PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija gradbeno dovoljenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me , kakšne dokumente vse rabim, če želim obgnoviti že postavljeno garažo (podiranje stare garaže in postavitev nove-enako velike) nad garažo pa bi nazidali še eno sobo. Ali rabim gradbeno dovoljenje

bolhec
Rabis gradbeno dovoljenje!

Upravni enoti moras predloziti potrebno projektno dokumentacijo, ki ti jo izdela za to usposobljen projektant in druga soglasja. Te stvari ponavadi uredijo projektanti.
Zdravo,

tudi jaz imam podoben primer. Podaljšal bi stereho obstoječe hiše in pod njo naredil garažo z betonsko ploščo v izmeri do 20 kvadratnih metrov. Ali je kakšna možnost, da to naredim samo z lokacijsko informacijo ali za to potrebujem gradbeno dovoljenje ? Ali se ni včasih dalo do 20 kvadratov urediti samo z priglasitvijo del ? Nad garažo bi naredil še eno manjšo sobo. Zanima me tudi približen strošek za gradbeno dovoljenje, ter če kdo ve, koliko znaša približno strošek načrta. V načrtu bi potreboval podatke o elektriki ter o statiki, za vodo pa ne, ker je ne bo.
Hvala
Ne. Te možnosti ni (več).
Včasih se je dalo narediti marsikaj, danes pa žal ne več.
Sicer pa, če ne verjameš, se lahko o tem prepričaš tudi na svoji upravni enoti.
Ali mi načrt za nadzidek nad garažo zriše gradbenik ali moram najti arhitekta. Vse to verjetno ni poceni ?
Koliko pa potem cca znese gradbeno dovoljenje za en tak poseg ? In cca koliko še arhitekt z načrti? Ali je to 200 000 ali 500 000? Ali je to odvisno od investicije?

Hvala
bom kar v tej temi vprašala glede na to da gre nekak za isto zadevo. Ali potrebujem gradbeno dovoljenje če želim nad garažo nadzidat da si naredim sobo. Gre za nekje 30 kvadratov. Nekje sem prebrala da gradbeno dovoljenje ni potrebno če se tloris hiše ne spremeni za več kot 10%. V mojem primeru se torej nič ne spremeni. Če rabim gradbeno koliko približno bi me to stalo, če je kdo imel pdooben primer? Hvala.
Itak, da rabiš, kar Turka vprašaj. Aja, saj res, v tem primeru ga ne!
A garaža sploh ima gradbeno?
Če je zgrajena brez, mora biti brez plošče zgoraj!
Pa tudi če ga ima, posegaš v konstrukcijo, torej...

Po tvoji logiki lahko nad garažo kar blok sezidaš z istimi papirji. Tloris je itak isti.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
ja to je moj rekel da je prebral nekje hahaha brez sarkazma prosim ker to je ded meni tak rekel Big Grin garaža ima gradbeno ja itak, upoštevajte dejstvo da sem ženska in da je predhodnik pred mano isto spraševal pa ded, tak da jasne odgovore prosim ker drugače ne razumem. Big Grin
Ne glede na to ali je garaža samostojni objekt ali del stanovanjske hiše je za takšno spremembo potrebno gradbeno dovoljenje. Tistih 10% velja za volumen objekta in še to samo za to, da se definira ali gre za rekonstrukcijo ali za prizidavo. Za oboje je potrebno gradbeno dovoljenje, razlika je v nekaterih delih projektne dokumentacije.
Hvala KeCko. Vem da mi ne morete točno povedat ampak kje okoli se za tako dovoljenje gibajo cene, rabim samo približno vedet da vem pri čem sem, ali je to 200€ al 2000€.
Dokumentacija bo segala bolj proti drugi številki in morebiti še kaj več. Gre za stanovanjsko rabo in je na koncu zadeva skorajda enako obsežna kot za novo stanovanjsko hišo. Potrebno bo tudi plačilo komunalnega prispevka.
ojoj, hvala. Požeruhi Sad
Požeruhi? Glej kaj naj ti rečem, kot projektant moram izdelati dokumentacijo v skladu z zakonodajo. To pomeni, da je potrebno pripraviti grafične skice obstoječega in predvidenega stanja. V kolikor ne obstaja ustrezna dokumentacija za obstoječi objekt pomeni to iti na teren in celoten objekt premeriti na roke. Celoten objekt je potrebno statično preveriti in prizidavo oz. rekonstrukcijo dimenzionirati skladno s tem. V projektu za stanovanjsko hišo (za katere je dokumentacija enostavnejša kot za druge manj zahtevne objekte) je potrebno sprojektirati priključke na komunalno infrastrukturo, torej priključevanje na elektro omrežje, priključevanje na vodovodno omrežje, priključevanje na komunalno omrežje ali izvedbo samoskrbne rešitve. Potrebno je pripraviti elaborate in izkaze energetskih lastnosti stavbe, elaborat in izkaz zaščite pred hrupom, požarni elaborat in izkaz, izkaz prezračevanja stavbe. Torej pri takšnem projektu sodelujejo poleg projektanta (arhitekt/gradbenik) vsaj še projektant elektro priključka in projektant strojnih (vodovod/toplovod) priključkov. Ob tem mora projektant poleg znanja projektiranja obvladati zahteve s področja varstva pred požarom, zahteve varstva pred hrupom, zahteve gradbene fizike s področja učinkovite rabe energije pa še kaj.

Zavedam se, da to ni malo denarja vendar cene kot so, komaj zagotavljajo pokrivanje stroškov. Da pa je dokumentacija za gradbeno dovoljenje preobsežna in zapolnjena z zahtevami, ki tja sploh ne sodijo pa je žal druga zgodba.

Se opravičjuem za offtopic vednar se mi zdijo oznake požeruhi za tiste, ki se trudimo delovati strokovno in korektno pač neprimerne in se na njih poizkušam odzvati z argumenti.
ja saj vem, to ni blo osebno mišljeno ampak na celoten sistem da v bistvu sploh nisi svoboden več niti milimetra. Kupiš parcelo potem pa za vsak premik na njej rabiš en kup papirjev. V nekaterih primerih seveda je to dobrodošlo da ne dela vsak po svoje kak si zmisli, včasih pa ko bi si mali človek rad kaj ustvaril pa sila nedobrodošlo. To ne pomeni da si za svoje delo ne zaslužite ustreznega plačila ampak da smo mi vsi v istem požeruškem sistemu in tako na psu, da se nam zdi vsak evro kot da bi nam ga iz roke strgali. Ker če imam jaz 2000€ to pomeni da s tem denarjem lahko zazidam , oz v primeru da me pride tolko gradbeno nimam niti za cigel in potem se sploh ne morem lotit in morem pustit tako kot je. Pa brez zamere, vsi smo premalo plačani v svojih službah požeruhi so na vrhu.
1 2
Iskanje po temi