Objave: 49
Teme: 9
Ocena:
0
Pozdrav,
prvo ne želim skakat v zelje arhitektom, oziroma komur-koli zato bi prosil brez negativnih prispevkov. Žal si vsi na svoj način zgaramo uboge eure, ter vsi vemo da je za povprečno družino gradnja hiše, finančno doživljensko breme. Za gradbeno dokumentacijo, cca. 6000 € je potrebno garati 8-12mes, ter v seveda ironično v primeru, če bi lahko vse plače dal samo za dokumente. Vendar na žalost so tu še redni življenski stroški. Tako, da bolj malo ostane za luksuz, ki pa ja hiša več kot to.
Osebno imam povprečno plačo, zato želim vsak euro, ki bi se lahko izključil iz plačila GD dokumentacije, vložiti v gradnjo, in tako dalje...
Skratka, je možno kakšen del od gradbene dokumentacije pridobiti na svojo roko? Npr. dokumentacija, ki ne potrebuje štemplja od certificirane osebe, kot sta arhiteket, geodet, inp...
Hvala za odgovore...
P.S. arhitektom, ki sodelujejo na tej spletni strani:
ne vzmeti to osebno, da pa sedaj bi kar vsaka fizična oseba rada pridobila celotno dokumentacijo na svojo roko. GD ni enostaven in je resna stvar, to se zadevam. Vendar 100 € tam in 100€ tu bi bilo že veliko :wink:
Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
Brez štemplja lahko izdelaš gradbeno fiziko (elaborat) in zaščito pred hrupom (elaborat). Oboje skupaj red velikosti 300€.
Objave: 232
Teme: 3
Ocena:
0
@ddejanov
poizkušaj pridobit ponudbo še kakšnega projektanta.
Jaz sem se dogovori z mojim projektantom, da me gradbena dokumentacija ne bo prišla čez 4000 €.
Je pa res, da sem že sedaj zagoni 3600 € zaradi neke "dispozicije pozidave", ki si jo je izmislila občina.
Objave: 137
Teme: 2
Ocena:
0
Vsa soglasja lahko pridobiš sam.
Geodetski posnetek je cenejši, če se meniš direktno z geodetom, sploh če je isti, ki je delal parcelacijo.
Vlogo za GD lahko vložiš sam.
Soglasja lahko v vodilno mapo vložiš sam in potem zvežeš z vrvico in prelepiš s podpisom.
Za komunalni prispevek se lahko meniš sam. Prek UE ali direkt na občini.
Pa še kaj se najde pri novogradnji.
Za ceno pa le še povprašaj okoli. Lahko ti priporočim svojega projektanta.
Objave: 540
Teme: 51
Ocena:
0
D dejanov bol kot da se sam mučiš z pridobivanjem soglasij je bolje da poiščeš ugodnejšega projektanta, meni je en prekmurec naredil individualni projekt pod polovoco cene ki jo omenjaš ti.
Objave: 245
Teme: 1
Ocena:
0
Bodo se mogli pobje spustit na realna tla tam za 3000 eur se da že dobit vse za GD, lahko pa tako kot omenja en predhodnik
Vsa soglasja lahko pridobiš sam,
Geodetski posnetek,
Vlogo za GD lahko vložiš,
Za komunalni prispevek se dogovoriš sam direkt na občini
Vi kar pogumno povpraševanja pošijat, arhitektov je poln, saj ni njno, da je iz vašega kraja. Sploh, če je hiška tipska (se pravi že nekje postavljena)!
Ocena:
0
Lokacijsko info. in geod. posnetek sem si pred časom že sam pridobil. Po nekaterih odgovorih vidim, da je še nekaj manevra.
Objave: 41
Ocena:
0
Prvo predno vsi pametujete je dobro vedet točno kakšen objekt bi invesitor rad imel, gre za klasično gradnjo, gre za pasivno gradnjo, mogoče pametno hišo,... Gre v 6000 eur za IDZ, PGd, PZI?
Ne kar tako počes govorit pol manjša cena pa sem pa tja (meni so naredili za pol cene, dajte prosim prvo vse na isti imenovalec in potem primerjate), pa nihče v življenju vsaj tako je vidit sam ni sprojekiral oz. ni ne projektant ne kaj drugega da bi lahko sodil o cenah oz. delu ki je potreben za to dokumentacijo.
Na prvi pogled se sigurno da privarčevati če sami naročate geološko geomehansko poročilo, geodetski posnetek, lokacijsko informacijo (noben posrednik še ni bil brezplačen).
Tudi projektne pogoje oz. soglasje o priključitvah se zna in se lahko pridobi brez težke znanosti.
Nasledni korak vidim kot je že nekdo omenil elaborati-edini elaborat ki ga ni potrebno žigosati je elaborat površin po IS 9836. Vse ostale elaborate (izkaz in zasnova požarne varnosti, elaborat gradbene fizike z izkazom, zvočna zaščita stavb+izkaz, ..) pa lahko izdela tudi kdo drug ampak ga mora požegnati nekdo z Zaps ali IZS štemplom, če ga seveda poznate oz. če vam bo kar tako zadevo podpisal in prevzel nase odgovornost.
Ne pametujem ampak dobro bi bilo vedeti kaj je v to ceno zajeto pa potem skupaj poskusimo najti zadevo ceneje..
Objave: 245
Teme: 1
Ocena:
0
Se strinjam, da je projekt za nizkoenergijsko hišo, pasivno, z dodatnimi izračuni...... dražji, se pa da dobit klasičen tipski načrt za 2500, se pravi klasika, recimo 25-30 zid in gor 15-20 izolacije- kar je verjetno že nizkoenergijska hiša....
Aja pa lokacijsko informacijo lahko greste ponj na občino za 17 eur kolekov se mi zdi. Tudi projektne pogoje oz. druga soglasja o priključitvah da pridobiti brez težke znanosti.
Objave: 41
Ocena:
0
Občutek imam da gre pri temu projektu za kakšni netipsko zadevo (kakšno leseno skeletno ali, kakšno betonsko gradnjo, za projekt IDZ, PGD ,PZI z delavniško dokumentacijo, z armaturnimi načrti, z komunalnimi priključki, z načrtom zunaanje ureditve,z rekuperacijo+ pohlajevanjem ne vem kakšno instalacijo še) kajti cena se mi nezdi normalna za nek klasičen projekt, za katere se res cene gibajo med 2000-3000 eur. Nekateri želijo še imeti načrt pohištva, kam bo kako omaro postavil in take finte. Glede na situacijo u gradbeništvo ne vem če je kdo tako nor da bi za takšen objekt postavil ceno 6000. Zato sem napisal daa bi rabil malo več informacij o objektu.
Ocena:
0
Gre za tipski načrt hiše 150m2 v okviru -+15m, brez kleti, pritličje + mansarda, brez zunanje in notranje ureditve. Ponudba obsega izdelavo idejne zasnove,
vodilne mape oziroma urbanističnega dela projekta, projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in projekta za izvedbo (PZI).
Sicer pa ne vem od kdaj je skeletna hiša netipski zadeva, ko pa je v bistvu klasična gradnja že izginila, oziroma se pojavljajo novi materiali?!
Ocena:
0
Moram pa še to dodati, glede cen.
Sem zagovornik, da mora denar krožiti v toku, v vseh sektorjih dela. Žal se je to kroženje zelo ustavilo.
Poznam ljudi, ki so prej živeli na veliki nogi, se tako tudi obnašali, pa se je njihova finančna krivulja kakor hitro šla gor, šla tudi zelo hitro dol. V tem primeru se nočejo sprijazniti z dejstvom, da se je treba prilagoditi.
Tu bi dodal, da so v gradbenem razcvetu arhitekti imeli lepe dohodke, ter temu primeren način življenja. A kaj ko se je pa sedaj krivulja obrnila, pa nekateri (ne bi rad vse v isti koš dal) še vedno mastno računajo gradbeno dokumentacijo, samo zato da bi še naprej ohranili visok nivo življenskega stila?!
