PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Izolacija mansarde

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najprej naj povem da je objekt novogradnja, trenutno čakam na estriharje.

- mansardo bi želel imeti prazno oz. shrambo za kramo (nekoč mogoče spalnica), ter seveda neogrevano.
- tla mansarde niso narejena, samo plošča
- poševnina mansarde je 150cm (gips - JA), širina plošče pa je cca 5m
- kritina je kot si opisal, vendar še brez izolacije
- Tla mansarde: Na AB ploščo najprej PZ Sd > 80 m, nato izolacija in estrih.
- Poševnina mansarde: gips, parna ovira Sd = 8 m, steklena volna (15 do 30 cm), deske z špranjo ter pp folija.
- Tla podstrešja: AB plošča, nič folije, 5 cm EPS, 2 cm deske (iverica, ...).
- Poševnina podstrešja: gips, parna ovira Sd = 8 m, steklena volna 15 do 25 cm, deske s špranjo, pp folija.

Če je tako, bo brez problema:
- ogrevano le pritličje, mansarda in podstrešje brez prezračevanja. Vrata za vstop v mansardo morajo tesniti.
- Ogrevano pritličje in mansarda, podstrešje brez prezračevanja. Loputa (pokrov) podstrešnih stopnic mora tesniti.
Nimam časa - sem v penziji!
Pozdravljeni. Imam podobno novogradnjo in me zanima ali so neopor plošče, ki so namenjene izolaciji med špirovci (z zarezami, ki se stisnejo, da so fiksirane med špirovci npr. Fragmatovi izdelki) primerne za toplotno izolacijo nad betonsko ploščo v mansardi. Na objektu imam predvideno fasado debeline 20cm EPS in izolacijo mansarde z neopor ploščami debeline 20cm +14 cm med špiravci. Deske bojo razmaknjene in puščen bo tudi zračni kanal nad izolacijo cca 2 cm. V dilemi sem ker na forumu berem, da vas večina izolira mansardo z volno (npr: URSA SF-35 ali 32) sedaj pa me zanima koliko je neopor (če sploh je) slabši od volne (predpostavimo, da je debelina pri obeh izolacijah enaka 34 cm).
G. Žerjavar in ostali prosim za pomoč.

Hvala.
Palica, dobro izoliraj ploščo mansarde. Torej ploščo med pritličjem in mansardo.

Delomrzneš, glede na to da si se odločil za stiropor v poševnini, ne vidim razloga da ga ne bi dal še na betonska tla...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Žerjavar Napisal:- Tla mansarde: Na AB ploščo najprej PZ Sd > 80 m (Tu sem očitno že zaj..al, med ploščo in izolacijo nisem dal ničesar, popraviti ne morem je že talno položeno, ali bodo zaradi tega kakšne težave? , nato izolacija in estrih.
- Poševnina mansarde: gips, parna ovira Sd = 8 m, steklena volna (15 do 30 cm), deske z špranjo ter pp folija.
- Tla podstrešja: AB plošča, nič folije, 5 cm EPS, 2 cm deske (iverica, ...).ok, bom tako naredil
- Poševnina podstrešja: gips, parna ovira Sd = 8 m, steklena volna 15 do 25 cm, deske s špranjo, pp folija.

Če je tako, bo brez problema:
- ogrevano le pritličje, mansarda in podstrešje brez prezračevanja. Vrata za vstop v mansardo morajo tesniti.
- Ogrevano pritličje in mansarda, podstrešje brez prezračevanja. Loputa (pokrov) podstrešnih stopnic mora tesniti.
imam to verzijo

koliko je potrebna debelina volne z izolativnostjo 0,32, če želim da je enakovredna 30cm z lambdo 0,38?
firefly Napisal:Palica, dobro izoliraj ploščo mansarde. Torej ploščo med pritličjem in mansardo.

Tu imam sedaj:
- 6 cm eps 100
- 5,7cm sistemske plošče (iz stiroporja)
čez pride še estrih in pa končna obloga. Bo dosti?
Citat:Tla mansarde: Na AB ploščo najprej PZ Sd > 80 m (Tu sem očitno že zaj..al, med ploščo in izolacijo nisem dal ničesar, popraviti ne morem je že talno položeno, ali bodo zaradi tega kakšne težave? , nato izolacija in estrih.
Mislim, da ne bo problemov, ne morem pa v tem trenutku tega računsko dokazati. Za ta dokaz bi bila potrebna analiza celotnega toka vlage iz pritličja skozi tla mansarde navzven: nekaj skozi zid mansarde, nekaj skozi poševnino ter nekaj skozi strop z poševnino. Tega pa moja programska oprema ne obvlada. Sem analiziral le posamezne segmente z določenimi predpostavkami. .... Priznam, sem tisto pz z Sd = 80 dodal za ziher je ziher - ne more pa škoditi.

