PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Umestitev (orientacija) hiše, pribitki sonca

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trenutno smo v fazi idejne zasnove hiše.
Zahteve z lokacijske informacije nas precej omejujejo pri obliki strehe (obvezna dvokapnica, naklon od 30 do 45 stopinj, opeka oz. opeki podobna kritina).

Zaželeli smo si pritlične hiše, glede na parcelo in sosede (prost pogled) je eden izmed idejnih načrtov tudi ta v pripeti datoteki. Severna in zahodna stena sta vzporedni z robom parcele.

Hiša za dva odrasla in dva otroka bi bila grajena iz opeke, stropna plošča bi bila najverjetneje betonska, nad ploščo izolacija, streha hladna. Okna troslojna. Ogrevanje TČ zrak-voda. Izolacije glede na finance (vsaj po uredbi), sigurno pa se ne gremo pasive Smile

Prosil bi za pripombe glede načrta, umestitve, razporeditve prostorov,... Nagnjen ni zato, ker bi bil šlampast pri skeniranju, ampak da se vidi kje je sever Smile

Predvsem nas muči, ali smo se pravilno odločili glede orientacije hiše, terasa bo namreč obrnjena na jug, jugo-vzhod. Steklene površine iz jedilnice in dnevne sobe so obrnjene na to teraso, terasa pa je pokrita z betonsko ploščo (delno zaradi želje, da tudi v dežju sedimo zunaj, delno ravno zaradi senčenja oken)!
Torej direktnega sonca v dnevne prostore in jedilnico ne bi bilo praktično nikoli. Poleti sicer zaželjeno, muči pa nas ogrevanje sonca pozimi. Ali se v nepasivni (najverjetneje niti ne v NEH hiši) sploh ukvarjati s pribitki sonca ali vse skupaj pozabiti?

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?1W/kM/4rXjuU7q/nacrtunichr("46")png][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/1W/kM/4rXjuU7q/nacrtunichr("46")jpg[/img][/url]
Z energijskega vidika se pri klasični (ne NEH in PH) hiši ni potrebno ukvarjati s pribitki sonca, so dobrodošli z vidika bivalnega ugodja vendar na energetsko bilanco nimajo takšnega vpliva. Se mi pa zdi, da bi bilo v teh časih škoda se iti kaj manj kot NEH, ker so načini doseganja majhne porabe energije ter zmanjševanja toplotnih izgub že uveljavljeni in se lahko dosežejo z dokaj nizkimi cenovnimi vložki napram navadni hiši.

Kar se same postavitve hiše tiče pa bi osebno raje svetoval orientacijo spalnih prostorov stran od terase bivalnih prostorov, tako bodo stanovalci lahko obdržali nekaj intime v primeru obiska gostov. Moj predlog bi bil orientacija spalnih prostorov na vzhod, terasa dnevnega prostora in dnevni prostori pa obrnjeni na jug. Servisne in parkirne prostore bi raje umestil na sever če dovoz to omogoča.
Hja, no, včasih je bil pojem pasivnosti vezan precej (v nekaterih primerih celo v kompletu) na pasivno ogrevanje hiše s soncem ipd, danes pa očitno res to postaja samo tehnični izraz za "A+" razred porabe energije v hiši, nič drugega.
Pribitki sigurno so, sploh v kolikro so bili tudi mišljeni, nekaj pa je najbrž tudi "nenamenskih", ampak to se lahko v preračunu vse definira. Stvar je v senčenju, materialih itd. Če boš (karikirano) imel vedno rolete gor (oz. dol), pribitkov ne bo, tudi če imate celo zimo meglo v kraju stanovanja, najbrž tudi ne. Hočem reči, ogromno je faktorjev, za konkreten preračun je sigurno treba upoštevat pribitke (in odbitke) zaradi prozornih površin ipd, ampak potem ni pardona, treba upoštevat vse, od mikrolokacije, insolacije, ogrevanja, instalacij, senčenja, toplotnih mostov itd itd.
Čist tako pa kot je bilo mogoče na drug način povedano, hiša že zaradi oblike ne posega v neke hude pasivne vode (mantra čim več volumna z čim manj površine), prostori so fiksno senčeni ipd, torej je res vprašanje, ali se je smiselno s tem preveč ukvarjat ali ne.
Še vedno je. Pri pasivnih in NEH hišah so sončni pribitki pomembni in se objekt oblikuje v skladu s tem. Če pa gre za neko klasično gradnjo toliko da zadosti zahtevam zakonodaje pa so druge izgube takšne, da sončni pribitki nimajo tako bistvenega vpliva. Pametno načrtovan fiksno senčenje skozi obliko objekta je še vedno najučinkovitejši način za preprečevanje poletnega pregrevanja in pa omogočanje osvetljevanja prostorov in ogrevanja v zimskih mesecih.
KeCko Napisal:Z energijskega vidika se pri klasični (ne NEH in PH) hiši ni potrebno ukvarjati s pribitki sonca, so dobrodošli z vidika bivalnega ugodja vendar na energetsko bilanco nimajo takšnega vpliva. Se mi pa zdi, da bi bilo v teh časih škoda se iti kaj manj kot NEH, ker so načini doseganja majhne porabe energije ter zmanjševanja toplotnih izgub že uveljavljeni in se lahko dosežejo z dokaj nizkimi cenovnimi vložki napram navadni hiši.