Že nekajkrat prodana/prežvečena tipska dokumentacija, da naj ima skoraj isto ceno kot načrt po želji? Jok brate odpade.
To je isto, kot da mi nekdo proda kao novo jakno, ki pa je v resnici bil nošena že nekaj časa....
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
Sem ze enkrat pisal - za individualni PGD z vsemi elaborati vkljucno z osnovnim PZI za III.g.f (statika, arm. nacrt, popisi, gradb. konstr) in rusitvenim nacrtom sem dal 3,2k€.
OK, cena ni cisto mirodajna za primerjavo, ker se je teoreticno (v praksi nima nov objekt nic skupnega s starim) delala sprememba PGD, torej je bil projektant za "vpeljan na parcelo" in je par stvari lahko privzel po starem PGD. Bi pa bil tak projekt v polni ceni nekje okoli 4k€. Ce bi sedaj dodal se kpl. PZI-je za instalacije, katere smo v praksi dorekli z izvajalci oz. natuhtal sam, bi cena logicno narasla za par k€.
Zdaj ko je hisa ze globoko v IV fazi gradnje lahko recem, da je bil nacrt korekten, edino napako sem nasel pri stopnicah - odprtina, pa vertikalna kanalizacija je bila malo neposreceno izbrana, ostalo brez pripomb. Na samo gradnjo to ni vplivalo, ker sem si PZI-je za pos. gradbene postopke delal sam.
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
Vem, da bom spet izpadel kot pohlepen projektant ampak rad bi samo opozoril, da te cene, ki jih navajate so do neke mere trenutno realnost so pa nevzdržne. Kar pomeni, da pri teh cenah projektant ne more obnavljati programskih licenc, plačevati projektantskega zavarovanja, odvajati davkov in zagotavljati strokovnosti. Pri samem projektiranju za PGD sodelujejo vsaj še statik, projektant elektro priključka in projektant vodovodnega priključka, v kolikor se podatki pač samo ne kopirajo od drugih projektov (kaj je z elaborati gradbene fizike, varnosti pred hrupom, požarnim elaboratom se tukaj sploh ne ukvarjam). Glede na norme, koliko naj bi določena faza dokumentacije bila časovno potratna je cena projektantske ure pri cenah, ki jih navajate cca 12 eur. V to naj bi bilo všteto čisto vse, delo, potni stroški, programske licence, morebitna dodatna izobraževanja, projektantsko zavarovanje, stroški opreme ipd.
Seveda, si potem slab projektant lahko poišče bližnjice, in predpiše točno določene materiale in pa plasti ter pobere provizijo od prodajalcev materiala. Koliko je to potem ugodno za stranko pa naj presodi vsak sam. Vedno zagovarjam korektno plačilo za korektno delo in predobro vem koliko stane posamezna strokovno izvedena faza projektne dokumentacije in kot sem že prej omenil cene ki jih navajate so nevzdržne. Seveda pa je moje mnenje, da je dokumentacija vsaj za PGD preobsežna in da bi jo bilo potrebno poenostaviti. Bi bilo zanimivo, cene bi ostale tu nekje, projekti bi bili kvalitetni, postopki pa bi tekli veliko veliko hitreje. Kot vedno v bližnji okolici imamo primere dobre prakse, upoštevamo jih pač ne.
Seveda je vsak posamezni primer specifičen in temu primerno se tudi oblikuje cena, vedno pa so na voljo tudi tipski projekti.
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
kecko, ne se matrat. pač si parazit, pa magari delaš samo za stroške ali pa še to ne. sej poznaš, kako se arhitekti vozijo v vellikih bmw-jih in audijih naokrog in živijo v vilah, delajo kakšno urco, dve na dan ipd. sanjska služba, ne samo zdej, tudi prej je bila..
je pa fajn recimo, da je černač kao malo prizemljil te parazite..