PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Je možno pridobiti kakšen del dokumentacije v lastni režiji?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eh, izotop pretiravas. Nihce ne govori o razvajenih parazitih, ki trajbajo luxuz.
Tudi sam delam v inzenirskem poslu in vem, kaj kalkulacija prenese in kaj ne. Ne bom pa se sel Mater Tereze, da bom nekomu govoril - tole se ti na dolgi rok ne bo izslo. Ce je izdelek korekten in ustreza zahtevam, placilo pa v obojestransko "zadovoljstvo" mi to zadosca.

Prav tako pa smatram kot totalno neproduktivno, zbijanje cen storitev. Vsak izvajalec ima neko kvaliteto storitev, za katero pricakuje posteno placilo. Ce se gre tistemu izvajalcu zbijat ceno, bo izvajalec (ce bo v delo sploh pristal), zmanjsanje zasluzka skompenziral z "izvedbenimi bliznjicami" pri svoji storitvi.

Ker delamo sami in se nam ne mudi, nam tak nacin PGD ustreza tako financno, kakor izvedbeno.
seveda pretiravam, ampak poglej si teme s to problematiko, vedno se konča pri enem ta istem zaključku otz precepciji, vsaj za "drugo" stran. gre se za eno staro famo, ki se pomojem vleče še iz juge, da so arhitekti neki ne bodi ga treba zasanjani umetniki, ki živijo kot lordi in da je fajn, če crknejo oz. naj pač deljo zastonj, če hočejo preživeti. lkjub temu, (to upam takoj stavit) da so stroški dela najvišji pti njih izmed vseh inženirskih storitev, da v kolikor je posel, se dela noč in dan, ker se jasno zahteva za čim manj denarja nardit v čim krajšem možnem cajtu ipd. in potem sfali kaj v tekstu in grafiko, pa je vse narobe, za vsako stvar se okrivi arhitekta, ne važno ali je kriv ali ne (od zadnjaga malarja do investitorja).
no sej to se počasi z mlajšo generacijo investitorjev ipd hvala bogu spreminja, imaš pa še vedno en dober procent takšnih, ki bodo to zadevo odnesli v grob in verjetno podali zanamcem, tako kot so jo sami dobili. zato bom pač to trobil tudi sam v nedogled, pa naj izpadem tečna trma, idiot, parazit ali še kaj hujšega. vem tudi, da nima narod rad nergačev ipd, ampak tukaj recimo, da forum ni izključno poslovno okolje, ampak tudi socialno, kulturološko ipd.
no, tolk, malo sem se skašljal, zdej pa nazaj k temi..
Osvescanje o tem je hvala bogu na mestu in potrebno.

O percepcijah starih mojstrov in nasplosno je itak znano, da tisti, ki delajo in niso poleg umazani do uses, itak samo nekaj glumijo in so preplacani za svojo storitev.

Druga zadeva je seveda povezana v kompletu z preteklimi praksami (kot pises tudi sam) - in niso zgolj v povezavi z delom arhitektov in ali projektantov, kot npr.:
- geoloski izkaz: "ma ne rabis, brezveze - ce sosedova stala stoji ze 40 let, bo tudi ta mala hisa..."
- armaturni nacrt z 11t zeleza (ok, tu je tudi mene malo stisnalo, ker sem narobe zracunal 14 ton): "kaj si ti nor? vcasih smo dali v hiso dva bunta osmice (baje je bila praksa tam nekje do 1000kg/hiso), ki jo je Tona s Fapom raztegno, ko je sodr pripeljal"
- izo kosare za balkon: "to ti bo vse dol padlo"

Mal se clovek nasmeji poleg Smile

Je pa tako, pred pricetkom svoje gradnje sem naletel na Matejev blog Stoji pasivna zidana (ki ga veckrat omenim, ker je tip zadeve nastudiral). V enem izmed prispevkov je omenil da je njegov PGD z PZI (kvaliteten in dodelan v nulo) komplet stal ca. 15k€. Enkrat ob priliki sem se na Kecka pizdil glede teh cen - se posipam s pepelom Smile
Priznam - iz inzenirskega vidika, bi jaz imel takoj tako kvaliteten nacrt, sam jebiga ce ne znese, ne znese. Posledica tega je pac, da dolocene detajle malo dlje tuhtas sam, ce hoces imeti narejeno ok.
izotop Napisal:kecko, ne se matrat. pač si parazit, pa magari delaš samo za stroške ali pa še to ne. sej poznaš, kako se arhitekti vozijo v vellikih bmw-jih in audijih naokrog in živijo v vilah, delajo kakšno urco, dve na dan ipd. sanjska služba, ne samo zdej, tudi prej je bila..
je pa fajn recimo, da je černač kao malo prizemljil te parazite..

