PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ogrevanje montažne hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V letošnjem letu nam bodo postavili montažno hišo z naslednjimi specifikacijami:
- neto površina 124m2 (pritličje+mansarda) + klet kjer bomo ogrevali okoli 20m2
- U sten =0,166
- dvoslojna okna z U stekla=1,1, ponekod troslojna z U stekla=0,7
- povsod talno gretje

Zaradi zelo slabe zemlje (samo pesek od globine 50 cm naprej) in malo omejenih financ smo črtali toplotno črpalko z zemeljski kolektorji, tudi zime so v tem predelu SLO kar hladne tako da najbrž odpade tudi TČ zrak/voda. Plina v bližini ni pa še ne ustreza nam preveč. Tako smo se zaenkrat odločili za ogrevanje na olje (predvidoma Viesmann Vitorond 222). Glede na vse prebrano na tem forumu predvidevam, da to naj ne bi bila ravno dobra rešitev saj naj bi bilo glede na predvidene izgube vse skupaj predimenzionirano. Predlagate kako rešitev, da naj bi bilo vse skupaj kolikor toliko rentabilno?
No saj če imaš zalogovnik vmes med pečjo in talnim gretjem ni težav - pač predimenzionirana peč prej segreje vodo v zalogovniku in potem je med vklopi daljša pavza. Zalogovnik bi pa priporočal v varianti brez izolacije, tako da lahko potem doma sam naredič okrog izolacijo iz steklene volne (recimo 30cm) in vse skupaj zapreš v gips plošče.
:________
(praktično zastonj preko ZRMK-ja) ?????? lahko malo večo tem?
Pri nas naj bi bil podoben primer (montažna in povsod talno).
Tudi sam sem razmišljal, da bi ogrevali na olje + zalogovnik.
plinska modularna peč....plin pa UNP, sicer je od nafte za 30% dražji vendar rezervar ti distributer da v najem za cca 1.000 sit/ mesec.

Prednosti: majhna investicija, malo potrebnega prostora, modulirana moč, ni potreben akumulator, lahko ogrevaš sanitarno vodo...

Slabost: plin je drag za 30% več od nafte ampak pr itvojih izgubah ne boš veliko plina pokuru
Mito. Za začetek naj povem, da je situacuja pri meni na las enaka. Tudi meni postavijo 125m2 montažno. Vse talno. Pri nas ni plinovoda.

Veliko sem razmišljal in prišel do odločitve, da ne bom kompliciral ampak bom talno priklopil kar na električni centralni kotel-vailant 8-12kw(cca 140 000 sit). Investicija je zelo majhna. Ne vzame ti nič prostora, energent je stalno na razpolago, ne rabiš dimnika...

Slabost je verjetno nekaj dražji energent, ampak ker je izolacija odlična tako ali tako ne bom veliko pokuril. V vsakem drugem primeru bi moral 10 let čakat, da se mi povrne investicija.

Če se izkaže da je elektrika predraga in ko se mi morda naberejo kakšni prihranki bom na ta sistem dodatno zraven priklopil TČ zrak- voda.
hm ja...tvoje izgube bojo pri - 13 stopinj nekje 4 kW.

Pri nič stopinjah 2 kW.....gledaš pa v smeri nabave oljnega gorilca ki bo v najbojšem primeru imel 20 kW....ali celo 25 kW.

na vsak način bo treba zalogovnik, drugače bo to ena mala katastrofa.

mogoče bi bilo re pametno pogledat v smeri električnega ogrevanja (Bolje dogrevanja) potem pa v vsak štuk zabrisat noter eno pametno klimo ( = TČ zrak/zrak) ki bo dovajala toploto za celo hišo...za piko na i pa boste občasno prižgali še el. grelce.

