dust deputy je znan v hobby forumih, kot dodatna oprema delavniških sesalcev. to je vse tako drago da te kap. pa ne dam za 30 dek plastike več kot za cel sesalec, in pika.
Dust deputy, Oneida in podobni so bili razviti za hobi tišlerske delavnice. Teža lesnega odrezka oz. delca pepela iz peletnega gorilnika se bistveno razlikuje, tako da je za pričakovat različno stopnjo separacije. Vsekakor je dodatna vrečka v sesalcu dobrodošla, definitivno velja opozorilo, da se ne sme sesat tlečih pepelov oz. ogorkov.
Pepel peči na pelete je definitivno najfinejši prah, ki sem ga skusil. Razen papirnatih filtrov ga skoraj zadrži le zelo gosta platnena vreča, ki pa mora biti izredno velika. Tako kot čiščenje katerega koli papirnega filtra po vsaki uporabi! je že praznjenje platnene vreče posebna avantura.
Noben suh ciklon tako finega prahu ne more separirati! Spec. masa pepela je največ 100g/1l =1 dm3! Če pa boste uporabili vodnega, pa objavite izkušnjo, kako očistiti nastalo malto. Ostalim v premislek.
Jaz sem kupil PARKSIDE-a -odsvetujem.
Ciklon prav gotovo loči fin prah ne glede na velikost delca, dejstvo pa je da mora biti ciklon primerno konstruiran, mogoče tudi 2 različna ciklona vezana zaporedno. Enkrat sem že dal link do konstrukcijske risbe ciklona, ki se dimenzionira glede na velikost delca, ki ga še želiš izločit.
Je pa res, da očitno vsi ciklone delajo od oka, se pravi po metodi ludih pokušaja in delajo kakor delajo. Tudi cikloni, ki so za ločevanje tišlarskega prahu in skoblanja so drugačni, ker so za drugačne delce.
Pri nas smo prvi sesalec za pepel kupili enkrat lani na začetku leta, ter se seveda nasmodili, kot je že kar nekaj primerov na forumu. Mislim, da bi bil skoraj enak efekt, kot če bi tistih 25eur vrgla skozi okno.
Za naslednjega smo odšteli cca 70eur in se je že dalo kaj posesati. A kaj, ko smo se non stop kregali kdo bo, kar naprej, čistil filter. Ob tem ga je bilo treba še pogosto menjati in znova 8eur..
Sem pred tednom ob brskanju po netu našla tole:http://www.vasioglasi.si/?mod=catalog&action=productDetails&ID=61833
Moj bi rabil celo večnost, da bi ga zmontiral na kanto in sem vzela kar komplet.
Žal mi je edino, da se ciklona ni dalo kupiti že lani!
kupil sem pri tem uvozniku <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ptk.si/katalog/oneida_air_cikloni/ciklon">http://www.ptk.si/katalog/oneida_air_cikloni/ciklon</a><!-- m -->
Poskusite razlikovati dve stvari: sesanje pepela iz kaminov in peči in sesanje PRAHU in peči na pelete. Za prah NE pride v poštev prav nobena hock: vmesna posoda, ker je to najfinejši prah, ki ga lahko doživite (<10 mµ). Takega zadrži samo papirnat ali gost tekstilni filter 8) , ki se po pravilu zelo zelo hitro zapaca. Zato je treba peč vedno na grobo očistiti (previdno in počasi) z lopatko, posesati pa le zadnje ostanke (kdor si seveda noče/ne more privoščiti profesionalnega famulusa za 1.000€). V vsakem primeru pa čiščenje filtra zahteva vsaj 2x toliko časa, kot sesanje. Pa še primerno delovno obleko ter rokavice, morebiti tudi dihalni filter! Tega se v nobenem primeru ne da početi v stanovanju. Jaz imam sicer izkušnje s cenenim Sparks-om iz Hoferja, ki ga ne priporočam, ker ima konstrukcijsko napako, vendar tudi znanec, ki ima 3x dražjega ni nič na boljšem. Zato že na začetku kupi 2 dodatna filtra, da vsaj oba čistiš z enim preoblačenjem.
To je največja težava dobro delujoče peči na pelete Biodom.
j0113 Napisal:Lepo pozdravljeni.
Sem novi uporabnik tega foruma, pa vas bi vprasal za nasvet, nakupa sesalnika za pepel. Nagibam pa se za sesalnik Karcher AD 3.200.
Sprasujem pa ce ima kdo kaksnje iskusnje z tem sesalnikom.
Hvala za nasvet
Tudi mene zanima mnenje o Kärcher-jevih sesalcih za pepel. Tudi sam gledam tega, nikjer na netu pa ne najdem nobenega vtisa uporabnikov. Ima kdo kak podatek kako se obnese?
