arbajter Napisal:Armaflex v obliki cevi, prerezan po dolgem z olfo in nato zlepljen z navadnim neostikom. Nobenega rezanja izolacije na cevnih lokih, izolacijo na prvem ravnem delu cevi zlepi skupaj, pa čeprav samo pol metra in nato ta zlepljeni del pomakni po cevi preko loka in tako naprej dokler nimaš zlepljeno celotno dolžino. Tudi debeline izolacije 25 in 30 mm na cevnih lokih ne delajo nobenih grb, tako da kar pozabi rezanje izolacije na ovinkih. Pri meni je zadeva gor na ceveh že osem let in je taka kot prvi dan, samo prah enkrat na leto obrišem z nje.
Lepljenje z navadnim Neostikom ne vem, če je ravno dobro. Mogoče. Pomembno je, da obe strani izolacije zvulkanizirata skupaj in nastala stvar postane kot eno. Pravzaprav bi pravilno narejeni spoji morali biti celo močnejši od osnovnega materiala.
Kar se tiče cevnih lokov sem tudi jaz delal isto tam, kjer sem lahko. Pač potrebuješ tistih pol metra (no, nekaj manj je načeloma tudi že dovolj) ravne cevi na eni strani loka in kakšnih 10 cm na drugi strani. Tega pa ni ravno vedno dovolj, pri meni celo večinoma ni bilo. Tudi moje cevi so po dobrih 14 letih še vedno take kot prvi dan. Ampak danes tega vseeno ne bi ponovil, temveč raje rezal tam pod kotom 22,5° ali celo 15°. Problem je, da se pri celi cevi, pomaknjeni čez lok, cev zelo stisne tako na notranji (tukaj vzdolžno) kot na zunanji (tam pa prečno) strani loka in v tem stisnjenem delu se izolativnost kar izgubi. Če samo s prsti tipaš po tem delu, se razlika jasno čuti. Za piko na i mi pa ta rešitev še estetsko zgleda slabše. Prednost je verjetno edino manj dela in še to bolj enostavno.
Še nekaj mojih spoznanj. Ko si na kratki razdalji sledi več kompleksnih elementov (kolena, T-kosi, prehodi iz večjih na manjše dimenzije, ...), ki se sestavljajo iz več ustrezno odrezanih majhnih kosov, je vse bolje zlepiti na prazno in potem sestavljeno konstrukcijo še enkrat prerezati, natakniti na cevi in tam samo celoto po rezu zalepiti. Keramični noži nekoč še niso obstajali, bo potrebno poskusiti. Drugače pa se meni obnese nož, ki je tanek, ozek, dolg, raven in obvezno primeren za brušenje. Z rezanjem pod kotom 45° sem naredil samo svoje prvo koleno. Rezulat je bil tako ubog, da poskusa potem nisem več ponavljal. Ustrezalo mi je delo na raznih koncih hkrati. Med tem, ko se mi je sušilo lepilo na nečem, že nataknjeno na cev, se mi je na "mizi" z zamikom sušilo nekaj, pripravljeno za drugi konec, na tretjem koncu sem stvari meril in rezal, ...
dkulcar Napisal:Torej je vseeno bolj dati 25mm izolacijo.
Ja, dimenzije 25x35 22 m, bi še lahko vzel v kolutu pakirano po 24m.
Dimenzijo 25x28 pa rabim samo 8 m in mi je cel kolut preveč.
Katero izolacijo od Armacella točno to nagleduješ? Jaz namreč kolutov z debelino 25 mm sploh opazil nisem. Za te debeline in debelejše sem videl samo 2m dolge cevi in ravne plošče.
Aleš