33 Napisal:Čojko Napisal:...Kar pa se tiče suhega zraka, pa kdor se vsaj malo spozna v fiziko ve, da temperatura grelnega telesa nima nič opraviti z relativno vlago v prostoru...
Jaz sem pa mislil, da ima, oz. o tem niti nisem razmišljal. Zdaj si sicer po svoje razlagam čemu bi bilo temu tako... Prosim, mi lahko tole malo razložiš?
Hvala
lp.
SEdaj bom sicer iz glave in na pamet metal številke in se opravičujem, če ne bodo prave, vendar upam, da boste razumeli zakaj se ji reče relativna vlaga.
Vlaga pove koliko vode je v neme kubičnem metru zraka. Ker pa se sposobnost zraka koliko vlage lahko zadrži v sebi spreminja s temperaturo temu pravimo relativna vlaga. Tako je naprimer en kubik zraka pri 5 stopinjah lahko vsebuje max. 4 litre vode. Takrat je 100 % vlaga oz izredno gosta megla. Isti kubik zraka pa pri 20 stopinjah lahko zadržuje 16 litrov vode in to takrat pomeni 100% vlaga.
Zakaj je pozimi suh zrak? Zunaj je recimo 5 stopinj in megla, torej 100% vlaga in prezračimo stanovanje. Zunanji zrak iz 5 stopinj segrejemo na 20 stopinj in imamo rel. vlago 4/16 oz. 25%, kar je presuh zrak za udobno počutje. Če je zunaj še bolj hladno in recimo burja dosežemo še bolj suh zrak. V bistvu je v zraku vedno enaka količina vode ne glede na to kako jo segrevamo. Če pa že hočemo dodajati vlago to veliko lažje storimo, ča na grelno telo v višjo temperaturo postavimo lonec z vodo kot na nizkotemperaturno grelno telo.
Vlago oddaja ogromno zadev, od kuhanja, kopalnice, do samih sebe z dihanjem ali potenjem.
Podobno je poleti. Da nam je prijetneje lahko pri pogojih 30 stopinj, 45% vlaga in gibanje zraka 1 m/s naredimo karkoli. Znižamo temperaturo, znižamo vlago ali zvišamo gibanje zraka.
Jaz naprimer v avtu z veseljem uporabljam klimo pri megli +10 stopinjah. Sušim zrak oz. odvajam odvečno vodo iz zraka.
Pri večnih debatah kako čimmanj pokuriti in posledično v zidavo hermetične hiše z neprodušno izolacijo velikokrat pozabljamo ravno na vlago in zračenje.
Sicer nisem nikoli računal, vendar bi znalo bi celo ugodneje sezidat eno navadno kamnito hišo (akumulacija in izolacija) z navadnimi okni (zračenje) in porabiti morda nekoliko več za ogrevanje, kot visoke investicija v super izolativne neprodušne materiale in okna, kjer imaš težavo slabega zraka v prostoru in pogosto zračenje/odpiranje oken (moraš sam ročno nekajkrat na dan odpirat s tem, da s hladnim zrakom šokiraš stanovalce - ni komot).
Sorry sem malo zašel, vendar bo morda komu spodbudilo razmišljanje in ne samo kot ovce iti v smer. ki je sedaj IN.