PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Soglasja stanovalcev v bloku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Kupili smo stanovanje v starem bloku, kjer se bo fasada še delala, zato bi radi 20 cm zmanjšali okno v kuhinji in namestili klimo. Zanima me, če potrebujemo soglasje stanovalcev, kako se napiše, ali potrebujemo tudi soglasje vzdrževalca bloka? Kakšne izkušnje imate s pridobivanji soglasij?

Najlepša hvala
Nekaj copy/pastov iz mojega arhiva na to temo:

Za posege v skupne dele z vgradnjo naprav (klima naprava ipd.) je potrebno soglasje ostalih etažnih lastnikov. V kolikor potrebno soglasje ni pridobljeno odredi odstranitev takšnih naprav stanovanjska inšpekcija hkrati s sanacijo povzročene škode.

Etažni lastniki, ki imajo več kakor tri četrtine solastniških deležev, lahko izvedejo izboljšave, za katere ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Za takšne izboljšave štejejo zlasti dela, ki niso potrebna za vzdrževanje, ampak pomenijo vgraditev novih naprav, opreme ali instalacij ali njihovo nadomestitev pred potekom pričakovane dobe trajanja, pod pogojem, da izboljšava ne ovira izvrševanja lastninske pravice etažnih lastnikov in zaradi nje ni ogrožena požarna varnost.
Primeri: zgodnja obnova (prenova) kurilnice, toplotnih postaj ali podpostaj, kar ima za posledico prehod na drug energent (iz trdega goriva ali kurilnega olja na plin ipd.), namestitev klima naprav na skupne dele (fasado, streho stavbe), agregatov za proizvodnjo električne energije, sončnih zbiralnikov ali sončnih celic ter vgradnja izolacije ali materialov, ki se vgrajujejo z namenom učinkovite rabe energije, ipd.
Kadar gre za posege, ki spreminjajo zunanji izgled stavbe, morajo lastniki upoštevati občinske prostorske akte in predpise iz 155. člena Stanovanjskega zakona.
Etažni lastnik, ki se z odločanjem o poslih iz tretjega odstavka ne strinja, lahko predlaga, da o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku.

Pojasnilo glavnega stanovanjskega inšpektorja:
Za klimo napravo je potrebno pridobiti ustrezno soglasje od junija 2008. Pred tem časom soglasje ni bilo potrebno. V vsakem primeru bo potrebno iskazati pridobljeno soglasje, če je bila klima vgrajena po tem, ko je bilo to po zakonu obvezno.

Tako o tem pravi zakon.
Ljudje pa seveda drugače. Odločitev o spoštovanju ali nespoštovanju zakona pa je odločitev vsakega posameznika.

Skratka, svetujem ti, da na zboru etažnih lastnikov, ki ga mora po zakonu sklicati vaš upravnik enkrat letno, (če ga slučajno že niste imeli) izpostaviš svojo željo in ostale solastnike objekta skušaš prepričati, da jim tvoja klima ne na tak in ne na drugačen način ne bo škodovala Confusedhock: . S pridobitvijo soglasja se izogneš morebitnim posledicam in stroškom na podlagi kakšnega zavzetega inšpektorja, ki bi izdal nalog, da se povrne "prvotno" stanje.
Hja, ta zakon konkretno govori o poseganju v skupne dele (montiranje na fasado) in spreminjanju izgleda stavbe.
Obstaja "obvoz" in sicer, da zunanjo enoto klime montirate na balkon na ločen nosilec (torej ne, da bi bila montirana na fasado) blizu tal in noben ne more nekaj posebno "jamrati".

Drugače pa - navadno lepa beseda lepo mesto najde, tako da se najprej poskusi lepo pogovoriti.

LP, g
Mucek, imaš prav. Vendar gre v primeru, ki ga navaja Sneg 0808 za "zmanjšanje", verjetno pa znižanje kuhinjskega okna. Pri tem bo seveda zaradi drugačne oblike okna od ostalih malo "prizadet" enoten videz objekta po izdelani fasadi.
Ker gre za star blok verjetno ne bo potrebno dovoljenje arhitekta. Če pa je blok preveč star, pa se zna zgoditi, da je z odlokom spomeniškega varstva lahko zaščiten pod določeno kategorijo. Potem pa nastopijo bolj resne težave. Kar pa se bo itak izkazalo pred pričetkom nameravane izdelave fasade.

Še odgovor v zvezi z soglasjem vzdrževalca bloka. Ne, od vzdrževalca bloka ne potrebuješ nobenih soglasij.
Najlepša hvala za vse odgovore!
Bom uporabil kar to temo.

Torej, rad bi montiral klimo v starejšem bloku, primarno namenjeno dodatnemu ogrevanju. Glede na izkušnje pri pridobivanju soglasij za obnovo svojega dimnika se morebitnega soglasja za montažo klime na zunanjo fasado ne nadejam.

Me pa zanima naslednje glede "obvoza". Imam francoski balkonček, kamor bi z veseljem postavil zunanjo enoto. Zunanja enota bi se tako iz strani videla, ampak nebi pa bila montirana na fasado, ampak bi stala na mojem balkončku.

Je to dovoljeno ali me lahko sosedje vseeno prijavo na inšpekcijo, in tudi če me, bo inšpekcija zahtevala povrnitev "prvotnega stanja"?

hvala in lp, Peter!
Citat:ampak bi stala na mojem balkončku
Če bo samo stala na tvojem balkončku ne bo težav. Vsekakor pa moraš razmisliti kako in kam boš speljal odvod kondenza, da ne bo kapljal sosedom na hmmm.. glavo...in živce.
Citat:Je to dovoljeno ali me lahko sosedje vseeno prijavo na inšpekcijo

Če hladilne enote ne boš pritrdil na fasado (ki v naravi in tudi dejansko predstavlja del skupnih "delov in naprav" objekta)...te sosedje sicer lahko prijavijo. Kakšnega hudega efekta pa vsekakor ne bo.

Malo preberi tudi POMR, ki so (ste) ga EL sklenili med seboj. Tam naj bi bile vse te zadeve in tudi sankcioniranje v primeru kršitev čisto zadovoljivo zapisane.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
sicer razumem povedano, ampak čisto s stališča oblikovanja oz. vizualne degradacije fasad je obešanje klim gor (je čisto vseeno ali na nosilce, francoske balkone ali pa na resonančno-antigravitacijske pulzatorje) verjetno nesprejemljivo.
in če je že debata: kaj recimo v primeru energetskih sanacij (kjer je med drugim dodajanje TI obloge, stavbnega pohištva ipd) pravi odlok glede avtorstva ipd?

to sprašujem bolj tako retorično, ampak bi vseeno rad slišal tudi iz kakšne druge strani. bolj iz stališča debate, razumem, kakšna je praksa in želje..
Glede na to, da sem v pritličju bo kapljalo le na prodnato parkirišče.. nobenemu na glavo ali živce Smile

Bi pa povprašal kaj je POMR, so ga EL sklenili med seboj?

hvala in lp, Peter
POMR je Pogodba o medsebojnih razmerjih, ki jo med seboj sklenejo Etažni lastniki, v njej pa je določen način "obnašanja" stanovalcev - določeno je kaj se sme in kaj ne, navedeno je kaj so skupni deli objekta in kateri ne itn......skratka en zelo razširjen Hišni red.
Etažni lastniki v večstanovanjskih objektih z manj kot dvema lastnikoma in manj kot devetimi posameznimi deli POMR lahko sklenejo, z več kot dvema lastnikoma in več kot osmimi posameznimi deli, pa POMR morajo skleniti. Slednji morajo tudi najeti upravnika objekta, ali pa se registrirati kot skupnost etažnih lastnikov (pravna oseba) in s svojim objektom upravljati sami. Pri tem pa se morajo držati vseh zakonov, ki se jih mora upravnik in tudi pri delu upravljanja poslovati na način, kot to počne upravnik.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Iskanje po temi