Sem še enkrat delal kontrolo brez pz v tleh mansarde. Ostajam pri podatku da je v poševnini mansarde in podstrešja potrebna pod gipsom parna ovira Sd = 8 m. Lahko bi bila tudi Sd = 4 m, če bi ble deske pod kritino v razmiku po 15 ali več mm.
No super, ali mi lahko odgovoriš še na vprašanje, ki sem ga zgoraj zastavil?

hvala
Citat:ali mi lahko odgovoriš še na vprašanje, ki sem ga zgoraj zastavil?
Ne vidim v tvojo glavo, kako ti razmišljaš o količini izolacije. Izolacija bi naj bila usklajena. Nimam pojma, koliko imaš namena dati izolacije na fasado, kakšno prevodnost bodo imela okna, ...
Mene pa zanima, zakaj naj bi bilo boljše, da ko se deska nad špirovce, deske zamika, da je vmes prostor?? Pa od kje so se ljudje spomnili EPS ali pa xps dati za izolacijo strehe (med in pod špirovce)???... Pa še eno vprašanje imam... čemu je dobro imeti zračni kanal nad izolacijo, to je ravno tako, kot bi si volnen pulover obleku, da te ne bo zeblo, vendar te ravno tako prepiha in te zebe, tako da pulover ne služi svojemu namenu....
Žerjavar Napisal:
Citat:ali mi lahko odgovoriš še na vprašanje, ki sem ga zgoraj zastavil?
Ne vidim v tvojo glavo, kako ti razmišljaš o količini izolacije. Izolacija bi naj bila usklajena. Nimam pojma, koliko imaš namena dati izolacije na fasado, kakšno prevodnost bodo imela okna, ...

palica1 Napisal:koliko je potrebna debelina volne z izolativnostjo 0,32, če želim da je enakovredna 30cm z lambdo 0,38?

Naj razložim drugače:
poševnino mansarde sem mislil izolirati z stekleno volno (lambda 0,38), in sicer v debelini 30-ih cm.
Na podstrešju pa bi želel (da mi ostane malo več prostora) dati manjšo debelino izolacije, vendar z čimboljšim faktorjem (se pravi 0,32).
Zanima me kolikšno debelino te izolacije (0,32) naj dam v poševnino podstrešja, da bo prevodnost enaka mansardni poševnini, kjer imam debelino izolacije 30cm in prevodnost 0,38?

(fasado planiram drugo leto, in sicer v debelini 20-ih cm, okna pa so že montirana, in sicer 5-komorni profil z troslojno zasteklitvijo in TGI distančnikom)
Citat:zakaj naj bi bilo boljše, da ko se deska nad špirovce, deske zamika, da je vmes prostor?
Misliš na špranje med deskami? Pri vsaki izolaciji zunanjega ovoja stavbe je potrebno čim manj ovirano izhajanje pare v zunanji zrak. Ker je les razmeroma dobra parna ovira, se ga polaga z razmakom, da gre para lažje navzven med deskami namesto skozi desko.
Citat: EPS ali pa xps dati za izolacijo strehe (med in pod špirovce)???
Tudi jaz se vedno znova sprašujem, zakaj so nekateri tako brezobzirni do gasilcev. Kaj bi rekli, če bi v slučaju požara na taki hiši gasilci prihiteli, ko bi videli, da gori EPS, pa bi se umaknili v čisti zrak, ker nimajo ustrezne opreme za dihanje v dimu strupenih plinov.
Citat:čemu je dobro imeti zračni kanal nad izolacijo,
To je podobno prvemu odgovoru. Večina kritin so močna parna ovira. Za lažji izhod pare navzven se ji omogoči prehod po zračnem kanalu pod kritino do slemena in od tam skozi zračnike navzven.
Citat:koliko je potrebna debelina volne z izolativnostjo 0,32, če želim da je enakovredna 30cm z lambdo 0,38?
25 cm (0,32 * 30 / 0,38).
V poševnini podstrešja je lahko toliko manj, kot je izolacije že na plošči.

Za tla mansarde pa ti bo 5 cm izolacije popolnoma dovolj.
palica1 Napisal:
firefly Napisal:Palica, dobro izoliraj ploščo mansarde. Torej ploščo med pritličjem in mansardo.

Tu imam sedaj:
- 6 cm eps 100
- 5,7cm sistemske plošče (iz stiroporja)
čez pride še estrih in pa končna obloga. Bo dosti?

Mansardo hočeš imeti hladno - neogrevano. Misliš da bo dovolj?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Citat:Mansardo hočeš imeti hladno - neogrevano.
Jaz sem razumel, da hoče imeti neogrevano, vendar toplo. Tudi podstrešja ne želi imeti tako mrzlega, kot je zunaj.

Imel bo izolacijo zunanjega ovoja na zidu 20 cm, v poševnini do slemena pa 32 cm. Če bo dal na obe plošči še 8 (5) cm izolacije, bodo toplotne izgube iz ogrevanega (samo) pritličja enake, kot bi bile, če bi imel strop pritličja izoliran z 32 cm, poševnine pa nič. Bo pa imel v takem primeru temperirano mansardo in podstrešje brez dodatnih stroškov. Pri 8 cm izolacije v tleh mansarde ter 5 cm v tleh podstrešja bodo temperature: ogrevano pritličje 22, mansarda brez ogrevanja 16, podstrešje 12, zunaj -10 C.
Zakaj pa nebi dal celulozne izolacije med špirovce? še boljši fazni zamik dobi. Samo vprašam... Pa tudi na ploščo bi jo lahko dal.... no v tem primeru ni potrebe, ker ima že eps... meni se zdi vredu celulozna izolacija....
1 2 3 4 5 ... 20 Pojdi na stran 
Iskanje po temi