Klima vas pride 350 jurjev (2 notranji enoti, 1 zunanja)....pa el. grelci...kot je že nekdo povedal....150 jurjev.
robida,
predlogi so ti na mestu; tu bi dodal ,da so obstajali gorilci "Ecoflam" (Minor), tudi manjše moči KW!
Točno kakšni ne vem, osebno imam Minor 4, vklopljen od l.94, dela brez problema.
Sta pa zadnja dva komentarja kar na mestu zate!! :wink:

Lep pozdrav
v montažne hiše s podobnimi izgubami se res montira precej el. kotlov, je pa za preverit, kako funkcionira s talnim gretjem. talno mora imeti dovolj pretoka tople vode ( in povzroča znatne padce tlaka), sicer bo vse zaman. mogoče pokrije vse že vgrajena črpalka v vaillantu, preveri...
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Glede na to, da bo šla elektrika v prihodnosti zagotovo kar precej navzgor, vsaj če sodim glede na cene elektrike v sosednjih državah, mislim da samo električno ogrevanje ne pride v poštev. Morda res TČ zrak/voda + električni grelci, če so izgube res tako majhne kot pravi »vincent«. Obstaja morda še kak oljni gorilec manjših moči, ki bi bil bolj primeren? Ker nameravam imeti tudi kamin me zanima kakšne moči ga priporočate?
hja, če gledaš cene energentov v sosednjih državah, poglej še ELKO, plin in trda goriva... vse je opazno dražje kot pri nas, a v nekem 'sorazmerju' glede na ceno el. toka. torej lahko predvidevaš podoben dvig cen vseh energentov, kot posledica dviga cene el. toka :?

gorilnik nastavljen na pod 20kW zna imeti pogoste probleme z mašitvijo izpustne šobe, saj je odprtina izrazito majhna! za povrh je kvaliteta našega ELKO podpovprečna, pri še tako dobrih filtrih zadeva ne funkcionira bp celo sezono...

še vedno sem mnenja, da je zalogovnik pri sistemih na ELKO nepotreben in ekonomsko neupravičen.

preveri glede TČ zrak/voda pri kakšnem proizvajalcu, ponavadi so vsi prestrašeni, ko rečeš, da bi jo vgradil nekje, kjer zime niso ravno 'primorske' Big Grin
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Mito,
Priporočam električni grelec + zalogovnik. Grelnik greje vodo samo v času nizke tarife, kjer si cenovno že pod ceno kurilnega olja.
Glede cene električne energije: to je cenovno najbolj stabilen vir energije.
Kot je že phantom omenil: podražilo se bo vse, ne samo elektrika.
Pozdravljen, Mito!

Sam bi se verjetno odločil za ogrevanje na plin, in sicer iz več vzrokov:
1. Plinohram imas lahko zunaj svoje hiše zakopan v vrtu ( kar je sicer mozno tudi z cisterno na olje, vendar moras le to sam kupiti)
2. Plinska kontlovnica ti v tem primeru vzame manj prostora in v kolikor se odločiš za kondenzacijsko peč imaš še nekoliko cenejsi dimnik
3. Možnost regulacije plinske peči vitodens 300 1:4, kar pomeni, da je mozno 4 stopenjsko delovanje te peci ( nekako tko kot pri avtu prestave, kar pomeni ce ne rabis vseh kilovatov bo pec delovala samo z cetrtino svoje moci)
4. Ker imas v celotni hisi predvideno talno ogrevanje, so to idealni pogoji za kondenzacijsko pec, tako da je izkoristek take peci optimalen
5. UNP ima res nekoliko manjso kurilno vrednost kot ELKO, kar pa pridobis nazaj, ker ima pec zaradi kondenzacije moznost vecjega izkoristka.

Upam, da si bos na podlagi teh argumentov vseen mogoce premislil. Potrebno je vedeti, da je vecina kW, ki jih ima katerakoli pec namenjana segrevanju sanitarne vode in so prisotni zgolj za povecanje tvojega oz. vasega udobja.

LP,Klemen

p.s. Mogoce ne bi bilo slabo, ce bi dal narediti PZI (projekt za izvedbo), da ti preracunajo upore v ceveh talnega gretja in dolocijo gostoto zank. Vec lahko izves na p.m....
Sreča spremlja hrabre...
koliko moči pa da od sebe peč ko deluje na 1/4 moči?

Kolikor je meni znano je ogrevanje na to vrsto plina (utekočinjen?) med najdražjimi ali rečeno drugače - med najmanj rentabilnimi. Pa še investicija ni poceni.

POtem je že bolje da vzame oljno peč + zalogovnik za polovično ceno....pa bo na istem.
1 2
Iskanje po temi