mesec2424 Napisal:Avtor se je vrnil,naredili smo vse mogoče predelave na inštalaciji,laddomat pri peči,pa potem laddomat pri zalogovniku,pa odjemi na zalogovniku,pa menjava patrone,pa najbolša drva nalagamo na dve uri pa se še zmeraj komplet sistem podre ko vklučim vse porabnike?
in tu je napaka. trenutni ponor toplote (hranilniki, radijatorsko ogrevanje, talno ogrevanje, bojlerji) je večji kot moč kotla. rešitev je samo v tem, da dovolimo vključitev porabnikov šele ob delni napolnjenosti hranilnikov. ko so hranilniki delno polni je porabnike potrebno vključiti postopoma. ne hkrati sanitarna voda v obeh objektih (2 bojlerja po 500 litrov nista mačji kašelj) in hkrati še ogrevanje obeh objektov.
po moji grobi oceni: bojlerja trenutno pobereta vsaj 8 kW, radijatorsko trenutno recimo 20 kW, ostane za ostalo le še 12 kW. kar niti ni dovolj za talno, kaj šele za hranilnike.
kotel nima vgrajene zagonske razbremenitve in se bo potrebno poslužiti zvijače.
če gremo postopoma: napolnimo četrt zalogovnika (cirka 1 ura od začetka kurjenja) imamo na razpolago 40 kW iz kotla in recimo 30 iz zalogovnika za vsaj 1 uro. torej, če pobereta radijatorsko in talno vsak po 25 kW moči, še vedno nekaj ostane, da kotla ne davimo. vmes lahko še morda celo pogrejemo 1 bojler. ko trenutna poraba pade, recimo po 1 uri črpanja toplote iz obeh, kotel zmore vozit vse, tudi oba 500 l bojlerja.
če bi uporabnik rad vse takoj, bo potrebna večja moč kotla. a to s s eboj prinese kup težav. prvič so hranilniki premajhni (meni so že sedaj pri 40 kW malo premajhni), drugič, ko gremo z močjo nad 50 kW začnejo veljati drugi predpisi (z nevšečnostmi, kot so pregled emisij kurilne naprave, itd.)
tretjič, če je možno kotel frizniti na večjo moč (običajno je to možno, tako imamo "na črno" lahko tudi 60 kW kotlovnico) to prinese s seboj slabše izkoristke, itd.
kot je že tule reklo veliko forumašev, in se jim pridružujem v mnenju, kotel po mojem ni prešvoh. urediti je potrebno regulacijo.