Hvala
Uporabljam mokro - suhi sesalec Karcher WD 3.300 s kovinsko posodo in vstavljeno vrečko. Tako pepel pelet kot raznorazno drugo svinjarijo pri gradnji sesa odlično, pa do sedaj ni bilo nobenih problemov z njim. Se ne zabija. Je pa res, da ima malo boljši filter in pa da jaz uporabljam tudi vrečke, čeprav jih ne bi rabil. Seveda pa je potrebno zaradi :!: požarne varnosti :!: nekaj časa počakati, ko peč na pelete samodejno ugasne (naredi izpih pepela in tlečih pelet s posodice) + da ni nikjer tlečih pelet in se peč malo ohladi! Pa še potem je pametno vrečko al pa cel sesalec odstranit iz hiše. Ziher je ziher :mrgreen: Mislim da filtra do sedaj še nisem pucal pa špila ko Singerca... Kupil ugodno v Bau... Zadovoljen.
l.p
lansko leto nabavil toplozračni kamin na pelete za sesanje pepela pa v obiju sesalec z plehnato kanto in na vrhu motor,sam sem iz kamina najprej z velikega odstranil pepel potem pa še na fino posesal ,vendar sem šel prej v Filc Mengeš in kupil fini filc in ga razrezal in z elastiko pripel čez obstoječi filter,filc sem pucal na cca 4x sesanja.
Letos sem nabavil še centralno na pelete in bom isto probal ,vem da je več pepela ampak mislim ,da bo šlo,treba je le prej grobo z greblico odstranit pa potem posesati magari le v gorilcu šalčko...
Rekel bom to da je stvar vredu zato ker lahko posesaš 20l pepela brez da prazniš sesalec. Je pa res da fini prah se ne separira in gre direkt v sesalec z enim čiščenjem sem posesal 20l pepela....
Ponavadi pa sem z enim čiščenjem posesal kakšnih 4l...
Ciklonski stožec je v redu stvar...dust deputy je nesramno drag....ne rabite ga kupovat. Vsak ki ni ravno lesen in nima dveh levih rok lahko tako stvar enostavno naredi.
Uporabil sem par lončkov od rož, toplo plastiko, malo stirodurja, vedro od barve in nekaj cevi od starega sesalca.
Če imate kakšen majhen brusilnik - gravirnik (biaks) bo delo še lažje
vse skupaj sem priklopil na plehnati sesalec za pepel.
Prej je bil po 2-3 sesanjih sesalec totalno zabit in je bilo potrebno spihat filter..
S tem ciklonskim stožcem sesalec spiham 2-3 krat na zimo
Stvar deluje prefektno. Poizkusil sem že razne sesalce, vendar ta stvar deluje najbolje.
če koga še kaj zanima mu lahko še bolj podrobno obrazložim.
Že 2 leti se "igram" s sesalnikom za peletni pepel, skupaj z vmesno posodo. Vse je ena sama težava. Na vmesno posodo sem namestil tudi koničen ciklon. Slike je najti na internetu <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ptk.si/katalog/oneida_air_cikloni/ciklon_d_i_y_dust_deputy_plastic">http://www.ptk.si/katalog/oneida_air_ci ... ty_plastic</a><!-- m --> in povsem neprimerno hvaljenje. Prah je tako fin, da je razlika v specifični masi pepela in zraka neznatna, zato se v ciklonu ne ločuje, ampak gre v filter sesalca in ga nemudoma zapaca.
Ker pa sem ga že kupil (originalni je ZELO drag), sem poskusil povečati težo spec. težo pepela tako, da sem ga pršil z vodo takoj za vstopno odprtino. To pa deluje zadovoljivo. Je pa bilo potrebno mnogo poskusov pri določitvi optimalne dize za pršenje vode v curek vsesanega pepela, tako da se je moker pepel nalepil na steno ciklona, zrak pa več ali manj čist v sesalec. Pomembna je tudi višina centralne odsesavale cevi v ciklonu, ki originalno ni dobra.
Zdaj lahko vso količino pepela iz Biodoma naenkrat posesam, pa še papirnega filtra cenenega "bauhaus" sesalca mi ni treba vedno čistiti. Ti filtri so razmeroma dragi, zato takega sesalca ne priporočam.
Ni kaj, zelo zanimiva ideja. Če sem prav razumel, pršiš na delu, kjer se gibljiva cev spaja s ciklonom? Kako pa vklopiš/izklopiš dovod vode, da se gošča kljub temu ne nabira na stene ciklona in pade dol?
No, cilj ciklona je, da se gošča nabira na stenah, ne da gre v filter sesalca. Če je premokra, pač teče v posodo, sicer polzi. Doziranje je stvar sifona , ki deluje le tedaj, kadar je v ciklonu podtlak.
Dovolj.
LP
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.