Po ceniku WVterm-a z 20 % DDV
Stadler GT 30 - 3.426
Stadler LT 30 - 4.446
Stadler TR 30 - 6.091
Razlike v ceni so očitne. Kot so mi povedali ima TR dva ventilatorja, torej ločeno za primarni in sekundarni zrak, lambda sondo in debelejšo pločevino (7 mm, ostala naj bi imela 5).
% izgorevanja je praktično enak. Vsi so na seznamu za subvencijo.
Občutna je razlika le v prostoru za naložitev drv.
Znanec ima WVterm peč, točno kateri tip sedaj ne vem, a je nekaj takega. V njej pokuri vse živo, smreka, iverke, stara okna, vrata iz iverk, ... (Nikakor ne trdim, da je to v redu.) A težav nima prav nobenih, čeprav je peč še iz časov, ko so imeli na WVterm še "začetne" težave.
Imam nekaj vprašanj in lepo prosim za vaše izkušnje.
1. Je še kakšna dodatna "fora" med temi pečmi? Ker meni je ključno, da zadeva deluje in da deluje dobro, kakšna je tehnologija mi je vseeno. S tega vidika mi je edino logična odločitev kotel GT.
2. Še nekaj mi nikakor ne gre skupaj. Enaka peč, različni kw. Kako to dosežejo z enakim kuriščem, enakim izgorevalnim časom, enakim plamenom, ... Ali se pač razlikuje izgorevalni čas in isto gorivo zgori v različnem času? Ker če je vse enako, potem je kvečjemu izkoristek ene 90 %, druge pa 60 %. Kaj torej pomeni "30 kw" - v kakšnem času proizvede toliko energije?
3. Kaj v praksi pomeni 105 l nalagalnega prostora pri GT glede na TR, ki ga ima 150 l? Ali to pomeni, da bom 1x tedensko moral zakuriti 2x dnevno (in v hudem mrazu prav tako) in takrat segreti vodo toliko več, drugače pa bo 1x dnevno dovolj? Potrebujem ogrevanje za 200 m2 + sanitarna voda, izolacija dobra.
Nekaj pomoči sem pridobil že na:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=34556">viewtopic.php?p=34556</a><!-- l -->
Če misliš kuirt različne tipe kuriva (smreka, bukev, občasno tudi kakšna "svinjarija") je zelo pametno razmisliti o kotlu z lambda sondo. Saj ta ves čas nadzira razmere v kotlu in prilagaja sekundarni zrak za optimalno gorenje.
Brez lambde imaš fiksne nastavitve, ki se nastavijo ob zagonu kotla za tip kuriva, ki ga imaš takrat v kotlu. Izkoristek je tako "na papirju" lahko enak, če imaš pri kotlu brez lambde vedno enako kurivo, če pa boš uporabljal različno kurivo, se bo kotel z lambdo bolje obnašal (manj svinjarije, boljši izkoristek...).
Potem so pa še druge razlike, recimo način čiščenja, velikost kurišča...
Od velikosti kurišča je odvisno koliko časa bo lahko kotel gorel brez dolaganja, če boš imel premalo kurišče boš moral dolagati kurivo.
Moč kotla se določi s temperaturo dimnih plinov, številom cevnih izmenjevalcev in hitrostjo ventilatorja. Šibkejši kotli imajo ponavadi manj cevnih izmenjevalcev, ali pa jim samo zmanjšajo hitrost ventilatorja in temperaturo dimnih plinov in na tak način dosežejo manjšo moč. Izkoristek pa je v vseh primerih približno enako dober.
Aja, pa ne mešat kilowatov in kilowatnih ur. Eno je moč, drugo pa energija. Če 30kW kotel gori eno uro bo pridelal 30kWh energije. Torej če imaš 15kW kotel bo moral goreti dvakrat dlje za isto količino energije.
Hvala za odgovor. Kuril bom nekako 80 % hrast, 15 % smreke, kakšna jelša ali lipa vmes, nobene svinjarije. Verjetno pa bo kdaj razmerje 50-50 ali celo v korist smreke, velikokrat pa bo samo hrast. Saj lambda mi čisto diši, a 3.000 evrov razlike je malce veliko. Sploh, ko upoštevaš še subvencijo in prideš na razmerje 2.000 : 5.000 ...
Glede kw mi ravno to ni bilo jasno. Se pravi da drži, da se podaljša gorenje pri manj zmogljivih peček, ker je manj vleka. To je logično. A mi niso znali v tovarni razložiti. To o več cevnih izmenjevalcih so govorili, a ko sem jih povprašal o času gorenja, je bil enak, kar ni logično.
TR nima dveh ventilatorjev,ima pa dva motorja za primarni in sekundarni zrak,medtem ko LT in GT imata samo enega. GT in TR imata ploščato izgorevalno komoro,ki je sestavljena iz več delov in je cenejša zamenjava v primeru poškodbe katerega,medtem ko ima LT okroglo IK. TR je tudi precej težji tehta preko 700 kg,in vsebuje skoraj 200 litrov vode.Kotel GT je odgovor na poplavo cenejših kotlov (ala orlan atack), zato je manjši od ostalih dveh,ima slabši ventilator,manj zmogljivo regulacijo,vsaj takšen je bil odgovor vodilnih wv terma na sejmu lani,ko sem se zanimal za njihove kotle,na koncu kupil TR-a.
