PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Kdo plača nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča - NUSZ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kdo je dolžan plačati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v primeru ko fizična oseba oddaja stanovanje v najem drugi fizični osebi? Najemodajalec ali najemnik? Nikjer ne najdem utemeljenega odgovora na to vprašanje pa tudi zakon je malo dvoumno napisan.
Hvala,

cegu
"Utemeljenega" odgovora na to vprašanje na način, "ki bi ti ustrezal" ne boš dobil.
Še najbližje temu bo moj odgovor.

Najemnik v načelu plačuje vse stroške, ki izhajajo iz naslova UPORABE najete nepremičnine, lastnik pa tiste, ki izhajajo iz LASTNIŠTVA oddajane nepremičnine.

Lahko pa s členi Pogodbe o najemu najemodajalec in najemnik določita drugače.

V primeru, da je najemnik uporabnik neprofitnega stanovanja, so zakonska določila v smislu plačevanja stroškov dovolj natančno zapisana. Ko pa gre za pogodbeni dogovor v smislu najema oz. oddaje na, takorekoč "zasebni" ravni, pa sta plačilo stroškov in višina najemnine stvar dogovora obeh pogodbenikov.

Tako pa zadevo s plačilom NUSZ dovolj jasno pojasnjujejo na spletni strani DURS:
"Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe, tj. imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice."

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Citat:Najemnik v načelu plačuje vse stroške, ki izhajajo iz naslova UPORABE najete nepremičnine, lastnik pa tiste, ki izhajajo iz LASTNIŠTVA oddajane nepremičnine.

Če stanovanja ne bi nihče uporabljal, bi NUSZ moral plačati lastnik. Torej ta strošek izhaja iz lastništva? :evil:

A je najemnik stanovanja torej imetnik stanovanske pravice oziroma pravice razpolaganja s stanovanjem?

Hvala
Če stanovanja (govorim za stanovanje v večstanovanjskih objektih, ki morajo imeti upravnika) nihče ne uporablja, potem se po zakonu šteje, da ga uporablja ena oseba. V tem primeru je to lastnik. Torej lastnik krije stroške, ki so nastali z uporabo stanovanja.

Če stanovanja nihče ne uporablja se torej šteje, da ga uporablja lastnik.
V nasprotnem primeru je stanovanje oddano v najem z najemno pogodbo. In ga ne uporablja več lastnik, temveč najemnik.

Najemnik je trenutni (začasni) imetnik stanovanjske pravice oziroma pravice razpolaganja s stanovanjem v skladu z določili najemne pogodbe. Za ta "privilegij" pa plačuje najemnino.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Stvar dogovora.
Ja, stvar dogovora.
Mi smo v najetih poslovnih prostorih in placujemo tudi NUSZ, ker je lastnik tako zahteval in se o tem ni dalo pogajati, ker je bilo povprasevanje vecje kot ponudba.
Me pa zanima kako bo po uvedbi novega davka na nepremicnine. Verjetno bo lastnik prisel z aneksom k pogodbi, potem pa se bomo pogajali ;-)

Osebno menim, da je NUSZ strosek lastnika, ker je povezan z lastnistvom in ne z uporabo. Enako velja za novi davek na nepremicnine. Res pa je, da lahko v koncni fazi lastnik to vkalkulira v ceno...
Citat:Osebno menim, da je NUSZ strosek lastnika, ker je povezan z lastnistvom in ne z uporabo. Enako velja za novi davek na nepremicnine. Res pa je, da lahko v koncni fazi lastnik to vkalkulira v ceno...

Točno! Mislim, da ge neposredno ne moreš prevaliti na najemnika/uporabnika, vedno pa lahko to stori preko cene - posredno.
Huh, še nekrat, če je tisto, kar sem citiral zgoraj postalo "nevidno".:

Tako pa zadevo s plačilom NUSZ dovolj jasno pojasnjujejo na spletni strani DURS:
"Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe, tj. imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice."
Citat:"Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe, tj. imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice."

Tega pa sedaj jaz ne razumem. Primeri:

Neposredni uporabnik? Jaz sem lastnik, venda imam najemnika. Je on neposredni uporabnik?

Živim v občinskem stanovanju? je zavezanec lastnik - občina?
Tako je. Najemnik je neposredni uporabnik postal takoj, ko sta sklenila pogodbo o najemu.

Ne. Živiš v občinskem stanovanju. Torej si UPORABNIK občinskega stanovanja. In s tem tudi zavezanec za plačilo NUSZ.
E, da ga _ebeš! Kakorkoli vedno plačam!

:twisted:
Ma ne, če imaš v svojem stanovanju najemnika. Potem plača on. Tebe cepijo le z dohodnino. :lol:
Kaj pa potem davek na nepremičnine, ki bo nadomestil nusz? In bo odvisen še od drugih dejavnikov, ne samo od točk, ki jih pripišejo posamezni nepremičnini glede na lokacijo, infrastrukturo in bogsigavedi, kaj še vse?
Čeprav nekaj časa je bil nusz višji za nepremičnine, kjer ni bil nihče stalno prijavljen - ne vem, ali je še tako.
Tega da mora Nusz plačati najemnik pač ne morem tako zlahka sprejeti. Najemnik za uporabo stanovanja plača najemnino. Najemodajalec se ukvarja s pridobitno dejavnostjo in mora prevzeti morebitna poslovna tveganja - višina nusz. Če v pogodbi eksplicitno ni zapisano, da najemnik plačuje nusz, ne vidim logike da bi ga tudi sicer moral najemnik.
zakon je tak, kako in kaj ti sprejmeš je na žalost druga stvar
so pa sicer najemniki napram lastnikom zelo zaščiteni in če imaš kot lastnik najemnika z figo v žepu, lahko za par let pozabiš na svojo lastnino..... (razen če si podpisal notarsko pogodbo z neposredno izvršljivostjo...)
1 2
Iskanje po temi