PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Lokacijska informacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če prav razumem je potrdilo o namenski rabi brezplačna kratka LI kjer piše ali je zazidljivo ali ne. V kolikor pa želiš vedet kakšne omejitve pri gradnji boš imel pa moraš plačat tistih 20 eur za LI. Meni se zdi logično da bi ob kupoprodajni pogodbi morala biti LI, da veš konkretno kaj lahko postaviš gor. Saj tudi zgrajeno hišo ali stanovanje greš pogledat kakšno je in pogledaš tloris pa to...
bdamjan Napisal:Jaz nočem drugačne odločbe, le bolj popolno, ker ta pač ne določa vsega ampak le del, za ostalo naj bi pa jaz skakal okoli in tečnaril na še petih vladnih službah.

:lol: Pa šele pri LI si. Žal je tako, da je precej vseeno kaj bi ti rad videl. LI je namenjena tvojemu izbranemu projektantu, če bi tudi ti rad vedel, točno kake so zahteve, pač boš moral malo poletati sem in tja. Suma sumarum pa je formula:

- birokracija je dolgotrajna, vendar na koncu dobiš vsaj minimum. Cene so v naprej določena, "kvaliteta" storitve je neodvisna od denarnice in konstantna. Držijo se rokov, ki pa so že na štartu postavljeni precej široko.
- Privat izvajalci (komplet od projektanta so ta zadnjega, ki ti bo rožice posadil): pihajo na dušo, barantajo, vse je stvar dogovora. Rezultat je lahko vse v razponu od odličen do pod vsem minimumi Zimbabveja. Enako velja za izvedbene roke.

Pili ti bodo pa kri eni in drugi, vsak po svoje. Moj nasvet, vsaj pri birokraciji - prihrani si živce z zgoraj omenjenimi oblikami prerekanja in jih prihrani za kasneje, ko jih boš še bolj potreboval.
JaBK, lepo da te zabavam :lol:

Nič slabega ne mislim, niti nisem prepirljiva oseba, le zanima me, kako to, da so zadeve tako naštimane. Pol se pa čudijo, da vsi pizdimo čez JU. Saj ni čudno. Vsi ti uradi so v isti bajti, in vsi ljudje so zaposleni v isti firmi. Plačujemo jih mi vsi, pa smo kar zadovoljni z vsem drekom ki nam ga dajo? Zelo čudno a ne :twisted: .
V glavnem, če je to to, potem ok, vendar sem mnenja, da bi bilo potrebno tole oreng prerukat, da bi začeli dejansko delat za nas, ki jih zaposlujemo, in ne tako da pač nekaj dajo od sebe. Sicer nimam kaj reči, teta je bila zelo korektna in pridna, napisala veliko stvari, ampak z malce dodatnega truda (to menim zato ker oni zadeve poznajo in imajo vse te podatke v svojih bazah, jaz pa iščem kot bedak po spletu) bi bila zadeva taka kot mora bit. Res škoda a ne, ampak tako je v vseh firmah, kjer se hodi v službo na ure in ne na opravljeno delo. Bo še trajalo da bomo to v SLO poštimali.

Aja, morda bo pri razumevanju zakaj LI pomagalo to, da gre za parcelo na kateri stoji obstoječi objekt, naselje pa je celo pod spomeniškim varstvom. In ker imamo en kup idej kako in kaj, smo pač naročili LI, da vidimo kakšne opcije sploh imamo, kot je omenila Olivia.

Kakorkoli obrnem, ZVKDS je tu dokaj nepopustljiv, in mi na prednji strani ne dovoli garažnih vrat, tako da sem s tem opustil misel po podiranju in novogradnji. Vztrajajo na tem, da mora stran obrnjena proti cesti biti take oblike kot je bila leta 1920. To pa pomeni en kup malih strelnih lin namesto oken, kar pa že tako ali tako imamo.
Bo pač pritličje ostalo takšno kot je, nadstopje bomo poštimali znotraj, pa bo.
Kot ste omenili škoda živcev.

