PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Temperatura povratnega voda v klasično peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lp
Zanima me kakšno tamperaturo povratnega voda in vklop črpalke priporočate za klasično peč
na drva ko kurimo na drva ali pa pelete? Na forumu je veliko govora za vplinjake za
klasiko pa nisem zasledil.
Hvala
Če delaš po načelu "vsak evro šteje", pusti to vprašanje ob strani. Osebno mnenje - z temperaturnim mešalnim ventilom na povratnem vodu je možno, da podaljšaš življensko dobo peči. Nisem še zasledil podatka, koliko.

Za klasične peči je znano, da je po 20, 25 letih prerjavela in začela spuščati spodaj v kurišču. Razlaga: tam priteka mrzla povratna voda, v kurišču prihaja do kondenza = rja. Verjetno je res.
Kaj se bo dogajalo v novejših pečeh, ki imajo vgrajeno varovanje hladnega povratnega voda po 20, 25 letih je ???
Nimam časa - sem v penziji!
Še hitreje ponavadi pretečejo tiste peči ki so premočne za objekt ki ga ogrevajo. Tam je ponavadi še več hladnih zagonov... če bi peč oktobra zakuril in aprila ugasnil bi najbrž dlje zdržala, kot pa če jo zjutraj in zvečer zakuriš za 3 ure.
@: Hanzi: Trofo si!
Varovanje povratka imam rešeno z seltronovo regulacijo. Trenutno imam naštimano da je povratek 60
stopinj in peč mi dosega 75 stopinj. Ali je smiselno povišati povratek in s tem posledično temperaturo peči?
Citat:Ali je smiselno povišati povratek in s tem posledično temperaturo peči?
Višja kot je temperatura vode v kotlu, slabši je izkoristek peči. Skuša se držati čim nižjo temperaturo kotla, vendar dovolj visoko, da ne pride do prevelikega hlajenja dimnih plinov in posledično kondenza v dimniku. Se pač poskuša zniževati temperaturo vode, dokler se ne opazi kondenza v dimniku. To se dela pri zmernih zunanjih temperaturah (0 do 10 C) in postopno (enkrat tedensko znižaš za 5 stopinj). Ko opaziš kondenz, dvigneš temp.vode na prešnjo vrednost.
Teoretično je min temp. povratka na trdo gorivo cca.56C. Se pravi na nobenem mestu v kotlu ne bi smela bit nižja stična temp. povrišine kurišča. Dejanska, najnižja temp. povratka je v veliki meri odvisna od konstrukcije kotla in pretoka. Brez podatka proizvajalca je vse pod 60C povrataka tombola.

Kondenz v dimniku nima povezave z najnižjo temp. povratka. Povezan je z izkoristkom kotla. Res pa je da se izkoristek pri slabših kotlih precej spreminja z temp. iztoka ("forlauf"). Če se pojavlja kondenz v dimniku je za ta problem potrebno iskanje rešitev drugje :wink:.
Hvala za odgovore.
Sem se danes malo igral z nastavitvami višine temperature povratka in hitrostjo črpalke.
Povratek sem nastavil na 65 temperatura peči je narasla na cca 84 hitrost pumpe pa sem
prestavljal iz 1 do 3 . Zdej ne vem ali je bolje imeti črpalko na več ali manj. Nekaj
se je že govorilo okoli tega ampak so mnenja deljena.
Imeli smo Ferotermov kotel 35kw l 79.Sprva se je uporabljal visoko kalorični premog,potem smo preklopili na ko.olje,sedaj pa za kurjavo uporabljajo drva. Leta 2001 smo jo prodali in še danes deluje pa ni imela vgrajenega nobenega varovanja povratka.Je pa vrašanje če so materijali sedaj tako kvalitetni,oziroma če projizvajalici sedaj uporabljajo pravo kvaliteto pločevine
Tud mi smo imeli staro stadlerco brez povratka zdej pa mamo kombinerano peč
z zalogovnikom vode in moram imeti regulirao varovanje povratka zaradi polnjenja zalogovnika.
Zdej pa kot sem že spraševal na katero hitrost je pametno dat črpalko povratka? Če dam na 1
se mi zdi da voda kroži prepočasi in tempratura peči narašča na 2 mi sicer zadeva deluje samo
mi pri polnem zalogovniku goni pumpo v nedogled sem prestavil na 3 se je sicer ugasnila nisem
pa še stestirak pri celotnem procesu gorenja.
Če ti črpalke ne vklaplja kaka pametna regulacija, ki zazna konec kurjenja, jo naj vklaplja dimniški termostat. Sam ga imam namontiranega na zunanji strani rosfraj povezovalne cevi pritrjenega z Al samolepilnim trakom, nastavljenega na cca 80°C.
Črpalko in mešalni ventil mi regulira seltron sgc36 pa ga še nisem pogruntu. Sem že v neki drugi temi
spraševal pa nisem dobil nekih konkretnih odgovorov. Mal sem se igral z diferenco kotel-povratek pa
spet ne vem al je boljš manj ali več. Če ne drgač do zime bom že stestiru.
Črpalko, ki ti polni zalogovnik nastavi na najvišjo vrednost.
Marko a misliš hitrost črpalke?
Zakaj neki, diferenca 10ºC med dovodom in odvodom iz peči je čist ok, sam imam tamalo IMP na 2 in je čisto OK.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi