PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri tetmostat pri peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peč na kurilno olje imam nastavljeno, da greje na 60 stopinj, kar načeloma tudi počne, le zadnje čase se ji občasno zmeša in greje do 80 ali 90 stopinjj. Peč je RIELO BINOMIO, vse v eni škatli, ven gredo le cevi za toplo vodo in radiatorje. Ali je možno, da crkne termostat? Ker je stvar popolmoma mehanska, se mi zdi skoraj nemogoče.
Crkne. Tako kot tudi vse drugo. Al spusti kapilara, al pa se mehansko zatika. Pri meni je v dveh letih zlezel za dobrih 10 stC. Potlej sem ga pa zamenjal, ker mu nisem več zaupal. Pri tebi kapilara najbrž ni spustila, ker bi se sicer vedno (in ne le občasno) vklapljal (izklapljal) pri višji temperaturi. Poglej še, kje je kapilara fizično pripeta (pritrjena) na kotel - mogoče je tam mal v zraku in ima slab termični stik.

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
kako sploh ta termostat deluje? Tipalo in potem pol metra žice in termostat. Kako se prenaša informacija o temperaturi? A se tista žica ne ohladi vmes? Ali je važno, kako je speljana?
"Žica" je v bistvu kapilara, cevka.
Če si jo kje prepognil ni ravno koristno...
na hitro povedano se detekcija temperature obicajno izvaja s pomocjo kapilare - to pomeni da se v kapilari glede na temperaturo tekocina razteza in krci...in s tem se meri temperatura...
na termostatud je pa potem se nek preklopnik ki vkljucuje in izkljucuje...

imas se tudi digitalne merilnike ampak teh se ne uporablja toliko...
Termostat se pokvari kot vse ostale stvari in tukaj ni druge pomoči kot zamenjava. Poišči nekoga, ki bo ti bo dal novega, če pa zmoreš sam, razdri peč in kupi novega. Stvar je nevarna do te mere, da ti gre lahko temperatura tudi do vrelišča.
Stvar je čisto enostavna in jo zlahkoto preveriš. Če imaš kotlovni termostat nastavljen na 60oC in poslušaš gorilnik, ko deluje se ti mora le-ta, ko pride temperatura na 63oC izklopiti (k. termostat ima +-3oC diference), če se ne je k. termostat zanič. Življenske dobe takšnih termostatov so ~100000 vklopov. V primeru, da se gorilec izklopi pri približno 63oC temperatura ti pa potem še kar naraste na 80-90oC je pa to normalna stvar, ker imaš kotel z izredno majhno vsebnostjo vode.
Da bi ti pa voda v kotlu zavrela pa ni kakšne posebne panike, ker je tukaj še varnostni termostat, ki preprečuje ravno to.

LP
problem je, ker v 95% vklopov peči je vse OK. Motnje so samo občasne in zato je to gotovo napaka. Očitno termostat včasih zataji in potem izklopi varnostni termostat...
Varnostni verjetno ne izklopi, ker tistega je običajno treba "resetirat".
Kljub temu še vedno ni nujno, da je krivec termostat - imam podoben primer. Če peč dela na "polno" in črpalka obratuje, potem je ves čas pretok vode. Ko peč ugasne, črpalka pa še obratuje, temperatura ne bo dosti narasla. Težava je takrat, ko črpalka ne obratuje, gorilec pa dogreva peč - ko ugasne, gre temperatura gor še pa še.
Peč je pa Starclima, vode v njej mislim da je 35 litrov, kratka zelo malo, peč je pa mislim da blizu 60kW.
LP,
Samojed
Evo točno to kar je napisal Samojed sem imel v mislih. Če ti kotlovni termostat ne izklopi gorilnika pri temperaturi, kot jo imaš nastavljeno potem pa imaš dejansko defekten kotlovni termostat.

LP
možno je tudi, da je šla fotocelica pri gorilniku ( al nekaj podobnega).

sem videl podoben primer na enakem kotlu. gorilnik je včasih 'vedel', da plamena ni, včasih pač ne, posledično je tako tudi delal in povozil regulacijski termostat. včasih je 'vrglo' ven tudi varnostnega, a redko. serviser je že hotel menjat termostat, a je pol vseeno prej testiral z novo fotocelico...
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Če ne vidi plamena, kvečjemu javi napako in ugasne, ne pa da bi pregreval. Ni možno na noben način. Pa še to je, da so v 95% primerov termostati vezani tako, da gorilcu vzamejo "štrom". Tega nima kdo ali kaj povozit - ko zmanjka gorilcu štroma se ustavi in gotovo, pa če se mu še tako "trga".
LP,
Samojed
sem pozabil omenit, da ima ta problematična peč tudi bojler in torej peč vklaplja prenizka temperatura za centralno ali sanitarno vodo.
No, pol imaš pa dva termostata, in eden od teh dveh je fuč. Električno imaš zvezana (glede da si napisal, da vklaplja tisti, na katerem je hladneje) vzporedno.

Če imaš torej regulaciji za centralno in sanitarno vodo ločeni, lahko poskusiš takole:
Izklopi elektriko na peči (da te ne bo motil ropot gorilca) in zavrti gumb za nastavitev temperature enega in drugega - pri tem pa pozorno poslušaj - če ne drugače, nasloni izvijač s kovinskim koncem čim bližje termostatu, ročaj pa si pritisni na uho - kdaj (pri kateri temperaturi na skali gumba) boš slišal preklop kontaktov.
Če ti termometer za vodo kaže npr. 60 stC, bi moral klik vklopa slišat pri cca 55 in klik izklopa pri cca 60 stC na skali gumbov (če ima tvoj termostat temp. diferenco 5 stC).

Če imaš dva termostata, se greš lahko tudi razpolovno metodo, da ugotoviš kateri je fuč. Za teden dni odklopi prvi termostat, naslednji teden pa ga priklopi nazaj in odklopi drugega.

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Samojed Napisal:Če ne vidi plamena, kvečjemu javi napako in ugasne, ne pa da bi pregreval. Ni možno na noben način. Pa še to je, da so v 95% primerov termostati vezani tako, da gorilcu vzamejo "štrom". Tega nima kdo ali kaj povozit - ko zmanjka gorilcu štroma se ustavi in gotovo, pa če se mu še tako "trga".

sem tudi jaz tako mislil, dokler nisem videl, kar sem že zgoraj napisal Confusedhock:
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
1 2 3
Iskanje po temi