Saj verjetno bo NEH, nimam pa še nobenega konkretnega preračuna. Glede na obliko pa je jasno, da ne bo niti "pasivna" oz. A+ ali kako že ta razred imenujejo. BTW pod pasivna (brez narekovajev) si jaz razlagam, da ne rabim ogrevanja niti ohlajanja sploh, ampak so za ogrevanje dovolj stanovalci in ostali generatorji toplote od štedilnika, TV,... - če za ogrevanje rabim neko namensko enoto za ogrevanje, to za moje pojme več ni pasivna hiša in pika.

Žalostno je sicer, da prostorski plan ne dovoljuje ravnih streh, niti enokapnice in sploh nobenih odstopanj od videza okoliških stavb. V praksi pa se seveda v bližnji okolici najde svašta. Tako s stališča odstopanja od okoliških stavb ni dovoljena kovinska streha, brez problema pa se recimo na streho lahko namesti sončne kolektorje, kot da ti po videzu ne kazijo okolice bolj od kovinske strehe. Če bi se takega prostorskega plana držali zadnjih 50 let, bi bile vse hiše še vedno cimprane in s slamo krite.

Eh, zašel sem.
Zanimiv tloris, veliko vogalov in nepravilnih kotov.... po Vastu-ju neugoden tloris Smile

Jaz bi dal samo pripombo na delovno sobo, za katero menim, da bi bilo bolje, da bi imeli več naravne svetlobe... če se boste v njej nahajali v večernih urah potem na zahod še kakšno okno... tam kjer so otroške sobe in spalnica, bi ravno prezrcalil, da bi bil hodnik na južni strani in pa sobe na SV strani... te prostori so ponavadi namenjeni spanju, še posebej spalnica... zato potrebuješ zjutraj sonce... še lažje vstaneš, če te sonce požgečka po obrazu Smile terasa je na praktičnem delu, daje ti občutek zasebnosti, saj je zaprta z dveh strani...

Sonce je v poletnih dneh tako močno, da ne potrebuje sijati direktno v prostor in je dovolj svetlo... zato zasenčimo v tolikšni meri, da poleti sonce ne sije v prostor, pozimi pa čim globlje v prostor...
Zanimiv tloris, predvsem vstopni del z velikim vetrolovom in pa potem bivalni prostori so zelo lepo razporejeni, tudi terasa je na idealnem mestu.

Se pa strinjam z komentarjema glede
- zalomljen tloris pod nepravilnim kotom (če je to tam zato ker RES ŽELIŠ, potem ok, če ne je to kompliciranje brez potrebe)
- spalnice obrnjene na teraso (predvidevam sicer da na severno stran ni lep pogled?)

Glede nadkrivanja terase - če prav vidim je nadkritje dolgo cca 1,5m. Dež pada ponavadi še vsaj pol metra globoko, tla pa so tako ali tako ponavadi vsa mokra, tako da nevem če boste lahko v dežju posedali zunaj.
Še vedno je. Pri pasivnih in NEH hišah so sončni pribitki pomembni in se objekt oblikuje v skladu s tem.

