PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Dovozna cesta, strošek, komunalni, lastništvo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

zopet se obračam na vas s prošnjo, če mi lahko kdo poda kakšno informacijo?
Kupili smo parcelo za katero uradno ni dovozne poti. Dovozno pot moramo uredit na lastne stroške. Gre za cesto v dolžini 105m. Sicer je tukaj že nekaj malega občinskega vrisano kot kolovoz. (upam, da sem prav povedala). Cesta mora po projektnih pogojih občine biti 4m široka, kar pomeni, da bomo morali delno odkupiti majčkan del od somejašev.
V prebiranju projektnih pogojev s strani občine me zmotita dva stavka;
- Predlagana trasa dovozne ceste poteka preko zemljiških parcel, ki so pretežno v privatni lasti, razen ene, ki je v lasti občine in ki je sicer v zemljiškem katastru opredeljena kot pot, a nima zadostne širine za občinsko cesto in ni kategorizirana kot občinska cesta.
in potem še tole malo nižje..
- investitor mora z občino skleniti pogodbo o opremjanju stavbnih zemljišč, s katero se zaveže na lastne stroške zgraditi dovozno cesto in jo po pridobitvi uporabnega dovoljenja vključno z zemljišči, potrebnimi za umestitev ceste v prostor, prenesti v last in upravljanje občine XXX, izpolnitev pogodbenih obveznosti pa mora hkrati zavarovati s predajo ustrezne bančne garancije..
Ali se potem to lahko uveljavlja kot kompenzacija pri komunalnem prispevku?
Je kdo imel podobno situacijo?

Kaj porečete na vse skupaj?

Hvala za vse odgovore in lep pozdrav Smile
Pozdravljeni!
Tudi midva imava parcelo, ki je oddaljena cca 150m od kategorizirane občinske ceste.
Naprej od te pa je kolovozna poljska cesta.
Vse kot so ti napisali drži in potrebno je odkupiti zemljišča. Sicer v najinem primeru mislim da tega ne bo, ker je že cesta katastrsko vrisana v širini 4-5m in je lastnik občina, to je za naju malo lažje.
Potrebno je izdelati projekt za cesto in pridobiti gradbeno dovoljenje, če ni lastništvo urejeno je potrebno še odkup zemljišča za cesto. In ko imaš gradbeno dovoljenje lahko pričneš z deli.

Z občino pa podpišeš pogodbo v kateri si oproščen komunalnega prispevka s tem, da moraš dokazati kolikšna je vrednost izgradnje te ceste in potem oni to poračunajo.

Precej nenormalno in zapleteno ampak, če hočeš graditi moraš to narediti drugače ti občina ne izda soglasja za priklop dvorišča na javno cesto. Občina pa nima interesa graditi cesto za 1 hišo zato naredijo tako, da jo zgradiš sam in jim jo potem predaš v upravljanje in s tem je tvoj projekt ceste zaključen, potem za to cesto skrbi občina.
Zadeva je še kar komplicirana.

lp
Ok, hvala.
glede odkupa delnih površin dveh drugih parcel, ki sta ob bodoči cesti, se še bomo dogovarjali, saj imajo tudi oni interes, da pridejo do svojih parcel, tako da imam upanje, da ne bo šlo za neke bajne zneske. Drugega dovoza ni. Je pa tako, da so tudi druge parcele tam zazidalne in verjetno vsi čakajo na izgradnjo ceste potem bodo pa verjetno prodajali.

Projekt je v izdelavi.

Zanima me pa kdaj se podpiše pogodba z občino glede oprostitve komunalnega prispevka?
Smisleno bi bilo, da se to naredi preden začnemo, saj se tako zagarantiramo, po drugi strani je pa to težko prej narediti, saj ne vemo stroške v naprej. Ali kako to poteka?
Podobne težave s cesto sem imel tudi jaz in jih urejam. Ja, to zna biti zelo zoprno.
Predvidevam, ne me pa držati za besedo, vlogo za zmanjšanje komunalnega prispevka daš ob prošnji za izračun komunalnega prispevka.
ok, no vsaj upam, da se bo to kmalu rešilo in da bomo lahko čimprej zasadili lopato..
ajtimp - iz katerega konca ste pa?
Ajdovščina
Aha sem mislila, da ste iz naše okolice, ker naša občina je znana po tem, da komplicira..
Saj povsod komlicirajo v tej naši mali kokoški.
Sem bil danes informativno na komunali glede izgradnje komunalnega priključka za vodo do moje parcele. Zanimalo me je kaj lahko storim glede izgradnje komunalnih priključkov pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja.
Zelo prijazen gospod mi je razložil, da se zna zgoditi, da bodo pred izdajo gradbenega dovoljenja, zahtevali še pridobitev gradbenega dovoljenja za komunalno infrastrukturo območja, kjer imam namen graditi hišo.
Jao potem imate to kar imamo mi. Tudi jaz sem pred nakupom poskušala vse izvedeti, koliko me bi prišla voda, elektrika, telekom, kanalizacij itd.
Pa so se vsi izgovarjali, da to lahko podajo šele po izdanem GD. Niti približno ni hotel nobeden vsaj približno pogledati stroške.
Kar se tiče pa ceste, je sprva bilo pri nas dogovorjeno, da se bo izkopalo in nasulo, pa se je zataknilo, ker je zadnja hiša v ulici oz. lastniki so komplicirali, ker so sedaj zadnji, potem pa ko bo cesta šla mimo bodo imeli pa kar naprej gužvo mimo bajte..zaradi njih, ker se niso strinjali, je šlo vse naprej. No prej ko slej bi se to moralo urediti...bi pa sigurno zaradi vseh storškov in komplikacij počakali z nakupom te parcele...lokacija je idealna, me pa malo skrbi koliko stroškov bo sedaj vse skupaj prineslo..

lp
Iskanje po temi