PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Mikroinverterske sončne elektrarne - dejanske izklušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni Idea
Razmišljam o novi uporabi sončne energije za domačo rabo.
Slišal sem, da obstajajo mikroinverterji katere priklopiš na 2-4 panele in direktno na fazo lastnega omrežja preko vtičnice. Pridobljeno energijo iz sonca preko te vtičnice pa porabiš za porabnike, ki so priključeni na tej fazi. Jaz sem malo premeril instalacijo po hiši in našel stalnih porabnikov za 55W/h. (Letno to predstavlja cca 70 EUR.) Ko posije sonce se vklopi še solarna za dogrevanje vode in hiše in le ta potrebuje za delovanje 150 W. Drugače mesečno porabimo med 450 do 550 KWh.
Razmišljam, da bi povezal stalne porabnike in ostale manjše porabnike na fazo in jih vklopil na mikroinvertersko SE nazivne moči do 1KW.
S porabo pridobljene enrgije bi posledično zmanjšal mesečni račun za elektriko.
Če ima kdo izkušnje iz tega področja bodo dobrodošle.
Rad bi se izognil dragim akumulatorjem, kljub temu da mogoče kakšen watt uide v omrežje elektra.
Imam sicer 2x100Ah solarna akumulatorja, vendar za neko otočno elektrarno je to zelo malo. Te akumulatorje sedaj uporabljam namesto UPS za solarni sistem o kaerem se že opisal.
To tudi mene zanima ......
jozel Napisal:Pozdravljeni Idea
Razmišljam o novi uporabi sončne energije za domačo rabo.
S porabo pridobljene enrgije bi posledično zmanjšal mesečni račun za elektriko.
Če ima kdo izkušnje iz tega področja bodo dobrodošle.
Rad bi se izognil dragim akumulatorjem, kljub temu da mogoče kakšen watt uide v omrežje elektra.
Imam sicer 2x100Ah solarna akumulatorja, vendar za neko otočno elektrarno je to zelo malo. Te akumulatorje sedaj uporabljam namesto UPS za solarni sistem o katerem se že opisal.
jozel
za razmislek: sam imam 12kW SE priklopljeno preko svojega omrežja in mi to prinese 50% manjši račun (ne več!) Če hočeš pokriti oziroma izkoristiti svojo SE 100% te reši samo akumulator oz. UPS.
Kar pa se priklopa tiče, boš verjetno moral kontaktirati elektro, ki ti bo naštel pogoje, ki te bodo verjetno odvrnili od zamisli. Tudi za manjše SE veljajo enaka pravila kot za velike, saj spuščaš energijo v omrežje.
Boljša rešitev je napajati preko UPS, ki potroši vso proizvodnjo (ali pa vsaj delno) in je ne vsiljuješ v omrežje. Seveda pa bi potem potreboval by pass za takrat ko ti zmanjka proizvodnje, da energijo za polnjenje UPS-a črpaš iz omrežja.

lp
Soglasje najbrž rabiš če energijo prodajaš.
Takoj ko se začneš ukvarjati s soglasji se zadeva ne splača in bolje da ne narediš nič.

O varianti z UPS v kombinaciji s fotovoltaiko sem že razmišljal in verjetno bo to rešitev.
UPS 2000W dobil in popravil, akumulatorji so tudi že pri hiši, naslednji korak bo fotovoltaika za 50V (koliko watov bom videl kako je to finančno), narediti bo treba samo še elektroniko ki bo vse skupaj krmilila.
Homer
Ni pomembno da elektriko prodajaš. Pomembno je, da jo vsiljuješ v omrežje, za to pa se je potrebno držati vseh varnostnih zadev. Pa še eno opozorilo: novejši števci (ki nimajo ločenega prejema in oddaje v omrežje)bodo merili potrošeno energijo iz omrežja in oddano energijo v omrežje kot seštevek, ki jo plača imetnik števca, kar pomeni, da boš plačal elektru tudi tisto energijo, ki jo boš podaril v skupno dobro. Elektro ti da pogoje v katerem se bosta (verjetno)pojavila tudi dva ločena števca z obojestranskima meritvama in glede na območje priklopa tudi meritev jalove energije, ki pa bo podražila ceno števcev v nebo (za tak način priklopa).
Kljub vsemu predlagam off grid priklop preko svojega UPS, potem si odgovoren samo še za lastno hišno omrežje.

lp
Števec nikakor ne sme seštevati energije. To bi bilo protizakonito.
Varnost je bla bla..... Inverter lahko dela in daje elektriko v omrežje samo če omrežje deluje. Torej ni nevarnosti, da bi koga "zdrmalo" (ali bile karšnekoli posledice) zaradi moje fotovoltaike.
Kakršnikoli dodatni števci so strošek, ki si ga lahko privoščijo samo tisti, ki elektriko prodajajo.
Elektro sploh ne predvideva nobenih variant mikroelektrarn, ki ne bi imele števca za proizvedeno energijo. Skratka če že imaš nekaj takega je bolje biti tiho, saj nobenemu nič ne daješ.
Konec koncev profi UPS ali pomožni generatorji imajo možnost sinhronizacije z omrežjem in torej teoretično lahko tudi pošiljajo elektriko v omrežje, pa še nisem slišal, da bi bila izdana kaka posebna soglasja od elektra. Najbrž zato, ker nihče ni za soglasje zaprosil........
Ponavadi se na mikroinverter priklopi 1-2 panela. Zal pa se nisem zasledil nobenega mikroinverterja, ki bi podpiral off-grid funkcijo. Eden se omenja na internetu, ampak ga moras uporabiti v kombinaciji z dodatnimi zadevami istega proizvajalca.
Problem je namrec visek proizvedene elektricne energije (torej, ce jo vec proizvedes kot porabis), saj so inverterji tokovni izvori elektricne energij. Mikroinverter bi moral to zaznati in zmanjsati proizvodnjo. Sistem, ki je temu najbolizje je ??? Sunny Island, vendar njihov mikroinverter v prvi generaciji ne bo podpiral off-grid nacina. No, tako je bilo zapisano na internetu mesece nazaj.
Letrika (bivša Iskra Avtoelektrika) razvija mikroinverter.
Nevem pa če je že v splošni prodaji... lahko se pozanimam direktno pri njih, če koga res zanima.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.letrika.com/en/products/photovoltaic-units/solar-grid-tied-micro-inverters/single-micro-inverter-250/">http://www.letrika.com/en/products/phot ... erter-250/</a><!-- m -->
pozdravljeni
Vidim da ste se kar razpisali po tej temi. Zadeva je se bolj zanimiva ko sem po hisi poiskal vse porabnike, ki jih ponavadi ne izklapljamo oz. jih ni mozno izklopiti, da zadeve funcionirajo (stand bay) variante. Jaz sem premeril mojo instalacijo in takih porabnikov nasel za 60w. Ce to pomnozimo s 24 ur na dan 365 dni v letu in ceno kilovatne ure je to natancno 85 eur za tako rekoc nic. Zato bi se priklop do 500w SE z mikroinverterjem pokril v dobi petih let ce je ves cas oblacno.
Ce kdo kaj ve ali je to mozno in kje se da kupiti za solidno ceno bo zelo dobrodoslo.
Zanimiva debata. Če bi razmišljal v smeri off grid zadeve, bi bilo po mojem mnenju pametno razmišljati v smeri ogrevanja sanitarne vode. Kdor tega še nima rešeno, seveda. Vse kar pride v bojler je grelec in dva kabla od razsmernika, bistveno manj komplikacij, kot pa pri inštalaciji sončnih kolektorjev - vodni krog, črpalka, antifriz... itd.
Od tu naprej bi se potem ubadal s hišno inštalacijo, akumulatorji, itd... Če se skoncentriraš na največjega porabnika si zadel žebljico na glavico, razen če bo to nek življenjsko razvojni projekt metanja denarja in časa.
@gape
Sicer se lepo sliši, amapk na žalost je izkoristek fotovoltaike bistveno manjši kot toplotni izkoristki sončnih kolektorjev.
Skozi prizmo zahtevane površine, definitivno.
Meni je zadeva zanimiva zaradi enostavnosti. Odpade antifriz, črpalke, vodna povezava, razbijanje, zlatarskomontažna dela, ni viškov, ni pokrivanja kolektorjev, ne rabiš bazena za poleti.. Moj vidik pač.
Pozabljaš na eno "malenkost": potreben denar! :mrgreen:

Sploh pa to kar opisuješ ni mikroelektrarna , ampak konkretna fotovoltaična elektrarna (več KW).
Govorim o šestih do desetih fotovoltaičnih panelih. S tem, da je za te panele znano, da imajo višji izkoristek v mrazu - pozimi, kot poleti, ko že itak dolžina dneva in čas obsevanja naredi svoje. Mislim da to ni neka konkretna MFE...
Kvečjemu bi poganjal STČ .........
1 2 3 4 5 ... 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi