PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Kaj prej: PGD ali parcelacija?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem v dvomu. Oče mi bo podaril del parcele, na kateri bi rad gradil motanžno hišo. Parcelo bomo razparcelirali, da naredimo odmike po želji očeta. Najprej sem imel v mislih narediti najprej parcelacijo in vpis v ZK (cca pol leta), po pogovoru z arhitektom pa mi je le-ta svetoval naj najprej pridobim kar na očetovo ime PGD, šele nato naredim parcelacijo, zaradi stiske s časom pred napovedano spremembo občinskega prostorskega plana, ki bi mi lahko poslabšal pogoje za gradnjo predvsem z velikostjo parcele. PGD se nato menda lahko preda na moje ime s podaritvijo parcele.

Tudi meni bi tak način bolj ustrezal, saj moram najprej urediti papirje s partnerico, da bova lahko pridobila vsak pol zemljišča za kasnejšo pridobitev kredita.

Ima kdo izkušnje o takem postopku, oziroma kaj predlagate?

Hvala!
Pri premlevanju o tem, kaj se bolj splaca, preveri se vpliv velikosti parcele na visino komunalnega prispevka.
Vodi obe zadevi hkrati - začni s postopkom pridobivanja parcele nase, hkrati na začni s pripravljanjem PGD na očetovo ime, kasneje pa spremenite investitorja.

Geodet, ki bo na terenu izvedel parcelacijo, naj hkrati izdela še geodetski načrt obstoječega stanja, ki ga potrebuje projektant za PGD.
Nekako se glede na trenutno velikost parcele bolj nagibam k pridobitvi PGD na očetovo ime, da nebi imel z velikostjo (premajhno) težave s pridobitvijo dovoljenja. Kasneje bi po pridobitvi PGD naredili parcelacijo in bi mi oče podaril parcelo z novozgrajeno hišo. Saj to je izvedljivo kajne?
Je izvedljivo. Če je parcela velika, bi bilo smotrno parcelacijo opraviti v času priprave dokumentacije in jo uskladiti s projektantom, da ne boste plačali previsokega komunalnega prispevka. Odvisno od lokalnega odloka.
parcela je bila še vedno pisana na strica, ko sva začela z izdelavo dokumentacije (najprej idejno zasnovo). po idejni zasnovi, je projektantka na podlagi projekta dala predlog najbolj optimalne parcelacije, ki je tudi upoštevala zahteve lokacijske informacije. parcelacija je bila izvedena in šele potem smo naredili prepis. v bistvu je postopek prepisa šele potem tekel hkrati vzporedno s procesom izdelave dokumentacije (nama se je mudilo, ker sva lovila datum zvišanja komunalca). ves čas izdelave dokumentacije je bil projekt pisan na mene (od prvega dne, stric ni bil nikoli lastnik projekta), pa čeprav na začetku nisem bila lastnica parcele.

ni bilo nobenega problema. za naju je bila to prava pot.

če boste parcelirali prej, pazite, da se ne boste zašili/preveč omejili z zahtevami v lokacijski informaciji.
Hvala.
Bom kar na starševo ime izpeljal PGD, potem pa naredim parcelacijo. S tem si privarčujem nekaj dela z iskanjem razmerja zazidljivega/nezazidljivega in izbiro hiše, saj bo na celotni parceli lažje. Komunalni prispevek pa tudi upam, da ne bo prehud, glede na to, da ima glavno težo pri izračuni velikost hiše.
si edinec?
nisem. Zakaj?
Iskanje po temi