se strinjam. hotel sem mogoče samo opomnit na dejstvo, da se danes na trgu ponuja (ali pa vsej predstavi) objekte v kvazi ph standardu, ki jim to ni bilo v prvem ali celo drugem planu. Zato me malce moti tudi tehnokratska razbitve na razrede in pač tisto najbolj "varčne" naj bi bile PH. Sej potem lahko zbijem hišco 2x2 m in en gašperček notr, pa bo glede energije sigurno v PH standardu, pa je res pasivna?. V tej smeri sem hotel nakazat, oddaljujemo se od tistih prvih konceptov (seveda na vsi, ampak prisotno je).
se opravičujem za ot, nazaj na temo..
KeCko Napisal:Še vedno je. Pri pasivnih in NEH hišah so sončni pribitki pomembni in se objekt oblikuje v skladu s tem. Če pa gre za neko klasično gradnjo toliko da zadosti zahtevam zakonodaje pa so druge izgube takšne, da sončni pribitki nimajo tako bistvenega vpliva. Pametno načrtovan fiksno senčenje skozi obliko objekta je še vedno najučinkovitejši način za preprečevanje poletnega pregrevanja in pa omogočanje osvetljevanja prostorov in ogrevanja v zimskih mesecih.

Še eno vprašanje. Kaj je pri NEH hiši z energetskega vidika težje: poleti ohlajati hišo ali jo pozimi ogrevati? Prebral sem verjetno pol foruma Smile in velikokrat je omenjeno, da naj bi bil pri novih "preveč izoliranih" hišah večji problem poleti z pregrevanjem in potrebnim ohlajevanjem, kot pozimi z mrazom in potrebnim ogrevanjem. Koliko je resnice v tem? Ker če to velja, potem se nimam kaj sekirati, hiša bo poleti dovolj osenčena, pozimi pa pač malenkost več pokurim.
Žalostno je sicer, da prostorski plan ne dovoljuje ravnih streh, niti enokapnice in sploh nobenih odstopanj od videza okoliških stavb

čis tako, pri nas je recimo kr nekaj modernih podlogovatih pritličnih hiš z klasično dvokapnico (so pa res večinoma brez napušev, od bevk-perovič arhitektov mi recimo ena pade zdej na misel, je pa tega precej). Takšno zasnova ima svoje prednosti, kar se tiče proba energije pa jasno ni idealno. ,ampak o tem smo že.
Tvoj kncpet je tudi ok, tole dorbljenje volumnov je klasika v arhitekturi, sigurno doda nek izraz na objekt, ampak potem bo (po mojem mnjenu) treb ustrezno obdelat tudi streho. Za takšne koncept bi rj verjetno bila mogoče mogoče boljša ravna streha. Ampak ponavadi so ravno omejitve izziv za arhitekta, samo okolica včasih po svoje intepretira to ,hehe..
arhitekt8 Napisal:Zanimiv tloris, predvsem vstopni del z velikim vetrolovom in pa potem bivalni prostori so zelo lepo razporejeni, tudi terasa je na idealnem mestu.

Se ne strinjam. Tloris je po mojem mnenju zrel za nadaljno obdelavo. Omenil sem, da bi bilo dobro spalne dele obrniti proti vzhod, na takšen način se zmanjša potreba po hodnikih in doseže se boljša osvetlitev. Na sever bivalnih prostorov ne bi obračal. Vprašljiva se mi zdi prehodnost dnevne sobe oz. tv kotička, dnevna soba deluje kot razširjen hodnik, ki povezuje spalne dele, kuhinjo teraso in še servisne prostore. Če ima kdo goste ali želi v miru pogledati tv ali film je to lahko zelo moteče. Lokacija kurilnice tudi ni idealna, v njej se še posebej v hiši shranjuje vsega boga in pa če je potreben kakšen servis je bolje dostop imeti iz kakšnega hodnika kot pa direktno iz dnevne sobe. Ampak to je vse rečeno brez poznavanja tako parcele kot investitorja kar pa se mi zdi pri načrtovanju bistveno in so takšne pavšalne ocene podane z rezervo.

Kar pa se tiče pregrevanja pa ob upoštevanju tega, da se načrtuje NEH ali PH do pregrevanja praktično ne bi smelo prihajati. Ob ustreznem senčenju in dobri izolaciji se da potrebi po hlajenju povsem izogniti. Glede na našo geografsko lego je bolj pomembno zagotoviti manjšo porabo energije za ogrevanje kot pa hlajenje.
Gregy87 Napisal:Zanimiv tloris, veliko vogalov in nepravilnih kotov.... po Vastu-ju neugoden tloris Smile
Pravzaprav sta nepravilna kota samo dva, pri vhodu in na terasi Smile

Gregy87 Napisal:Jaz bi dal samo pripombo na delovno sobo, za katero menim, da bi bilo bolje, da bi imeli več naravne svetlobe... če se boste v njej nahajali v večernih urah potem na zahod še kakšno okno... tam kjer so otroške sobe in spalnica, bi ravno prezrcalil, da bi bil hodnik na južni strani in pa sobe na SV strani... te prostori so ponavadi namenjeni spanju, še posebej spalnica... zato potrebuješ zjutraj sonce... še lažje vstaneš, če te sonce požgečka po obrazu Smile terasa je na praktičnem delu, daje ti občutek zasebnosti, saj je zaprta z dveh strani...
Okna se bodo še kaj premikala in večina njih je od tal do stropa, tudi v delovni sobi. Je pa na zahodu glavna cesta in tam ne bi rad dosti oken.