Preostali denar (hahaha, kot da bo kaj ostalo a ne) bomo pa investirali v nakup nepremičnine na Azorih Big Grin .
bdamjan Napisal:Bom kar tole temo uporabil.
Dobil sem LI, v kateri so sicer napisali nekaj stvari, vendar pa so večkrat napisali tudi ''kot je navedeno v Ur.listu št. ...'' in jih naklobasali enih 30.
Ali je to normalno in dejansko pričakujejo da bomo sami potem iskali po uradnih listih zadeve o katerih nimamo pojma, ali so samo leni in jih lahko še malce pošraufam da mi LI dopolnijo z dokumentacijo na katero se referirajo?
Prav tako recimo v enem odstavku piše, da natančnejše podatke o zgoraj navedenih in ostalih območij varovanj ter omejitev pridobimo pri ustreznih službah in so potem naštete (recimo agencija RS za okolje, ZVKDS, ...).
Prav tako sem pričakoval da bo priložen zemljevid bolj natančen in zajemal mojo parcelo in vse moje sosednje, ne pa pol vasi, kjer se potem nič ne vidi Sad.
Torej, kaj mi je storiti, biti še malo tečen in zahtevati da delo opravijo do konca, ali je pač to normalno, da namečejo skupaj če nekaj točk in potem snađi se sam?
Mater, če bi jaz tako delal bi že davno letel na cesto.

To je povsem normalno. V LI navedejo samo odloke, ki veljajo za izbrano lokacijo projektant pa naj bi potem vso to godljo prevedel v stranki razumljiv jezik. Hec je pač v tem ker enostavnih odgovorov na vprašanja, ki si si jih postavil žal ni. Prostorski akt se določa s sprejetim odlokom, ta se nanaša na izdelano urbanistično dokumentacijo ta pa se opira na malo morje zakonov, pravilnikov uredb in standardov in če bi šel notri pisati vse kar kje velja, bi praktično moral skopirati celotno zakonodajo.

Verjemi mi sam bi si še kako želel, da bi bile zadeve enostavnejše in preglednejše ampak smo kjer smo. Večino odgovorov na vprašanja, ki si jih zastavil ti lahko poda izkušen projektant na podlagi poznavanja prostorskih aktov in seveda svojega strokovnega znanja preostale pa se pridobi skozi pridobivanje pogojev v okviru pridobivanja pgd.
Odkar LI ni več sestavni del projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, tudi ni merodajen dokument, na katerega bi se lahko 100% zanesli. Meni, kot porjektantu pomaga samo v toliko, da iz nje izvem v kateri enoti urejanja se zemljišče nahaja. Potem pa je potrebno prečitati veljavni prostorski akt (ponavadi je najpomebnejši prvo napisani, ostali vsebujejo samo posamezne spremembe) posebno tiste člene, ki se nanašajo na dotično enoto urejanja. Prostorski akti imajo ponavadi tudi svoj grafični del, v katerem so obdelana tudi varovana območja in varovani pasovi. Če kaj ne vem, pokličem referenta, ki je podpisan pod LI in ga vprašam, kako in kaj. Vedno dobim odgovor.

Kakorkoli obrnemo smo postali država prepolna raznih zakonov, pravilnikov, uredb, i.t.d., ki pa na žalost ne prispevajo kaj dosti k urejenosti naše družbe in krajine.

P.S.
Na fakulteti (arhitektura) nas niso nič vežbali o čitanju in prebijanju skozi razne paragrafe, ampak so nas učili, kako se projektira razne stavbe... Tako, da projektanti sami po sebi nismo nič bolj vešči v razvozlavanju raznih pravilnikov, kot ljudje, ki si želijo postaviti hišo. Razlika je samo v tem, da se projektanti (arhitekti) zaradi svojega posla vsakodnevno srečujemo z zakonodajo in skozi leta prakse postanemo bolj ali manj vešči v razumevanju napisanega...
Ko sem delala sprejemni izpit na arhitekturo , sem razmišljala, kaj bi šla študirat, če ne bi naredila sprejemnega izpita. Bilo je kar nekaj alternativ... Edino za pravo sem bila 100%, da ga ne bi šla študirat... Ironija pa je, da zdaj 70% svojega časa v vlogi arhitekta porabim za študiranje raznih predpisov...
Ok, bom pa tako napisal, kje na spletu se najde prostorski akt (karkoli že to je) in kaj je to enota urejanja.
@ Sreča, se povsem strinjam, da je LI za resnega projektanta bolj ali manj samo uvod v prebiranje odlokov in iskanje ustreznih PA. Je pa kljub temu LI uradni dokument in je občina tudi odgovorna za njegovo vsebino.