Pozdravljeni
v soboto sem prvič zakuril GT20.Zaenkrat nimam pripomb,bomo pa videli kako bo stvar delovala pozimi.Cena kompletne kurilnice,2 zalogovnika po 750l in še peč na olje me je stala 8200 evrov.Ko dobim vrnjeno subvencijo 1500 evrov bo pač toliko manj.Ko smo zakurili je imala voda v sistemu 12 stopinj,z enim nalaganjem,ki je gorelo okoli4,5 ure se je voda ogrela na 68 stopinj po celi višini zaligovnika.Glede na iskušnje z porabo v moji hiši (ogrevam okoli 100m)bo mogoče dovol eno nalaganje kadar temperature ne bodo pod -5 sopinj,drugače bo pač potrebno dolagati.Kj več o zadevi pa ob pričetku kurilne sezone.Kogar zanima še kaj me lahko vraša ali si zadevo tudi ogleda.
LP
ne kotel deluje na temperaturi 80c.Če bi doložil drva bi se zalogovniki ogreli ravno tako na 80c.Samo z enim polnenjem so se pač ugreli na temperaturo 68c.
Temlan hvala za primer. Po izračunu, ki ga je dal Sandi v zadevi <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=34556">viewtopic.php?p=34556</a><!-- l --> (25. okt. 2006 ob 1:40)
je izračun sledeč:
Temperaturna razlika: 56 K.
Količina: 1.500 l
potrebna energija 84.000 kcal oz. 97,7 kWh
pri 90 % izkoristku peči bi to pomenilo 108,5 kWh potrebnega vložka v peč.
nadalje pri 2.100 kWh za prostorski meter suhih bukovih drv to pomeni, da si naložil 52 "litrov" drv.
Če je torej gorelo štiri ure in pol pri 20 kW peči se to nekako izide. Problem mi predstavlja le to, da si napisal z enim nalaganjem in da tu predvidevam da polnim, medtem ko bi po tem izračunu v peči moralo biti samo na pol polno drv, saj ima ta peč 105 l prostora za drva. Kako je s tem?
Če pa si nafilal samo do polovice, potem pa vse štima in je to carsko. Ali pa če si imel precej vlažna drva ... morda ni bilo lepo zloženo, ...
Glede vlage v drveh (morda kakšnemu začetniku, kot sem sam, prav pride):
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=26711">viewtopic.php?f=7&t=26711</a><!-- l -->
Za prvo kurjenje je kar v redu rezultat. Moraš upoštevati, da si segreval še vso železnino v kurilnici (cevovodi, zalogovniki, kotel, ekspanzijska,...). Ko to vse preračunaš, prideš kar v bližino 20kWh. Pri meni je merjeni izkoristek izgorevanja v kotlu 90%, energija (vroča voda) v zalogovnikih pa se zbira z blizu 80% izkoristkom.
Peč sem naložil do vrha,je pa res da so bila drva dimenzije 40cm in ne 50cm tako da ni bila naložena 100%.Drva so bila suha 50%bukev,50%akacija.Ko so se zalogovniki ogrevali je bila v njih razlika v temperaturi za 2stopinji je bila višja na vrhu kot v sredini,le ta pa še za dve stopinji viši kot na dnu.Ko je kotel pogorel se je po 2 urah temperatura izenačila na 68 c.Sem pa danes pogledal v kotlovnico in opazil da je temperatura spet različna za 2c.Seveda pa mi cel sistem stoji in se voda v zalogovnikih sama ohlaja.Danes je na vrhu zalogovnika 48c spodaj pa 43c.Zalogovniki so tudi od Wetwrma.V wetermu so mi dejali da imajo nihovi zaligovniki dobro plastenje vode.Ko voda priteče v zalogovnik gre v sredinsko cev, ki je v sedini zalogovnika,tam se glede na temperaturo povratka pomika po tej cevi gor ali dol in potem skozi majše luknje v ostalo vodo v zalogovnikih.Tako se mrza in topla voda v zalogovnikih ne mešata in s tem hitreje ohlajata.Seveda je to razlaga gospodov v wetermu,sam v zalogovnike ne vidim in lahko le upam da je tako.Je pa res da so zalogovniki dokaj dragi 854evrov za enega z izolacijo.No ker sem peč in zalogovnike kupil še pozimi prek inštalaterja sem dobil 14% popusta.
lp.
temlan ..
če so bila polena 40 namesto 50 cm, potem je to že 80 %. in seveda, vsakič je potrebno ogreti še cevi, ..., kot je spomnil gomi. pademo še za nekaj litrov, nekaj malega doda še verjetno nekaj višji odstotek vlage (vsi mi pravijo, da jih moraš pred kurjenjem imeti vseeno vsaj teden do dva še v kurilnici, da se presušijo - pozimi je zrak suh, poleti pa je vlažen povsod). potem smo pa že blizu izračunu.
Ali se mi voda v zalogovnikih meša ali ne, ne vem.Napisal sem, kar sem opazil.Res pa je, da je bilo to prvo kurjenje in ,da je zadeva tudi zame dokaj nova.Bom pa videl kako bo stvar delovala ko začne kurilna sezona.
Seveda tudi sanitarno vodo bom ogreval preko zalogovnika.Vendar čez poletno sezono ogrevam toplo vodo preko velikega črnga bojlerja na terasi ob slabem vremenu pa imam pretočini plinski bojler.Oceniu sem da je to zame najceneše,vsaj bilo je do sedaj.
Kar se pa tiče izračuna upam, da bo ta čim boljši.Ko sem imel staro peč itpp ribnica se pokuril od 13 do 15 kubikov drvi,odvisno od zime in kvalitete drvi.Koliko jih bom pa sedaj bom napisal spomladi.Ne pričakujem veliko man,so mi pa tisti ,ki že imaji podobne peči povedali,da je prihranek okoli 30%.Če bo res toliko, bom zelo zadovoljen.
lp