Hodnik z južne strani se mi zdi zanimiva ideja, je pa težava severna stran, v tisto stran zaradi pogleda (sosedov gospodarski del - garaža,... direkt na meji) nočem gledati, torej sobe na tisti strani ne bi imele oken Smile

Gregy87 Napisal:Sonce je v poletnih dneh tako močno, da ne potrebuje sijati direktno v prostor in je dovolj svetlo... zato zasenčimo v tolikšni meri, da poleti sonce ne sije v prostor, pozimi pa čim globlje v prostor...
Saj za poleti se mi zdi vse v redu (svetlobe bo dovolj), težava se mi zdi, da tudi pozimi sonce ne posije v prostore, torej papa brezplačno gretje.

arhitekt8 Napisal:Se pa strinjam z komentarjema glede
- zalomljen tloris pod nepravilnim kotom (če je to tam zato ker RES ŽELIŠ, potem ok, če ne je to kompliciranje brez potrebe)
- spalnice obrnjene na teraso (predvidevam sicer da na severno stran ni lep pogled?)
Oboje maš prav Smile

arhitekt8 Napisal:Glede nadkrivanja terase - če prav vidim je nadkritje dolgo cca 1,5m. Dež pada ponavadi še vsaj pol metra globoko, tla pa so tako ali tako ponavadi vsa mokra, tako da nevem če boste lahko v dežju posedali zunaj.
Terasa je v celoti pokrita, na južnem robu čez 3 metre. Mišljeno pa je bolj posedanje ob kakšnem mirnem dežju, plohi, rosenju, v nalivih verjamem, da ne bomo mogli sedeti zunaj tudi pri v celoti pokriti terasi.
KeCko Napisal:Kar pa se tiče pregrevanja pa ob upoštevanju tega, da se načrtuje NEH ali PH do pregrevanja praktično ne bi smelo prihajati. Ob ustreznem senčenju in dobri izolaciji se da potrebi po hlajenju povsem izogniti. Glede na našo geografsko lego je bolj pomembno zagotoviti manjšo porabo energije za ogrevanje kot pa hlajenje.

Tole je bistvo. Ob ustreznem senčenju, kar pa v praksi ponavadi pomeni naslednje:
Pozimi malo za kurjavo - to je OK.
Poleti pa sredi dneva vse rolete dol pa luč nažgat - to pa ni več tako zelo OK. Žaluzije se malce bolje obnesejo.

Vedno se pozablja na hlajenje. Zdaj ko NEH in PH rastejo kot gobe po dežju sem imela čast in priložnost videti vse. Od ponosnih lastnikov pozimi, ko gledajo na števce za elektriko, do dol zaprtih v bajti sredi avgusta, ki je sicer bila potem hladna, ampak vsa tista troslojna velika panoramska okna, ki so bila draga kot žafran, so imela funkcijo zidu.

Tako, da avtorju svetujem, da naj kar dobro že sedaj razmišlja o hlajenju, ker čeprav hladne hiše ni tako zelo težko doseči (rolete) je vseeno fino, da tudi poleti ven vidiš in naj kako "arhitekturno konstrukcijo" vkomponira že sedaj, ker improvizacije kasneje so lahko zelo žalostne.
Ustrezno senčenje pomeni izkoriščanje naravnih danosti parcele in uporaba ustrezne zasaditve, ter uporaba oblike objekta z naprimer napušči, balkoni, terasami ipd. da se zagotovi čimveč sonca v zimskih mesecih in čim manj direktnega sončenja v poletnih mesecih. Rešitev je malo morje, rolete in žaluzije so samo ena od oblik senčenja.
To je bil moj point. Vem, da si tudi ti to mislil, ampak je treba to nam "navadnim investitorjem" to tako predložiti, ker nam praviloma ne nese dlje od rolet/žaluzij. In potem se reče, hlajenje ni tak problem kot ogrevanje (kar je res), mi pa povzamemo da se s tem ni potrebno ukvarjati, kar je napaka.
1 2
Iskanje po temi