PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri 3 x 20A ali 3 x 25A

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Si strokovnjak,rezultate si pa ocenil sam. Big Grin
Voda bo hitreje topla, delalo bo z minimalno šumnostjo, obremenitev po fazah minimalna, izkoristek maksimalen - višji kot s 6 kW, elektrogrelnikov ne bo nikoli vklapljalo, življenska doba daljša...........
Če nek sistem lahko deluje med 10 in 100% se s tem lahko igraš, pri drugih pa ne.
Je pa nekaj višja zunanja enota z dvemi ventilatorji in nekaj dražja.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Hvala telmos, dobri argumenti. Če sem prav razbral mi torej za mojo hiško cca. 120m2 talnega priporočaš 11kw Toshibo Estio. V igri sem imel še 8kw Daikin. Sem prav razbral? Lokacija pa je Notranjska z mrzlimi zimami, občasno par dni tudi pod -15 ali res izjemoma -20°C.
Citat:Če nek sistem lahko deluje med 10 in 100% se s tem lahko igraš, pri drugih pa ne.
Opravičilo ....samo ne vem če tole paše k moči varovalk...(zato se pač oglašam), pač pa bolj reklami....
Torej pri 'drugih' vgradiš pač primeren zalogovnik- ki bi marsikatero težavo prihranil ( pri tako imenovanih taktiranjih ali tudi odmrzovanjih!) kakemu uporabniku inverter naprav.
Ker- ko bodo potrebe po ogrevanju večje, se ne boste greli z zgolj 10 % ali cca 65%, temveč več..., takrat je tudi poraba večja in uporabnike zanima predvsem 'zgornji' del (koliko v - stC ...), sploh pri radiatorjih- drugo so talna gretja... :!: Idea
To velja tudi za večji del zimskih temp. - ki niso najbolj naklonjene inverter- oziroma se opravičujem- ne inverter...temveč uparjalnikom z malim razmakom lamel, kar nam cenjeni monter še ni razkril zakaj so sosedje Avstrijci šli v večredni 'težki' uparjalnik- širokih lamel (ter teže :lol: ), ne pa kopirali Japoncev z popreje (imenovanim od monterja) 'velikim' uparjalnikom ožjih lamel (ki ''naredijo t.i. veliki'' uparjalnik - čeprav same mere naprave tega ne pokažejo Idea ). Se pravi nekje ta- od monterja imenovana 'vesoljska' tehnika mora imeti argumente, zakaj nam jih ne razkrije javno :!: :?:
Ali pa se zgolj osredotoči na varovalke....
Doma mamo 2 elektro šted., 2 skrinji....v glavnem za dve gospodinjstvi morje 'potrebnih' ali ne el. aparatov, včasih vklopim še savno, pa tudi staro 'obl- mašino-sekular' pa ni še po vasi nič mižikalo-česar sem bil 'obtožen'..., tudi doma ni bilo problemov 3x25 (pač stara napeljava- z delnimi posodobitvami).
Mislim pa -da najbolje ob ogledu objekta to razloži kak 'uk' elektro monter bolje, kot tu vsak, ki vleče na svoj mlin- brez 'videnja' (seveda- da mu povemo še vse morebitne prihodnje želje...elektro porabnikov..., na kar se osredotoči kak monter TČ- brez da vpraša kake želje v prihodnje mogoče po elektro porabnikih še imate...takrat pa zna morebiti nastati težava.... Idea ).
Lp

p.s. vem :oops: neželen prispevek, moder. prosim, da ga razvrstijo - kamor pač paše....
Al se splača tolk komplicirat? Moje mnenje je, da je 3x20A dovolj, če sodim po naši bajti. Napeljali predlani. Pa tud hiltije, tremblice, pa podobne mašine gonimo, pa med drugim centralna in TČ za SV gor visita, + kuhinja, pa vse dela bp. Razen če boste imeli kako hudo delavnico s stružnicami, profi varilnimi aparati in brus mašinami za vsakdanjo rabo... Drgač pa kak komu paše. Je pa res da včasih od viška glava ne boli 8) lp
@bohinc
Spet en tvojih komentarjev, ki jih najbrž edino ti razumeš.
Sicer vem, da je to bil komentar samo zaradi telmosa, ki ga "organsko ne prenašaš", nima pa nikakršne zveze z vsebino.

@bosanoga
@dusan001

Skratka, kot je telmos napisal:
Inverterska TČ, ti bo z zmanjšano močjo delovala najmanj enako dobro kot šibkejša, imel pa boš še nekaj KW rezerve v kritičnih trenutkih.

