PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri tetmostat pri peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej je očitno tist gorilc priklopil nekdo ki "se spozna".

Regulirni termostat je namreč v vsaki regulaciji vezan zaporedno z varnostnim, varnostni pa ne more biti varnostni, če ne direkt odklopi štrom.

Sicer nisem imel pod prsti nevemkolk gorilcev, ampak še vsak je imel termostate vezane na napajanje.
Nekateri imajo sicer po priklopni shemi dovod na gorilec in iz gorilca 2 žici za termostat, ampak ko pogledaš vezavo vidiš da gre za isto sranje, le da je prevezava v gorilcu.
Pač poenostavljeno za tiste ki se ne spoznajo na logiko priklopa, se pa "spoznajo" na priklop po shemi.
Po moje pa ne, pri tem kotlu je že vse zvezano. Čeprav nikoli ne veš italijani so italjani. Saj sem že večkrat napisal od njih kupim še samo makarone.

LP
nisem ravno tako radikalen, a se v osnovi strinjam z gornjo izjavo :lol:
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
ja, tale z makaroni pa kar drži Smile
Pa še to, ker se mi zdi da gre tukaj za mešanje pojmov. Vklapljanje peči ni isto, kot vklapljanje gorilnika. Namreč kdo kaj vklaplja? Peč (po moje črpalko za radiatorje) vklopi sobni termostat. Ko pade temperatura kotla pod temperaturo, ki je nastavljena na kotlovnem termostatu (60oC) le-ta vklopi gorilnik in ga izklopi, ko je temperatura dosežena. Termostat za sanitarno vodo pa ne vklaplja gorilnika, kot bi si mogoče kdo mislil ampak spet črpalko, ki je skrita pod lepim plastičnim ohišjem. In spet ko kotel greje sanitarno vodo mu pade temperatra pod temp. nastavljeno na kotlovnem termostatu in le-ta spet vklopi gorilnik in ga ko je dosežena temperatura tudi izklopi. In če bi sedaj mrknil kotlovni termostat bi gorilnik izklopil šele varnostni termostat in tega je potrebno potem, ko pade temperatura na dovoljen nivo resetirati (odviti pokrovček in stisniti tipko).
Tako, deluje normalna električna povezava pri italijanskih pečeh, ki funkcionirajo s sobnim termostatom. V primeru, da pa je inštalirana vremenska regulacija se pa zadeve bistveno spremenijo.
Tako, da okno pojasni nam ali ročno resetiraš varnostni termostat ali ne in ti bomo točno povedali kateri termostat je zanič, če sploh kateri.

@phantom
Tale z fotocelico je bila pa the best Big Grin Big Grin

LP
lej, ti se lahko naslajaš po mili volji, jaz sem ostal kot pribit, ko mi je serviser to zadevo pred nosom delal. pri italijanih je skoraj vse mogoče... :lol:
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
:lol: :lol: :lol:

Škoda, da nisi bolj blizu bi lahko šla na pir pa bi še kako rekla.

LP
Da še malo ukradem temo. Eni ste profiji in me zanima, če kdo ve kje bi dobil kotlovni termostat 0-90oC, ampak da bi imel vsaj 10 raje 15K diferenco vklopa/izklopa. Po naročilu vem da se dobi samo jaz rabim samo 1kos, dobro mogoče dva. Pri IMIT-u sem že vse sčekiral.
Sem hvaležen za vsako informacijo.

LP
Hmmm, pomoje bo težka dobit v mali naši Kokoški (sam že nekaj časa iščem recimo merilec tlaka z ravnim G1/8 navojem, da bi ga imel direkt v gorilcu, pa 250 stopinjski termometer za v auspuh peči...).

Nekaj časa je tudi mene držalo da bi ga zamenjal, a ker imam večjo kombinirano peč z vgrajenim 100 litrskim bojlerjem sem nekako pozabil na to idejo.

Elektronski regulator pa pomoje kakšnemu hobi-elektroniku s par urami cajta ne bi smel iti problem, saj material ne bi smel koštat kaj več od 20, 30 evrov.

Šlo bi sicer tudi s kakšnim industrijskim izdelkom, kjer bi lahko nastavljal temperaturo in histerezo po želji, ampak si takoj ob 200 evrov....
Zaspanc Napisal:Hmmm, pomoje bo težka dobit v mali naši Kokoški (sam že nekaj časa iščem recimo merilec tlaka z ravnim G1/8 navojem, da bi ga imel direkt v gorilcu, pa 250 stopinjski termometer za v auspuh peči...).

Jaz sem oboje kupil pri Seltronu. Sicer so mi najprej prodali manometer z 3/8" pa se mi je zdel malo čuden pridem domov, seveda ne paše. Grem nazaj in so mi naročili drugega. Termometer je pa 500oC, bi raje tudi imel 250oC samo ga niso imeli.
Manometer si obvezno nabavi glicerinski (je malo dražji), ker pri navadnih se kazalec preveč trese.

Če ti je seltron predaleč imaš v LJ tudi eno štacuno za te zadeve - termocenter. Mislim, da seltron pri njih kupuje manometre in te stvari.

Samo za termostat še pa nisem imel sreče. Obstaja tega malo morje, ampak ravno takšnega pa ni.

LP
Hvala za info, za termocenter pa res nisem vedel.
Blautherm, varnostnega termostata nisem še nikoli resetiral. Očitno peč izklopi nekaj drugega.
Mi je pa en serviser razlagal, da je lahko tudi povratna loputa na črpalki za sanitarno vodo crknila in da se potem lahko nekako tako obnasa...

Ali mi lahko kdo razloži, kako potuje informacija o temperaturi iz sonde do termostata?
V sondi je tekočina, ki se s temperaturo širi, v termostatu pa meh, ki to spet spremeni v mehanski premik.
Oprosti Modri, mogoče se bom spet spustil v področje, ki je tebi bližje, nekje na začetku te teme sem zasledil, da je to pregretje posledica ugasnjene črpalke in bi se temu mnenju pridružil. Enako sem opazil pri moji peči, namreč v nekih primerih se zgodi, da se peč močneje ogreje potem ko se ugasne črpalka, posledično pa tudi gorilec.
Razmišlal sem o rešitvi problema, ki pa jer možen samo z elektroniko, ki bi gonila črpalko še cca 1 minuto potem, ko bi se ugasnil gorilec.
Saj si pa že enkrat omenjal časovna stikala za rešitev takšnega problema.
Jaz sem se potem nekaj zanimal sem pa ugotovil, da mi je to predrago, pa še vedno bi mi ostal termostat z (pre)majhno histerezo :roll: . Zaradi tega sem sklenil, da počakam na nove seltronove regulacije, če me bo pa razkurlo (in verjetno me bo, ker seltron spet zavlačuje z novimi modeli :evil: ) bom pa kupil to, ki sem jo že tolikokrat omenjal. V teh regulacijah so pa te nastavitve že noter plus še nešteto drugih pomembnih in manj pomembnih.

LP
1 2 3
Iskanje po temi