Turbo, pravilno prebran stavek je takole: Tako kot kaka druga izolacija ima v reklamah BEDARIJE. O tem pišem. Ne o izolaciji, s katero nimam popolnoma nobenih izkušenj
@Gospodična, domnevam da enako kot za vsako drugo "klasiko"...
Jaz sem razumel, da hoče imeti neogrevano, vendar toplo. Tudi podstrešja ne želi imeti tako mrzlega, kot je zunaj.
Imel bo izolacijo zunanjega ovoja na zidu 20 cm, v poševnini do slemena pa 32 cm. Če bo dal na obe plošči še 8 (5) cm izolacije, bodo toplotne izgube iz ogrevanega (samo) pritličja enake, kot bi bile, če bi imel strop pritličja izoliran z 32 cm, poševnine pa nič. Bo pa imel v takem primeru temperirano mansardo in podstrešje brez dodatnih stroškov. Pri 8 cm izolacije v tleh mansarde ter 5 cm v tleh podstrešja bodo temperature: ogrevano pritličje 22, mansarda brez ogrevanja 16, podstrešje 12, zunaj -10 C.
Malo pozno, vendar mi delo drugače ne dopušča:
pritličje in mansarda bosta ogrevani. Podstrešje pa bi želel toplo vendar neogrevano. Upam da sem sedaj bolj jasno napisal.
Pritličje - skupni tlak (izolacija, talno, estrih in končna obloga): 20cm
Mansarda - skupni tlak: 18cm
Podstrešje (ploščo) pa bom izvedel kakor si predlagal (seveda če to še drži) z 5cm in čez deske (oz. kaj podobnega).
strošek ogrevanja bo še vedno strošek. Tudi če ne boš aktivno ogreval. Ne pozabi na to da daš v podstrešje par senzorjev ki ti bodo povedali kaka bo vlaga v prostoru. Imam filing da boš velikokrat zračil...
Kaj pa potem svetuješ, naj raje izoliram tla, namesto poševnin na podstrešju?
(na podstrešju bom verjetno hranil kramo, mogoče ampak samo mogoče bi lahko bila nekoč v podstrehi spalnica. Ali se mi sploh splača zaje...at potem z izolacijo poševnin?)
firefly Napisal:Turbo, pravilno prebran stavek je takole: Tako kot kaka druga izolacija ima v reklamah BEDARIJE. O tem pišem. Ne o izolaciji, s katero nimam popolnoma nobenih izkušenj
@Gospodična, domnevam da enako kot za vsako drugo "klasiko"...
Potem se pa seveda opravičujem.Kaj pa narobe piše tam?
Komentar na Farosov spletnik. Obvezno folijo lepit tudi na strešna okna. Ter obvezno delat zamike plošče (nikoli 4 vogale v isto točko (+) vedno (T) spoj).
Turbo, govorijo (med drugim) o tem da zaradi akumulacije NIMAJO izgub ta čas. Govorijo da (na pamet) 10 ur na dan nimajo izgub... Bi napisal oz. prepisal točno, samo mi ne odpre strani danes...
Citat:Kaj pa potem svetuješ, naj raje izoliram tla, namesto poševnin na podstrešju?
Po mojem mnenju se ti splača samo izolirati ploščo nad mansardo, ter poševnine v predelu mansarde... v predelu podstrešja pa v ostrešju narediš samo zračni kanal (deske+folija). Tako da obistvu imaš čisto zaprto podstrešje (brez prepihov)
Zaradi napačne vgradnje in "vmesnih" kombinacij hladno-toplega podstrešja, se pojavlja vedno več plesni.....
Če mora biti toplo, je potrebno izvesti tako, da bo toplo! Če se vgrajuje vlaknata iziolacija, ji dajte možnost izsuševanja. Če je izvedba "hladna", naj bo takšna v najkrajšem možnem času in smo spet pri prezračevanju.
Vsaka improvizacija in upoštevanje teorije brez vseh dejanskih situacij, lahko vodi v huuuuudo slabe posledice.
Glavco je dobro imeti za mislit in ne samo za simetrijo telesa... :oops:
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Citat:Glavco je dobro imeti za mislit in ne samo za simetrijo telesa..
Se povsem strinjam.
Sem preveril svoje izračune in trditve tudi s programom U-Wert. Rezultat je enak. Prilagam diagram vlage na prehodu iz ogrevanega pritličja skozi zaprto neogrevano mansardo in izolirano podstrešje.
A mi lahko pove kdo o kakšni vrednosti vlage v vaših hišah govorite (vem za primer, ko je zrak krepko presuh, pa ni novogradnja)? Koliko imate vlage v etaži, mansardi? Pa potem na podstrešju? Je kdo meril kakšna je razlika? Razlika v različnih letnih časih? Če je kdo meril, naj napiše še prosim, kako ima ostrešje narejeno/izolirano in pa kako je z vlago in izolacijo. Hvala in lp
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.