Morebitno zamrzovanje nima nobene zveze z večjo močjo, številom faz ali inverterskim delovanjem. Je odvisno od zunanje temperature, relativne vlage in dt uparjalnika. Resda večji uparjalnik pomeni tudi da se bo težje zafilal s srežem, a bo tega zaradi velikosti na koncu tudi več. Torej redkeje odmrzovanje a, tedaj bolj intenzivno. Pomemben vpliv velikosti uparjalnika bi bil, če bi govoril o nekajkrat večji površini.
Nisem sicer primerjal 8 in 11 KW TČ. a mislim, da ima močnejša tudi večji uparjalnik.
Torej si tudi glede tega "za dlako" na boljšem.

Vse ostalo nakladanje izhaja iz nasprotnikov inverterskih naprav. To mi pa nekako deluje, kot bi danes rekel, da je sodobni diesel s kupom elektronike, turbo polnilnikom in skupnim vodom, slabši od starega dobrega ropotajočega z bosh črpalko, češ da je specifična obremenitev motorja večja, trajnost in zanesljivost manjša, pa še "kiler" je premajhen za tako moč......
@MatjažM
TČ za SV, bistveno šibkejša od TČ za ogrevanje hiše.

Zagonski tok TČ za ogrevanje je 30-40A.
Zato enofazna TČ na 20A varovalko ne gre,
Trifazna pa zagonski tok porazdeli po fazah in je ta cca 1/3. Torej cca 10A po fazi.
Ne da ne prebavljam , samo premalo ponavadi obrazloži...pač v 'skladu' z najraje ponujanimi napravami, ter samo zgolj zaradi tega oporekam.
Ja res nerazumljivo pišem :oops:
Citat: Resda večji uparjalnik pomeni tudi da se bo težje zafilal s srežem, a bo tega zaradi velikosti na koncu tudi več.
Mogoče pa poglej moje slikce...če ti bo bolj jasno, ter kot sem pozival imetnike inverterjev naj podajo svoje 'čase' talitev lahko tudi s slikcami...tudi Migaj se je zahvalil rentgenx-u, ko je povedal čase svojih odmrzovanj... okoli novega leta - ko si šele dobro pognal zadevo- zdaj pa ju že 'nadomeščaš'(mimogrede brez zalogovnika- ali ob uporabi sanitarne vode - nekatere naprave ne ogrevajo hkratno še objekta- ko se naprava odtaljuje Idea).
Citat:Vse ostalo nakladanje izhaja iz nasprotnikov inverterskih naprav.
Nisem nasprotnik inverterjev- le da nam monter še zmeraj ni razkril zakaj so Avstrijci šli v večredni -širšelamelni uparjalnik , namesto v ozko lamelni (kar je bilo do nedavnega za njega boljše- dokler ni dal v ponudbo kot se je sam izrazil ''vesoljske tehnike'' (to pa piknem zgolj zato da bi se v bodoče ogibal , če nam ne razkrije skrivnosti---nikjer, nikdar pa nisem pisal, da ne obvlada zadev ki jih počne....).
In verjetno nisi niti telmosa znal prebrati- soonnenkraft- je inverter....mogoče zato ker naju :
Citat:''organsko ne prenašaš",
:mrgreen:
Največjo električno moč pa bodo vsi potrebovali ob največjih potrebah...ko tudi marsikakemu inverterju priporočajo delovanje s pomočjo grelcev- kar tudi nenazadnje ne poveča zelo porabe (ob ex. temp.), lahko pa poveča življensko dobo naprav....
To sem hotel izvleči od nekoga...ki so mu tako povedali....pa nam žal ni hotel javno priznati...., ker je bil vnet zagovornik delovanj brez grelcev- dokazoval pa sem, da sva se bolj malo razlikovala -on brez in jaz z... s tem da ni bil moj namen poveličevanje moje naprave, temveč da neke 'naj' nič dosti ne odstopajo- če sploh- glede porab od ostalih. Živi bili pa videli....
Razen če mogoče ti že vnaprej veš, kaj bo še kdo 'obesil' k ostalim el. porabnikom ter bo zadostovalo... jasnovidnost nima meja....(jaz to nisem...)
Lp
Če izluščim nepotreben balast je povzetek:

Avstrijci imajo "vesoljsko tehniko"?
Tebi TČ ne zamrzuje ker ti grejejo električni grelci?

