PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Priklop kopalniškega (lojtra) radiatorja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav.
Povsod v hiši bo talno gretje v 2 kopalnicah pa smo se še odločili za kopalniški radiator(lojtro).Mojster ki mi bo delal talno je rekel da bo mi posebej iz razdelilca vezal eno vejo na ta radiator ,radiator pa bi še naj imel električni termostat.Mogoče sledi komu smešno vprašanje pa vseeno:
A to pomeni da bom lahko ta radiator uporabljal v prehodnih obdobjih za segrevanje(elektrika) ali bo ta radiator deloval samo takrat ko bom v centralni kuril in grel cel sistem in bo to bolj kot ne za brisače??Ali je možnost samo da je takšen radiator priklopljen na elektriko brez vezave na centralno?
Na kakšni višini od gotovega tlaka pa naj zaštemam za priklop elektrike tega radiatorja?Na enih 50 cm?Nebi rad ravno da se tisti kabel preveč vidi.Je kako pravilo na koliko se postavi tak radiator?
Sem ravno pred ometi zato še treba to poštemat.
Jaz sem pustil kabel pri tleh (cca 30cm nad tlemi), ker se grelci ponavadi spodaj vstavijo v lojtrco.
Je pa seveda pomembno vedet, kako visoko boš radijator postavil od tal.
Slika je iz interneta:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")elektricno-ogrevanjeunichr("46")si/db/image/domi_small_2unichr("46")jpg[/img]

Bom pa sam raje fiksno zvezal v IP67 nadometno dozo - brez vtičnice (moj grelec ima že na sebi stikalo).
Jaz imam enako pripravljeno kot fantocci - le elektricni priklop, brez "mesanja" talnega poleg.
Ce gre v lojtrco nizka temp, kot za talno, je vse skupaj p* dim, ce imas pa mesalne ventile pa si zakompliciras instalacije.
Glupo vprašanje, pa vseeno: zakaj pa rabiš mešalne ventile, ali ne moreš samo dogrevati vode iz talnega na uporabnih 45-50 stopinj (torej s termostatskim grelcem) i nikom ništa?
Ali bi bila težava, da ne bi šla ta lokalno segreta voda potem v talno? Te vode ni veliko, v lojtrci je je par litrov.
Ali je težava v tem, da bi vodni tok delujočega talnega sproti odnašal toploto iz radijatorja? V tem primeru bi moral pripirat ventil v njem (ročno ali avtomatsko).
fantocci, o tem pojma nimam - sem si predstavljal, da je princip isti, kot pri kombinaciji talno/radiatorji, kjer pac dovajas visjo temp v radiatorje (oz. v lojtrco).

Ce pa je sistem, kot si ga opisal (elektricno dogrevanje "mlacne" vode iz talnega), potem najbrz ok.
Tudi jaz ne vem točno, bluzim malo. Mogoče se pa kak stručko oglasi in nas poduči, kako je s tem Smile

Jaz sem tudi opcijsko študiral, da bi kar nalil olje v radijator (manjša možnost korozije) in ga samo po potrebi na elektriko gnal... Kot pravi gt001: ali ga ima v resnici smisel priključevati v sistem talnega?
Mi smo zmontirali električno lojtro v obe kopalnici ampak do danes še nikdar ni bila vklopljena. Nasedla investicija, kaj čmo.

Predlagam ti, da pustiš eno električno vtičnico z ustrezno zaščito in boš ob priliki videl ali sploh rabiš to čudo. Pri nas se na lojtri samo brisače sušijo ampak v ta namen se verjetno da dobit tudi kako cenejšo rešitev :-)
@matteo
Nesmiselno je povezovanje lojtre v sistem talnega, ki ima cca 30 stopinj.
S tako temperaturo ne bo nobenega grelnega učinka, pa tudi brisače ne bo kaj prida sušilo.
Z dodanimi grelci boš sicer to vodo lahko dogrel na višjo temperaturo, a če boš imel odprt ventil boš dogreval tudi talno (in to na elektriko).
Torej bo ventil moral biti vedno zaprt.

