To razumem, vseeno pa mi gre težko v betico, kako bi "pečka" z manj kot 130l nalagalne komore dala od sebe dobrih 40 kW. Sicer pa tako nisem nek faktor...
Kot kaže imamo tudi pri pečeh turbo polnilce....v majhni prostornini več moči :twisted: . Le ugotoviti moramo kako ta reč deluje. (hec)
Da ne bomo na koncu prišli do zaključka, da je to bolj velikostno 25 kW peč s ta 'velkim frgazarjem' :wink: (ki je zapacan) in od tu problemi kako segreti tri kubike vode hkratno z ogrevanjem dveh hiš.
Kolikor gledam pri nas (da bo malo za primerjavo): 25 kW navadna peč, 100 litrov nalagane površine, 1.000 litrov zalogovnik..iz peči gre preko T kosa hkrati direktno v hišo (talno, 120 kvadratov s 35 stopinjami + radiatorji, 3 kosi, 38 stopinj) in zalogovnik, 190 kvadratov, izolirana po PS-u...gre prvo nalaganje peči do vrha (čas gorenja cca. 2 uri, kurjenje 'od zgoraj') praktično direktno v grelna telesa (predvsem talno). Šele naslednje donalaganje (seveda mnogo manjše) pa začne dvigovati temperaturo v zalogovniku.
Tako da...od 40 kW peči pričakovati da bo grela 2 hiši, ter spotoma še napolnila 3 kubike vode na zalogo...in to z enim nalaganjem..je iluzorno.
Seveda pa spet...ker ni (še) pravih podatkov...ne vemo kako se kuri peč. Jaz gledam od hladnega štarta naprej oz. z vidika da bi 1 x naložil in zakuril peč pa pričakoval da bo za pol dneva toplote v dveh hišah.
Jaz ogrevam zelo slabo izolirano delavnico in slabo izolirano hišo z 49kw pirolizno pečjo, 3000l hranilnik, razdalja cevi med objektoma 50m, nalagalni prostor 290 litrov
v letošnji povprečni zimi mi je tudi v najhujšem mrazu zadostovala samo 1.polna polnitev, brez dokladanja
poraba kurilca pred zamenjavo peči je bila povprečno 3500l
Še vedno ne vemo ali da avtor eno vedro drv na dan v peč, ali vsake tri ure oziroma ko pogori doloži samomokolnico drv in kljub temu ne pogreje dveh hiš. V prvem primeru bi bilo iloziorno pričakovati, v drugem bi moral imeti krematorij v hiši.
Evo se vračam s podatki,starejša hiša komplet prenovljena tudi nova okna in vrata,samo izolacija na fasadi še manjka,nova hiša talno in komplet nova in izolirana-15 cm izolacije na fasadi,razdalja od peči do zalogovnika od10 do 15 metrov,regulacija seltron wdc10,kurimo na polno na tri ure(samokolnica suhih bukovih drv)pa je toplo samo v starejši hiši,če pa izklopim ogrevanje v starejši hiši se šele začnejo ogrevati zalogovniki v novi hiši,patrona v laddomatu naj bi bila 68 stopinj,peč dela na 75 stopinj,hiši imata vsaka po 250 kvdratov ogrevanja,prilagam vezavo in slikce.
A lahko še ta del obrazložiš...iz peči gre voda kam?
Po prebranem sklepam kot da gre direktno do stare hiše, nato pa preko zalogovnikov še do tvoje hiše?..tule malo obrazloži...
Ker če to drži, dobi stara hiša takoj vročo vodo, pri tebi pa se morajo najprej segreti zalogovniki iz katerih potem ti dobivaš toploto..seveda, ker naložite eno rundo je za drugo hišo že premalo (prva preveč pozavga + segrevanje obeh zalogovnikov).
...napii logiko delovanja - pot vroče vode iz peči.
bomo rekli da količina drv (upoštevaje izkoristek) določa količino toplote, ki jo boš dobil. Zdaj koliko bi s to količino toplote segrev zalogovnika se da natančno izračunat. Pri direktnem ogrevanju hiše, je pa veliko neznank (in teže določljivo).
a jaz vseeno tule sumim na problem transporta tople vode do druge hiše...nekako bi moglo biti regulirano, da se ob določenih pogojih fila zalogovnik (viških), če je treba pa gre direktno v hišo.
Po shemi sodeč greješ hišo v kateri je kotel, direkt iz kotla, hišo v kateri pa so zalogovniki pa iz zalogovnikov? Ali je to pravilno bodo povedali strokovnjaki, meni pa je taka vezava malo čudna!
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.