Pa še odgovor glede časa talitve:
Meni TČ služi ogrevanju, ne pa da skačem okrog nje in gledam kako deluje.
Enkrat sem jo le "ujel" ko je šla v odmrzovanje in je res bila zunanja enota zasrežena. Dokler sem prišel do TČ, je ta bila že na pol odtaljena.
Še nekajkrat sem videl signalizacijo odtaljevanja, a ledu nikjer ni bilo.
Po diagramu temperature TČ vidim da ta "odtaljuje" v rednih presledkih morda 2-3 minute + še toliko za ventilacijo.
To je vse. Konec zgodbe in z odtaljevanjem se ne ukvarjam več.
Citat:Avstrijci imajo "vesoljsko tehniko"?
zapis monterja....
Citat:Tebi TČ ne zamrzuje ker ti grejejo električni grelci?
Narobe....'fant-mož'... še malo poglej stare zapise, se da marsikaj videt-prebrat...
Citat:da ta "odtaljuje" v rednih presledkih morda 2-3 minute + še toliko za ventilacijo
se pravi večkrat in dlje ....kot pri meni manjkrat in manj časa je rezultat :!: :?: Idea
Tu pa nam 'prodajaš več vedenja', kot smo že mleli...mimogrede kako potem veš za on-off, da se dlje odtaljujejo.....aha jasnovidnost....res škoda časa za nas navadne zemljane...
Lp
P.s. dober nadomestek 'dveh'....
Majke ... od foruma si še bolj zmeden, kot sicer .... pa gremo na 11kW-3f mašino ...
bohinc Napisal:Tu pa nam 'prodajaš več vedenja', kot smo že mleli...mimogrede kako potem veš za on-off, da se dlje odtaljujejo.....aha jasnovidnost....res škoda časa za nas navadne zemljane...
Lp
P.s. dober nadomestek 'dveh'....

Se vidi, da si obseden z ON OFF.....
Sem kje napisal ON OFF?

Večji redkejši uparjalnik = več sreža, a počasnejše nabiranje (pa je popolnoma vseeno, če je ON OFF ali inverterski) in večja količina srerža = daljše odtaljevanje ali potrebna večja energija za odtaljevanje ("simpl" fizika brez nepotrebnega nakladanja)
Fizik nisem....sem pa zapisal
Citat:se pravi večkrat in dlje ....kot pri meni manjkrat in manj časa je rezultat :!: :?: Idea
prvo za inverter-gosti uparjalnik...drugo velja zame, fiziko prepuščam prerokovalcem.....
Citat:Sem kje napisal ON OFF?
Res ne ...se da pa razbrati:
Citat:Vse ostalo nakladanje izhaja iz nasprotnikov inverterskih naprav
pisca verjetno še veš...-kot tudi vidim, da dobro sprevračaš bistvo kot prej dva...(vsi.... tudi monter, pa občasno zapišejo(te), da je forum pač za različno 'misleče', še bolje verjetno pa Arrow če so ''ovce'' (opravičilo, kdor se najde...) :roll:
Ko pa pričakujem odgovor zakaj soonnenkraftov inverter -vesoljska tehnika, ob vsej poprejšnji 'znanosti' japončkov vgradi večredni redkolamelni uparjalnik...pa vse tiho je bilo z vseh strani :!: :?: :wink:
Kar se tiče varovalk...kot sem že zapisal ....dober pomislek- kaj bo še kdo kdaj mogoče vgradil (ob že gotovo mnogih porabnikih el.en.), ter posvet z izkušenim električarjem....
No pa pejte nazaj na 11kW mašino....se opravičujem :oops: :mrgreen:
Lp

p.s. homer... slabo si bral tudi telmosa..., kot tvoja 'predhodnika' :
Citat:Večji redkejši uparjalnik = več sreža, a počasnejše nabiranje
, ki so trdili pisali da je uparjalnik večji pri inverterjih- zato pa sem ponujal meter ( zaradile enega-dveh redov ... čeprav je sama naprava-uparjalnik po merah lahko enaka) ,ko si se šele dobro začel greti s TČ, če bi že takrat bolje prebiral ,bi me mogoče lažje razumel...,ali vsaj ne nakladal, kar smo že obdelali...., ter ne dorekli....
Malo sem gledal "izračune" moči pri nekaterih postih. Torej 3x20A pomeni:
P=20 x 400 x koren3 x cos fi. Če upoštevamo, da cos fi pri stanovanjskem objektu verjetno ne bo manjši od 0,85 dobimo 11,7kW. V primeru, da boste imeli v priključno merilni omarici varovalke NV00, lahko trenutno moč precej presežete, pa le-te ne bodo kar takoj pregorele. V kolikor imate pa imate odklopno napravo nameščeno na samem števcu se bo pa izklop kar hitro po preseganju moči izvedel. Mislim, da odklopne naprave montirajo zaenkrat pri Elektro Primorski in Gorenjski.
Jaz imam instalirano 1f TČ 8kW ter glavne varovalke 3x20A, pa do sedaj nisem imel nobenih problemov.

LPS
@bohinc
Imam še kakšno pametnejše delo, kot odgovarjanje na tvoje "nakladanje"!
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi