Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje. V stanovanju v bloku v visokem pritličju bi si želel dozidati balkon. Slišal sem, da je v prvotnih načrtih za blok balkon obstajal, a da ga niso sezidali. Vsa ostala stanovanja v nadstropjih imajo balkon - torej bi dozidal balkon točno pod ostalimi balkoni, izgledal bi popolnoma enako, kot ostali. Na drugi strani bloka so prav tako balkoni, le v visokem pritličju ga ni, tam si ga tudi ne želijo.
Zanima me, kakšna dovoljenja se za to potrebuje. Dovoljenje polovice lastnikov? Ali vseh? Gradbeno dovoljenje? Ali kdo ve, kolikšni so okvirni stroški za to?
Hvala!
Objave: 110
Teme: 2
Ocena:
0
Kaj pa montažni kovinski balkon in se ga obleče v knauf, da se ne vidi konstrukcije verjetno je enostavnejše kot betoniranje. Morda potrebujete tudi kaj manj dokumentacije kot če bi betonirali?
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
Glede na to da gre za večstanovanjski objekt predvidevam, da je bil izdelan PID in pridobljeno uporabno dovoljenje tako da kakšna sprememba gradbenega dovoljenja ne pride v poštev. Za takšno prizidavo ali postavitev montažne konstrukcije bi potrebovali novo gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo objekta. Glede na to, da gre za večstanovanjski objekt je lahko dokumentacija kljub temu, da gre samo za balkon dokaj obsežna, odvisno je tudi od tega ali blok kot celota sodi med zahtevne ali manj zahtevne objekte. Kar pa se soglasja tiče pa se mi zdi, da bo potrebno soglasje vseh lastnikov. Bolj točno pa bo to lahko povedal uporabnik foruma Popravila na domu.
Objave: 1679
Teme: 3
Ocena:
2
Drži. Za nameravani poseg boš potreboval 100% soglasje etažnih lastnikov.
Citiram:
100 % soglasje etažnih lastnikov je treba pridobiti za:
- vsa gradbena dela in izboljšave, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje;
- .......
Z dokumentacijo pa je natanko tako, kot ti je opisal KeCko. Ob tem pa moraš upoštevati, da je naša birokracija dokaj toga. Če je blok dovolj star, je lahko tudi zaščiten z določeno kategorijo spomeniškega varstva. Če pa ni, pa je lahko arhitekt še precej pri močeh in boš mogoče potreboval tudi njegovo soglasje. Morda je prav on ugotovil, da je objekt po njegovih merilih lepši brez spodnjega balkona in je ........
Skratka, tole zadnje je sicer črn scenarij. Se je pa že izkazalo, da so praktično nemogoči črni scenariji v določenih okoliščinah še kako mogoči. Žal. 8)
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
Glede na moje izkušnje zaradi enega balkona pri večstanovanjskem objektu (še posebej če je bil balkon prvotno predviden) ne bo težav z arhitektom. Večji problemi bodo nastali ker mora biti nova dokumentacija skladna s sedanjimi zakonskimi predpisi, ti pa so se na področju požarne varnosti, varstva pred hrupom, varčevanja z energijo ipd. korenito spremenili in je starejše objekte včasih nemogoče uskladiti z novimi predpisi brez večjih in seveda tudi dragih posegov. Ne bi sedaj rad zatrl ideje že v kali ampak to so stvari, ki jih je potrebno upoštevati preden se nekdo odloči za podoben poseg. V zadnjem času sem imel na mizi dva podobna primera, eden je šel skozi pri drugem se je investitor odločil, da se raje ne bo loteval tega, ker je bila lastniška situacija preveč zapletena.