PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kanalska klima, izkušenje monterja?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ali se kanalske sploh montirajo v stanovanja? nisem še imel priložnosti videti.
seveda če je zadeva le delno učinkovita proti klasiki pri tem pa 3x dražja potem to ni ne racionalno in ne smotrno.

Želel bi hladiti/greti dnevno sobo in drug del spalnici s hodnikom. Dvomim, da bi enojna bila dovolj in bi potreboval dve notranji enoti ali pa kanal.
Ne vem pa kako se ti kanali vlečejo skozi stene in koliko prostora požerejo? Nekateri stropovi bodo spuščeni ne pa vsi ....
Kanale lahko vlečeš v medstropovju ali eno etažo više, če je npr. podstrešje fraj...
V dnevni sobi izpuh elegantno rešiš z linijskim difuzorjem, ponavadi nad oknom, čez večji del stene. Drugje lahko apliciraš enako rešitev ali pa vgradiš drugi tip difuzorja/ rešetke. Cilj je, da je hitrost zraka na izpustu ravno pravšnja- da dovolj piha in istočasno ne preveč Smile
Ne pozabi na vsisno odprtino/ rešetko, kjer se bo zrak vračal na napravo...

Večji kot je presek kanala, manj je upora in posledično tudi šuma. Dimenzija zavisi od primera, lahko se napelje tudi dvojni kanal, lahko so tudi spiro cevovodi, vse skupaj pa mora biti uravnoteženo,... Vsekakor so zaželene dimenzije kanala z razmerjem stranic 1:2 ali manj ( npr. 125x250mm, 200x300mm,...), oz. spiro cevi.
Ker sem počasi začel urejat mansardno stanovanje tudi mene zanima glede klime. Če dam navadno klimo nekje na hodnik ne vem, če mi bo vse prostore hladilo oz. grelo. Zato bi mogoče prav prišla kanalska klima. Zunanja enota je enaka. Namesto notranej pa pride ta enota oz. kar že je, ki je bi postavil nad stanovanjem, ker je dovolj prostora kakor tudi za razvod cevi. Kar se tiče samega razvoda to mi ni nek problem bi lahko se sam poigral. Nekje 5 do 6 vpihov bi bilo. Zanima me če te klime delujejo dobro, če ma kdo izkušnje kake so prednosti, slabosti? Koliko pride približno enota, ki se jo postavi na podstrešje?
Zdravo,

čeprav je debata malo zamrla bi potreboval nasvet glede kanalne klima naprave. Ker sem v fazi načrtovanja hlajenja stanovanja in že v izvedbi stanovanja se nekako odločam če bi dal kanalno klima napravo. Se gre za to, da imam podstrešje fraj in bi lahko tam komot povlekel vse potrebne cevi itd..
Mi zna kdo svetovati kako je s cenami teh sistemov naprav navadnim sistemom?
Sicer planirano je bilo da bodo 3 navadne klime.

lp, Gregor
telmos Napisal:Mi smo jih kar veliko kanalskih klim izvedli. Običajno dovode delamo z izoliranimi cevmi, ki niso prav velik strošek. Potrebujete pa še vpihovalne in sesalne ventile, cevi za prehod skozi strop, dovodni in povratni razdelilec, običajno tudi izolacijo enote, če je na neizoliranem podstrešju in seveda povezavo zunanje in notranje enote. Cene so pa odvisne od moči, tipa, števila ventilov in dolžin cevi. Večina običajnih sistemov med 3,5 in 5kW je stal med 2000 in 3000 eur.

Podvprašanje k tej temi:
zanima me s čim izolirati kanalsko klimo na neizoliranem podstrešju. Zavoljo konvekcije toplega zraka skozi kanale sem imel pozimi lepo sranje z kondenzom. Zdaj sem si vgradil loputo na dovod da preprečim konvekcijo, bom pa tudi izoliral klimo. Spiro cevi imam trenutno polepljene s 19mm Armacelom, klima neizolirana. V kakakšno izolacijo naj vse skupaj zavijem?

Sicer je pa moja izkušnja k kanalski klimi super pozitivna. Imam Mitsubishi 3,5kW speljano v tri sobe. Ponoči skoraj ne slišiš šuma..itak imamo večinoma na razvlaževanju. Brez klime mansarda 27stopinj.. s kanalsko pa prijetnih cca24 z dosti manjšo vlago.
Definitivno najboljša rešitev hlajenja, ki brezkompromisno nudi najvišje udobje bivanja. Seveda če je vse pravilno narejeno in kjer je izvedba sploh mogoča
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
telmos Napisal:Mi smo jih kar veliko kanalskih klim izvedli. Običajno dovode delamo z izoliranimi cevmi, ki niso prav velik strošek. Potrebujete pa še vpihovalne in sesalne ventile, cevi za prehod skozi strop, dovodni in povratni razdelilec, običajno tudi izolacijo enote, če je na neizoliranem podstrešju in seveda povezavo zunanje in notranje enote. Cene so pa odvisne od moči, tipa, števila ventilov in dolžin cevi. Večina običajnih sistemov med 3,5 in 5kW je stal med 2000 in 3000 eur.

Tema iz naftalina...
Izdelovati bom začel mansardo, prvotno bo povsod tako kot v pritličju talno ogrevanje.
Bi pa zavoljo hlajenja in pa tudi ogrevanja(katero bi dejansko bilo primarno) montiral kanalsko klimo.
Bi priporočal prvotni ogled mojstra, vsaj glede predpriprave kar se tiče postavitve razvodov, dovodov oz. logistike.
Kaj boš pridobil s kanalsko? Pokni na steno navadno, zadnji model, bo zanesljivo enako delovala, kot kanalska....pa za dopust bo ostalo. Edina logistika: nakup šesterčka za monterje...
Enakomerno ogrevanje in hlajenje v vseh prostorih, za dopust ni problem, klimo montiram samo enkrat.
Jasno, da je kanalska klima zakon, če je možnost in finance. Imamo izvedene vse možne variante, z vpihom svežega zraka, s kombinacijo rekuperacije, vpihovalne rešetke s termostatom, celo UV anibakterijsko luč smo že vgradili v klimat.
Do sedaj še nisem slišal, da bi kdo ne bil res zadovoljen.
Primerjave s stensko klimo ni, oz. je neumna :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Stenska klima nikoli ne more konkurirati kanalski v sistemu hišnega hlajenja/ogrevanja. Eno do dvo prostorsko da, več pa ne.
sassapo Napisal:Jasno, da je kanalska klima zakon, če je možnost in finance. Imamo izvedene vse možne variante, z vpihom svežega zraka, s kombinacijo rekuperacije, vpihovalne rešetke s termostatom, celo UV anibakterijsko luč smo že vgradili v klimat.
Do sedaj še nisem slišal, da bi kdo ne bil res zadovoljen.
Primerjave s stensko klimo ni, oz. je neumna :wink:

Vgradnja kanalskega sistema klimatizacije se izvede praktično sočasno z ostalimi inštalacijami, groba ocena investicije za cca 90m2 bivalne površine brez preseravanja s hudimi dodatki.
Tako da zadeva ustrezno ogreva in hladi.
1 2
Iskanje po temi