Iskreno povedano poznam tudi takšne, ampak to so bili večinoma prisesani na velike državne projekte in so z določanjem posebnih materialov vlekli takšne provizije, da to jasno ni. Ko se je pipica za velike projekte in trgovske centre zaprla pa so prenesli takšen način dela na manjše projekte in sedaj zbijajo ceno ker kasneje pobirajo provizije.

@gt001

Povsem razumem, da je pravica investitorja, da dobi ugodno ponudbo za konkretno delo. Saj sem tudi sam v kakšni drugi obliki porabnik raznih storitev in produktov in nerad preplačujem zadeve (zaradi tega sovražim razne 70% popuste, ker imam občutek, da so me že v začetku hoteli lepo nategniti in ker jim ni ratalo pa me sedaj vabijo s popusti).

Zavedam se da strošek za dokumentacijo ni majhen ampak kvalitetno in strokovno pripravljena dokumentacija lahko investitorju prihrani nekajkrat več kot je njena vrednost.

Predvsem pa je najbolj pomembno, da se primerja primerljive storitve. Nekdo omeni ceno za PGD ob tem pa mora sam iskati vsa soglasja, posebej naročevati vodilno mapo in razne elaborate nekdo drugi naroči pgd, podpiše pooblastilo plača upravno takso in mu projektant prinese gd na dom. Koliko svojega časa ob tem prihrani in koliko mu je to vredno pa je vedno odvisno od vsakega posameznika.

Seveda pa, če je nekdo iz stroke, kjer si lahko sam pripravi pzi-je za elektro ali strojne inštalacije ali pa jih izvede kvalitetno brez njih, pa je povsem nepotrebno takšne zadeve dvakrat plačevati. Še enkrat poudarjam za poštenega projektanta je dobra stranka tisti, ki je v maksimalni možni meri informiran in razgledan ter ve kaj plačuje.
Se javljam še en "parazit"- za podporo vsej parazitski golazni Big Grin

Ja, biti projektant-posebno arhitekt je pa res nekaj najboljšega: si en nebodigatreba, ki ga najraje nihče ne bi najel, še manj pa plačal, ker itak nihče ne ve, kaj (če sploh) dela....
Ko pa je treba najti krivca za kakršnokoli zadrego, smo pa arhitekti zdaleč najbolj uporabna/uporabljena sorta,... Kar vprašajte kogarkoli (investitorje, referente na upravnih enota, zidarje in druge izvajalce,...). Takrat pa kar naenkrat postanemo ljudje, ki bi morali vse vedeti, vse razložiti, vse predpisati/narisati, samo še kategorija "vse plačati" manjka....
Pa še tole. Nikakor niso vsi arhitekti/projektanti anglečki, je treba biti povsem realen in priznati, da jih ni malo, ki iščejo linijo najmanjšega odpora in jim ni problem nategniti stranke in jim prodajati mačka v žaklju, zavitega v lepo rdečo pentljo (beri živobravno fasado).

Tudi v tem fohu nekaj pomenijo tradicija, dobro ime in pa priporočila. No vsaj upam da.
Da še sam izrazim svoje mnenje glede projektantov. Ker imam namen gradit (oz. urediti nadzidavo nad trenutno obstoječim objektom - garažo) sem tudi sam imel čast, da sem obiskal kar nekaj projektantov in doživel sem lahko rečem vsemogoče.

Od projektantov, pri katerih se da vse uresničiti, do tistih ki so se pri osnovnih kalkulacijah ušteli in zahtevali potem dodatno več, do tistih, ki so nama zaračunali 18€/m2 ceno za izris. Nato mi je zadnji, ki sem ga obiskal nekako bil vreden zaupanja, tudi izkušen in sem se odločil zanj.

Kot je napisal moj predhodnik KeCko tudi projektanti so - dobri in slabi in sam sem se potem odločil za zadnjega - cena se giblje za PGD + statika 1600€+ DDV.

Najboljše je najti neko alternativo med "old school" projektanti (imajo kar nekaj kilometrine) in sodobnimi. Vsekakor pa odsvetujem še frišne s faksa - prakso naj imajo kar pod okriljem svojih mojstrov.
Naj še sama povem moje mnjnje če smo že začeli. Odločila sem se za zidavo hiše, ter se lotila iskanja arhitekta. Naročila sva se k enemu, baje dobremu arhitektu, bila pri njemu na sestanku, bil še dokaj dostopen, vendar rekel, da mora priti na teren da si zna predstavljati. Prišel na teren, pogledal, ter naju po enem tednu poklical, ter nato začel komplicirati, da bi on pa rabil statika, da ni siguren, če bi hiša stala na takem terenu, ....
Ko sem to dobila prenešeno od moža, sem skoraj dobila ošpice, saj nimava problematičnega terena ( odprta skala, ravna), in vem da pri takem terenu nerabiš statika, kvečjem geomehanika, če nisi siguren za teren. Kako naj potem zaupaš takemu arhitektu, če ti že takoj želi prodati nekega mačka v žaklju?
Pa daleč od tega, da bi trdila da so vsi enaki, vendar zaradi obnašanja nekaterih trpi ugled vseh.
anci - v bistvu bos rabila usluge obeh - tako statika, kot geomehanika. Za lazje prebijanje skozi izdelavo projekta si poizkusi predstavljati, kaksno funkcijo ima kdo.