@bdamjan na spletu boš več ali manj našel samo odloke, ki so objavljeni v uradnem listu ali v uradnih vestnikih. Sami prostorski akti (torej projektna/urbanistična dokumentacija) pa so preko spleta večinoma nedosegljivi (so izjeme, npr MOL) in jih je potrebno poiskati na občini ali pa nekatere njihove elemente (npr. območja zazidljivosti) poiskati v nekaterih GIS-ih (piso, kaliopa). Enota urejanja so tiste parcele, ki so združene ali v morfološko enoto ali s podrobnimi izvedbenimi pogoji v okviru OPNja obravnavane na isti način. Po domače je to območje (oz. skupek parcel) kjer veljajo ista pravila in je ločeno od drugih območjih kjer veljajo drugačna pravila.
V LI so napisane številke uradnega lista (včasih tudi občinskega gasila) v katerih je prostorski akt objavljen.
(Danadanašnji pa imajo tudi občine na svojih straneh objavljene dokumente, ki veljajo na njihovem ozemlju.) Odprete stran uradnega lista, v seznamu izberete letnico dokumenta in potem poiščete ustrezno številko. Potem kliknete na ikono kazalo in med oddelkom Občine najdete dokument, ki ga iščete.
V lokacijski informaciji v uvodnih rubrikah piše, kakšna je namembnost območja (včasih so to številke, lahko v kombinaciji s črkami), v starih je tu še morfološka enota, v novejših enota urejanja...

Če pa želite, mi pošljite LI na ZS in vam pomagam skozi napisano...
KeCko: enkrat sem se hotela na UE zgovarjati, kaj piše v LI, pa sem dobila pod nos, da LI lahko služi le kot groba informacija, nikakor pa ni uradni dokument na katerega bi se bilo moč zgovarjati... Od takrat jo uporabljam na način, ki sem ga napisala zgoraj.
No, saj počasi bomo zadevi prišli do dna.
Še vedno ne vem, kaj je to prostorski akt. Ali je to OPN ali kaj drugega?
Načeloma sem vse našel, le z zemljevidi imam težave. Natančnost na kaliopi, pisotu in eprostoru je pa itak adijo pamet. Vse narisano preko meja parcel, narobe postavljeno na parcelah...
SREČA, če mi česa ne uspe nagruntat vas kontaktiram.
Prostorsi akt je lahko: OPN (občinski prostorski načrt), OPPN (občinski podrobni prostorski načrt), Prostorsko ureditveni pogoji (PUP), Zazidalni načrt (ZN) - zadnja dva sta dokumenta starejšega datuma, ki jih občine (ene hitreje, druge počasneje) nadomeščajo z OPNji in njim podrejenimi OPPNji.
@ sreča, mislim da je vrhovno sodišče izdalo sodbo, kjer je zapisalo da je občina odgovorna za vsebino lokacijske informacije. Ker sem enkrat dobil podoben odgovor sem preveril kako je s temi zadevami in se občina ne more kar tako otresti odgovornosti. Če bom uspel najti ti pošljem link.
V naprej, hvala Big Grin
Pri meni je bila upravna enota (ne občina) tista, ki je bil mnenja, da LI ni dokument s tako težo, da bi se samo na podlagi nje lahko pripravila projektna dokumentacija, kar do neke mere lahko razumem - LI je samo "obnova" prostorskega akta, ki velja na nekem območju. Vprašanje pa je kakšni so standardi pri natančnosti pisanja "obnove"-ali se zajame vse, kar je važno za predmetno gradnjo, ali pa se iz prostorskega akta povzame samo splošna dejstva...
Hja, glede na to tega zaposlenega vsak mesec plačujemo, in da nam LI še dodatno zaračunamo bi lahko bili malce bolj pridni in v LI zapisali vse kar se te parcele tiče a ne.

SREČA, se pravi je pri meni prostorski načrt kar OPPN. Oukej. Hvala za razlago.
sreča, glede aktov še državni prostorski načrt ipd, hehe, ampak pustimo to..
Li je samo povzetek veljavnih aktov za lokacijo, včasih je bila obvezen del dokumentacije, danes ni več, saj je tehnologija šla naprej in ima večina občin (vsaj tiste, ki so v piso sistemu) to vse avtomatizirano on-line, tudi izpis lokacijskih ipd.
seveda pa bodo napisali, da samo li ni dovolj, da je potrebno gledat komplet ipd, da se rešijo odgovornosti. in potem se začne pinkponk: občina naj bi bila zadolžena za interpretacijo njihovih opn-jev ipd, se pozanimaš pri njih, če gre za kakšno specifiko, narediš, boink upravna izda dopolnitev, in spet improviziraj..
1 2
Iskanje po temi