s cegli, naprej pa z dnarjem!
Iskanje po temi