Objave: 290
Teme: 22
Ocena:
0
veliko je napisano tukaj :wink:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/viewtopic.php?t=3369">http://www.podsvojostreho.net/viewtopic.php?t=3369</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/viewtopic.php?t=2370">http://www.podsvojostreho.net/viewtopic.php?t=2370</a><!-- m -->
...mladi smo....zato si moramo ustvariti hiško...
Primož VODUŠEK
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
- zelo varčna hiša ??
- a to pomeni tudi zrakotesnost ?
- kakšna bo poraba; 3kW, 5kW ali 20kW
- ali bo talno gretje?
- boš imel prisilno prezračevanje ?
Objave: 1599
Teme: 16
Ocena:
0
Kamin po moje z "varčno" hišo, kot dodatek, nima, ampak res nima veze. Če jaz prav razumem vse te prisilne sisteme prezračevanja, zrakotesnost... pa itak bog ne daj, da imaš kakšno dodatno luknjico v steni za dimnik....
Naredi zidanega, s pravilnim vlekom, sicer je pa to bolj stvar okusa vsakega posameznika kot kaj drugega.
Goreči zagovorniki "varčnih hiš":
Še sedaj nisem dobil odgovora o stroških vzdrževanja in čiščenja sistemov, da ne govorim o času dobave rezervnih delov..... tako, da se resno sprašujem, če to res pije vodo, na dolgi rok, v smislu bonus vložka in dolgoročnih prihrankov, kljub že napisanimi, primerjalnimi izračuni v drugih temah.
Ocena:
0
aj, betonmajster :lol: :lol: :lol:
si si že tak nick izbral, da se že na kilometer "voha" tvoja osnovna orientacija, pač si izbral to pot :wink: :wink:
samo na kratko; kaminska peč, ki 70% energije pretvarja v toplo vodo, preostali del pa v akumulacijsko oblogo in sevanje skozi steklo, ima 2 toplovodna registra, zaščitena kot je treba, akumulacijsko oblogo pa izvedeno z izpeljavo dimnih kanalov
vse skupaj na preklop
ali se ogreva toplovodni register
ali se ogreva akumulacijsko oblogo
temperature izgorevanja kolikor se spomnim v kurišču dosegajo do preko 850 stopinj
celotna kaminska peč pa ima elektronsko regulacijo izgorevanja preko dovoda zraka s pomočjo merjenja temperature dimnih plinov, s čemer se doseže visoki izkoristek preko optimalnega izgorevanja
stane tudi preko 2 mio sit
zato pa je dosti, da enkrat zakuriš, naložiš 10kg polen v nekaj urah , dolgih lahko do 50cm, pa imaš toplo akumulacijsko oblogo, segreješ vodo v 2000l hranilniku toplote, s katerim potem lahko preko talnega ogrevanja ogrevaš hišo določen čas
to res nima kaj dosti veze z nizkoenergijsko hišo, AMPAK,
če je nizkoenergijska, potem mora biti količina energije, ki gre preko stekla v prostor in v akumulacijsko oblogo BISTVENO nižja kot pri "normalnih" hišah ( 3-5kW)
če se v tako hišo da običajen kamin, potem gre vsa energija v sevanje ( 15-25kW), zato se prostori pregrevajo, odpirat je treba okna in vrata, ko se neha kurit, pa se hiša hitro zopet ohladi,..,
namesto, da bi se višek energije shranjeval v toplo vodo, ki bi se jo potem črpalo
toliko na kratko,..
je pa za pazit, pri komu se vse skupaj kupi in da nerdit, ker je na tem področju v Sloveniji precej bleferjev, ki samo nekaj prodajajo, nimajo pa preveč pojma o osnovah energetike in strojnih instalacijah, kar zna biti ZELOO nevarno
dobrih je le nekaj, ostali imajo srečo, če vse dela, oziroma če nič ne raznese
( besede predsednika sekcije pečarjev pri obrtni zbornici, ki res obvlada posel )
Objave: 94
Teme: 3
Ocena:
0
Ali ste lahko bolj konkretni in dodate kakšen naslov dobrih kaminskih peči.
LP
B.
Ocena:
0
konkreten ???!!! :twisted: :twisted: :twisted:
ali nisem bil zadosti konkreten :wink: :roll: :roll: :twisted:
toliko pa se lahko zmigaš, da malo prekličeš,..., pa poveš zahteve
reklamo pa javno nerad delam, ker z nobenim od teh še nimam konkretnih izkušenj,...., da me ne bo kdo lovil, da sem mu kak klump priporočal
sem enkrat že dobil očitek, da delam reklamo (%%%) :wink: :wink:
sicer če malo prebrskaš po forumu, sem se enkrat razpisal tudi o izvajalcih,..
no. šalo na stran, na ZS lahko,..., ker ni javno
Objave: 675
Teme: 44
Ocena:
0
No, potem pa še meni kaj predlagaj na ZS... :wink:
LP, Goran
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
Jasno je, da vsak mojster svetuje sebi v prid, pa še slabe vesti nima nobeden, da se je kaj zlagal...
Pečarji so edini pravi mojstri za peči na drva. To si upam trditi.
Ti se boš moral odločiti po svojem občutku. Vzemi tisti kar ti je všeč. Ne misli, da je kakšna peč kaj boljša če ima za 5% večji nazivni izkoristek
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
Če se odločaš med kaminsko pečjo in kaminskim vložkom, ki bo vzidan, gre praktično za isto stvar. Gre bolj za stvar okusa. Odsvetoval pa bi ti odprt kamin, ker ima slab izkoristek in predstavlja vir nekontroliranega prezračevanja, kar za nizkoenergetsko hišo ni ravno najbolje.
Pri nizkoenergetski hiši je po mojem kamin bolj estetski dodatek ter stvar romantike vidnega ognja. Tudi sam sem se odločil, da dam v hišo kamin. Se mi pa zdi, da bom moral, ko se bom odločil kuriti kamin, že dan prej izključiti primarno ogrevanje.
lp
sandi