Geomehanik bo dolocil nosilnost podlage terena in na osnovi te predlagal pripravo terena (globina izkopa, vrsta temeljenja, uporaba drugih postopkov), statik in projektant pa na osnovi teh podatkov definirata temeljenje, staticne preracune, armaturne nacrte itd.

Kljub vsemu moras vedeti, da ti arhitekt izrise hiso - razporeditev prostorov, zun. fasado, obliko strehe itd., izvedbene-tehnicne zadeve/zahteve pa definirata projektant in statik.

Slisi se komplicirano, pa ni - so bolj ali manj standardni postopki.
Hvala ti za odgovor,vendar študiram gradbeništvo in mi je to vse kristalno jasno. Vem da bom rabila vse to, hotla sm sm povedat, da je začel razlagati nesmisle. Od kdaj rabiš statika če nisi siguren za nosilnost terena?!? Če bi mi rekel, rad bi da preverimo nosilnost, bom poklical geomehanika, se mi nebi zdelo tako nesmiselno. Big Grin
Ne vem točno, kaj je rekel arhitekt možu ampak iz izkušenj vem, da je velikokrat potrebno nekatere termine in podrobnosti v komuniciranju s strankami pač poenostaviti. Ni jih veliko, ki bi imeli toliko znanja, kot ga imajo nekateri na primer tukaj na forumu. Mogoče je ravno iz želje po poenostavitvi in pa potem še zaradi "telefončka", ki ste se ga šli, prišlo do napačne interpretacije. Ker navsezadnje glede na geomehansko poročilo lahko statik predvidi optimalno temeljenje. V nasprotnem primeru se pač temelje konkretno predimenzionira.
LOL Kecko in izotop. na najemnino za prostore se je pozabilo.
anci25 Napisal:vendar študiram gradbeništvo in mi je to vse kristalno jasno
ko boš diplomirala ti bo še bolj jasno Wink bo treba k A. Robasovi še kakšno vajo naredit!!!
anci25 Napisal:saj nimava problematičnega terena ( odprta skala, ravna)
če mi študentka uporabi tak termin bi svetoval za menjavo fakultete
anci25 Napisal:Od kdaj rabiš statika če nisi siguren za nosilnost terena?!
statik vedno preračuna konstrukcijo v celoti, arhitekti so oblikovalci... in v teh poceni geomehanskih poročilih se dimenzioniranja temeljev redko kdo loti.
anci25 Napisal:Naj še sama povem moje mnjnje če smo že začeli. Odločila sem se za zidavo hiše, ter se lotila iskanja arhitekta. Naročila sva se k enemu, baje dobremu arhitektu, bila pri njemu na sestanku, bil še dokaj dostopen, vendar rekel, da mora priti na teren da si zna predstavljati. Prišel na teren, pogledal, ter naju po enem tednu poklical, ter nato začel komplicirati, da bi on pa rabil statika, da ni siguren, če bi hiša stala na takem terenu, ....
Ko sem to dobila prenešeno od moža, sem skoraj dobila ošpice, saj nimava problematičnega terena ( odprta skala, ravna), in vem da pri takem terenu nerabiš statika, kvečjem geomehanika, če nisi siguren za teren. Kako naj potem zaupaš takemu arhitektu, če ti že takoj želi prodati nekega mačka v žaklju?
Pa daleč od tega, da bi trdila da so vsi enaki, vendar zaradi obnašanja nekaterih trpi ugled vseh.

Meni se sliši kot dober arhitekt.

Človek je prišel, pogledal in povedal da rabi mnenje geomehanika.

Ne pa tako kot "mojstri" ki se spoznajo na vse. Takih se je treba izogibat ker ponavadi dajejo neuporabne kritike, svojega dela pa ne opravijo korektno. Žal so prisotni v vseh poklicih...
Z povečevanjem naležne površine ( širine ) temelja na nosilna tla, se le ta razbremenjujejo, vendar se zaradi dimenzij temelja spreminja tudi statično konstrukcijski izračun ter pozicija presekov armature. Zato bi rabil arhitekt mnenje statika.
1 2 3
Iskanje po temi