PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ogrevanje montažne hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
...še kar vztrajaš s tem zalogovnikom...

a lahko preberem pri kakšnem proizvajalcu kotlov na olje, zakaj je priporočljiv :?:
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Phantom, poglej, zalogovnik je resda potrata in je nepotreben pri radiatorskem ogrevanju, pri talnem pa brez njega ne gre, to si ali pa boš prebral na nekih drugih postih, odvzem je premajhen in prihaja do neprestanih vklopov in izklopov gorilca, kjer so večje izgube kot pa na zalogovniku.
Tudi jaz sem bil mnenja da pri oljnem ne rabiš zalogovnika.
Nato sem pa tuhtal, prebiral poste, ter prišel do zaključka, da mogoče pa ni tok slaba ideja.
Če pogledamo kdaj doseže oljna peč izkoristek, katerega navaja proizvajalec, to je po nekaj minutnem delovanju. Nato deluje optimalno in ta čas filamo zalogovnik. S tem se ognemo večkratnemu vklopu peči, ter posledično slabšemu izkoristku.
Samo velikost zalogovnika ne sme biti tok velika kot pri pečeh na drva.
Kolk velik, pa nimam pojma, bo treba še tuhtat :wink:
To je samo moje mnenje, vsaka podobnost je zgolj naključna!
lp Roby
Menim, da je velikost zalogovnika nepomembna, pretiravati pa nima smisla, po moji laični oceni pa bi 100 l bilo povsem zadovoljivo, da se peč vklopi vsako uro enkrat za cca 5 minut, odvisno od zunanje temperature in ........
Še eno TČ zrak -voda, pa si na konju.
Glede na to, da bomo gradili v bližini Kamnika kjer so zelo blizu Kamniške alpe in temu posledično ne ravno mila klima me glede na vaše predloge zanima, če je smiselna TČ zrak/voda. Ali je pri tem nujen zalogovnik? Dodatno bi se potem moral dogrevati z električnimi grelci saj se mi zdi investicija v še en sistem (plin, olje) nesmiselna. Kako glasna je ta zadeva, da ne bom budil cele soseske?
Bom pa vsekakor imel še nek kamin ali morda lončeno peč na drva, ki bo lociran v dnevni sobi, nisem se še točno odločil kakega, vem samo da bo zaprt kjer so izkoristki večji. Je možno tak kamin izkoriščat preko izmenjevalca za dogrevanje tople vode ali morda zalogovnika, če je ta potreben? Je to smiselno?
Pri TČ rabiš zalogovnik. Kot dodatni vir ogravanja je pa lahko karkoli. Glede na lokacijo se moraš zavedati, da je uporaba v TČ omejena na temperaturo do -5 st., ti palahko pričakuješ tudi do -15 ali celo več, se bolj važno pa je koliko časa mraz traja. Za takrat boš rabil dodatno ogrevanje in to kar zajetno. az priporočam peč na ELKO, pa ne Vissmana, ampak eno malo za 1500€, pa boš rešil vse. Cisterna 1000-1500l bo povse dovolj.
Pri postavitvi je tudi zele važno kako zgradiš sistem, čim manj je izmenjevalcev, boljše je. Peč priklopiš kar diektno na ogrevalno vodo zalogovnika.
@ CvetkoP:
torej ti to o zalogovniku in ELKO trdiš iz lastne prakse?

videl sem sistem talnega s 140m2, ki ga je gnal en povprečen litoželezen kotel SIME z 28kW ( mislim da z le 24l ogrevne vode!). poleg krogotoka za talno so še dve veji radiatorjev in sanitarni ( solarni) ogrevalnik 300l. po moji oceni je v objektu za max. 18kW izgub, pa se zadeva ne prižiga vsakih nekaj minut, sploh pa, ko je objekt v celoti temperiran. če so radiatorski krogotoki zadovoljeni, se na račun talnega ohlaja vode zeeeeloooo dolgo, saj ima kotel delovno T 65st.C, talno pa pri 0st.C T vtoka 30-32st.C. prostori s talnim ogrevanjem imajo T cca. 20-21st.C, pri zunanji 0st.C.

posledično sem skeptičen glede zalogovnika v takšnih primerih...

@ mito:
se strinjam s CvetkomP. TČ naj bo dimenzionirana za delovanje do bivalentne točke, potem pa prevzame ogrevanje v celoti kotel na ELKO.

@ vsi, ki sledite in podpirate zalogovnik pri ELKO:
torej, kako bomo sedaj zadevo izvedli, da kotel na ELKO ne bo grel po nepotrebnem celotnega volumna ogrevalnika, ki je primarno namenjen TČ ( torej ni relativno majhen, npr. do 100l)?
phantom Napisal:@ vsi, ki sledite in podpirate zalogovnik pri ELKO:
torej, kako bomo sedaj zadevo izvedli, da kotel na ELKO ne bo grel po nepotrebnem celotnega volumna ogrevalnika, ki je primarno namenjen TČ ( torej ni relativno majhen, npr. do 100l)?

100l zalogovnik za TČ je nič, mora bit vsaj 500l, za to pa obstajajo posebni zalogovniki, ki za potrebebe TČ ali kolektorjev ogrevajo celo vsebino, v primeru ELKO ali elektrike pa samo določen zgornji del zalogovnika, cca 200l. Za sanitarno vodo ima vgrajen RF izmenjevalnik 42l, ki zadostuje za družinsko porabo. Jaz sem ga vgradil lani in sem zelo zadovoljen.

Pa še link [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")solarbayerunichr("46")de/download/bedienanleitung/Anleitung_HTC_Internetunichr("46")pdf[/url]

Glede podpore zalogovniku, pa kot sem napisal, izguba tukaj ali tam, bolj mi je všeč na zalogovniku..., pa tisto, da se v tvojem primeru ne prižiga peč neprestano preprosto ne verjamem, vsaj pri zunanji temperaturi -5 ne.
@ CvetkoP:
sistem deluje tako, kot sem navedel, pa če ti je prav ali ne...
o izgubi tu ali tam: se vsaj sestrinjava, da je res izguba itak relativno majhna pri obeh variantah Big Grin

predlagani večslojni zalogovnik je odlična rešitev. za ustrezno delovanje TČ tega sistema bi količina ogrevne vode morala zadoščati, sanitarna voda se pa v tem primeru itak hitro ogreva ( dodatno jo pa še itak lahko ogrevamo). pa še prostora v kotlovnici ne tratimo.
koliko si pa plačal oz. koliko stane ta zalogovnik in kje se ga lahko nabavi?

kako imaš regulirano gretje sanitarne vode s TČ? prednostno s kakšnim preklopom ( v zgornjem sloju, da zagotoviš sanitarno vodo- pri slučajno nižji temperaturi zalogovnika) ali greješ v vsakem primeru kar cel zalogovnik?
Zakaj je potrebno toliko komplicirati?
Zalogovniki so smiselni pri kotlih na trda goriva, sončnih kolektorjih kot podpora nizkotemperaturnemu ogrevanju v povezavi z dobro TČ - saj veste tiste do -21 oC. Potem pa se zame ta "štorija" konča. Saj je tudi talno gretje samo ena velika akumulacija. Potrebna nam je le dobra avtomatika za krmiljenje ustrezne temperature medija glede na zunanjo temperaturo in pika. Pri dobro izoliranih stanovanjskih objektih bi bilo smiselno vgraditi dodatne nizkotemperaturne izmenjevalnike pri rekuperatorjih, ki so obvezna oprema takih stavb za zagotavljanje normalnih pogojev za bivanje.
Pri obstoječih objektih je to sicer malo težje, pri novogradnjah pa prav enostavno in sorazmerno poceni rešitev za vse probleme prehodnih obdobij, hitrih sprememb zunanjih temperatur i.t.d.
1 2
Iskanje po temi