To pa je enako kot če imaš le električno lojtro.
V bistvu je taka lojtra popolnoma enaka kot tiste za vezavo v sistem centralnega ogrevanja, le da ima vodne priključke zaprte, vtaknjen električni grelec s fiksnim ali regulacijskim termostatom, napolnjena pa je z glikolom.

Sam imam poleg talnega ogrevanja še električno lojtro za sušenje brisač in eventualno dogrevanje v prehodnem obdobju. Ker se je zgodilo, da je večkrat ostal vklopljen, sem ga vezal preko časovnega releja tako da se izklopi po cca 1uri delovanja.
Homer ja nekaj v tej smeri sem razmišljal.Ker vem da sem mojstra spraševal a je možnost priklopa takega radiatorja brez priklopa na centralno a mi je dejal da je tak radiator drag ker je napoljnjen z nečim drugim....(vidim da si napisal glikol).
Jaz sem si tudi tako predstavljal to zadevo.Brez vezave na centralno le radiator na elektriko za prehodna obdobja.A je res potem ta toliko dražji od toplovodnega?Kak link enega in drugega?
Homer hvala za pametno razlago.
Dražji je za tisti električni grelec in nekaj litrov glikola (antifriza)

Za cene ti ne vem povedati, a mislim da te grelec s termostatom stane pod 100€, glikol bo po kake 5€ za liter.
Ostalo je sama lojtra, ki pa lahko glede na velikost, design in proizvajalca ima zelo različne cene

Poglej malo na internetu in lokalnih prodajalcih

Jaz sem ga kupil pri lokalnem prodajalcu kot samostojni električni radiator brez priklopa na centralno in je bil že napolnjen z glikolom in opremljen z grelcem 600W in fiksnim termostatom (brez regulacije; mislim da nastavljen na 60 stopinj)
Zakaj pa mora biti glikol not?

LP Srečo
Pri nas je notri navadna voda.
Ja, glikol je notr kao zaradi tega da voda v njem nebi zamrznila :lol:
Mimogrede, s tem se radi pohvalijo tisti "tadražji".

Ja, tudi jaz sem se takrat na predlog instalaterja odločil, da kupim lojtro brez priklopa na talno, sam sem mislil na priklop. No, po treh zimah lahko zagotovim, da priklopljen na talno, kot so povedali že ostali, nima pomena. Skozi talno v prehodnem obdobju (nočne T 0-5°C dnevne 10-15°C) kroži voda od 24-26°C, kar pa je res p*** dim. Se pravi, da bi tisti grelec samo malenkost dogrel vodo in bi že odtekla nazaj proti zalogovniku, ali pa bi morala biti veja popolnoma zaprta (torej veje ne potrebuješ).

Konkretno takšnega imam (sicer nisem kupil tu, ampak tole najdem trenutno):
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.elektricnoogrevanje.si/radiator-bahia.html">http://www.elektricnoogrevanje.si/radiator-bahia.html</a><!-- m -->

Uporabljam ga pa itak samo za hitrejšo posušitev brisač po kopanju/tuširanju in nekajkrat letno za predgretje kopalnice, kadar talno sploh še ni aktivno.
440 Evrov za tole malo (914 x 500 x 123) električno lojtrico s 500W grelcem? Pa saj niso normalni. Je zlata?

Vzami raje eno običajno lojtrico (dobiš jo pod 100 Evrov), jo zapreš s čepom, nafilaš z vodo, glikolom ali oljem in daš zraven grelec (ravno tako pod 100 Evrov), pa si na pol te cene.
Tako kot vsako stvar, tudi pri lojtri plačaš proizvajalca design tehnične lastnosti in še kaj.
Zato pa je lahko razpon cen 1:3 ali še več.

Če pač iščeš najnižjo ceno vzameš "zvarjene 4 horizontalne in 2 vertikalni cevi"
1 2 3 4
Iskanje po temi