PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik z dvema spiralama Da/Ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Bi prosil za eno pomoč oz. izkušnjo iz prve roke nekoga.
V tem letu imamo plan preurediti/posodobiti obstoječo kurilnico brez neke sodobne regulacije(sedaj je instalirana peč Stadler Central 28 in bojler sanitarne vode 120l-občutno premalo). V planu je menjava peči za nizkocenocni uplinjevalani kotel (ala Attack 25 lambda), bojler sanitarne vode 300l (z dvama izmenjevalcema?), zalogovnik 1000l (več nikakor ni mogoče spraviti v prostor) in pa zraven vse ostalo kar sodi. Kasneje je še želja priklopiti solarne kolektorje za poletno toplo sanitarno vodo.
Ker bom posamezne komponente nabavljal postopama, imam pred tem nekaj vprašanj:
- če je zdaj peč 28kw komot dovolj, bo verjetno uplinjak 25kw tudi dovolj?
- bojler; če želim kasneje priklopiti še solarni sistem je verjetno nuja imeti 2 izmenjevalca (ala Lentherm SGL300; ali je potrebno vzeti dražji model SGV oz. Sonova)?
- glavna dilema, ki me pa muči je pa zalogovnik 1000l; brez, z enim ali sta potrebna 2 izmenjevalca glede na to da bo kaseje priklopljen tudi solarni sistem?
- regulacija ki bo to vse skupaj nadzirala; kakšna je potrebna?

Hvala vnaprej za vaše odgovore!

Lp,digg
Pri mas smo tudi naredili tako kot misliš ti. Dam ti lahko samo moj komentar, kaj bi jaz naredil na tvojem mestu.
Pusti staro peč še vedno v kurilnici in trenutno nekaj prišparaš, seveda če še peč dobro dela.
V vsakem primeru si moraš vgraditi dvig povratka ali ladomat.
Bojler na bo z dvema spiralama, spodnja je za ogrevanje s solarno, zgornja za ogrevanje iz akumulatorja.
Akumulator rabi samo na dnu spiralo za ogrevanje preko solernega sistema.
Akumulator kupi čim večjega, saj je lahko 1000l kar hitro premali, saj moraš gledati tudi, koliko drv gre v peč, da ne rabiš potem nalagati samo 2/3 peči ali kako drugače. Od viška volumna akumulatorja ne bo bolela glava, prej obratno.

Odločitev je tvoja, jaz ti samo dam moj nasvet, ker bom sam nekako tako s staro pečjo naredil čisto novo kurilnico v novogradnji. Doma smo dali ven litoželezno peč in motirali uplinjevalni ATMOS 32kW in je to ratalo samo sranje in se moram podvizati, ker bo drugače brat vrgel ven peč in nazaj montiral litoželezno peč.
Se pravi SGL 300 in akumulator z eno spiralo bo potem OK. Več kot 1000l ne sparvim v prostor nikakor.
Ja peč dela dobro. Nimam pripomb, razen pač komoditete ni...kar pa peč ni kriva.
Katera regulacija pa zna to potem vse skupaj voziti; npr. od Seltrona kateri model?

Zakaj je pa sranje z Atmosom, nimaš regulacije in zalogovnika?
WDC20 bi verjetno zmogel
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/docs_products/1WDC2000000-SL0_Celotna_navodila.pdf">http://www.seltron.si/docs_products/1WD ... vodila.pdf</a><!-- m -->
Poglej si hidravlične sheme, če je kakšna uporabna za tvoj sistem.
Če imaš več ogrevalnih krogov lahko kaskadno vezeš še en ali več WDC20, WDC10 ali CMP25
Jaz imam takole:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/vincent/kurilnica-tc-zrakvoda-pec-na-drva-kolektorji/11459">http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... orji/11459</a><!-- m -->

A načeloma ne potrebuješ dve špirali. Špirala pomenid aimaš svoj zaprt sistem - torej ločen od centralnega sistema..kar po domače pomeni da na špiralo priklopiš kolektorje. Vse ostalo priklopiš direkt na vodo iz zalogovnika...tako peč na drva, kot npr. TČ, kot kak drug vir ogrevanja (peč)..le zalogovnik mora imeti dovolj priključkov.

Druga špirala tako sploh ni potrebna in niti ne rabiš kupovati takega zalogovnika.

Kar se peči tiče...21 in 25 kW sta običajno enako veliki peči, nad 30 kW pa je prostornina nalaganja večja, kar po domače pomeni da je potrebno manjkrat nalagat peč...zato bi ti sam svetoval, da če boš rabil peč na drva kot osnovni vir ogrevanja da vzameš vsaj 35 kW da jo boš lahko pošteno naložil - itak bo delal na polno in se bojo viški hranili v zalogovniku (Poleg direktnega pošiljanja topote v sistem seveda).
Razmisli da kolektorji grejejo bojler, višek pa preko izmenjevalca posljes v zalogovnik. Skratka vodo posljes obratno kot pozimi, oziroma če spraznis bojler, moras pognati “zimski način “. Se pravi rabiš dve spirali v bojlerju, v zalogovniku je ne rabiš.
mislim da ima nekdo od forumasev tako pripravljeno. Kako pa to podpreti z elektroniko pa nimam pojma.
Glede na to da boš imel samo jurja zalogovnika, bi jaz vzel šibkejšo peč. 25 kw zgornja meja. Ne vem kje imajo pamet tisti iii se hvalijo, da poleti enkrat na teden zakurijo za toplo vodo. Potem pa cel teden žgejo klimo kjer jim zalogovnik greje hišo. Bolje bi bilo da bo kupili tc za sv in bi ubili dve muhi z enim udarcem in za pol leta pozabili na peč
Z regulacijo ni težav, ker je SELTRON in res dela BP.

Peč pač ima zelo slab izkoristek, ker je večje moči in je enako velika kot druge manjše moči. Večjo moč dosega samo s višjo temperaturo in mogoče tudi z večjim pretokom zraka oz. dimnih plinov skozi peč. In smo s to pečjo resno nezadovoljni. Celo razmišljamo, da bi zamenjali s kako boljšo, kot je GUNTAMATIC, ki ga je vgradil najmlajši brat in samo v poskusnem kurjenju se le res lepo obnesla in ima cevni izmenjevalec s turbolatorji in zelo nizke dimne pline. Na koncu rečeno se splača dati malo več.

[attachment=1]<!-- ia1 -->IMG_2400.JPG[/attachment

[attachment=o8632]

Najprej vsaj poskusi s staro pečjo, saj lahko peč čez čas tudi zamenjaš.

Priložene datoteke
.jpg   IMG_2414.JPG (Velikost: 38,75 KB / Prenosi: 2128)
.jpg   IMG_2400.JPG (Velikost: 53,3 KB / Prenosi: 2129)
Iz dosedanje debate mi ni čisto jasno, ali boš imel zalogovnik in bojler, ali zalogovnik z boljlerjem?
Vsekakor pa rabiš vsaj en izmenjevalec.
Hanzi Napisal:Razmisli da kolektorji grejejo bojler, višek pa preko izmenjevalca posljes v zalogovnik. Skratka vodo posljes obratno kot pozimi, oziroma če spraznis bojler, moras pognati “zimski način “. Se pravi rabiš dve spirali v bojlerju, v zalogovniku je ne rabiš.
mislim da ima nekdo od forumasev tako pripravljeno. Kako pa to podpreti z elektroniko pa nimam pojma.

tudi pri nas je tako
Stesta Napisal:Iz dosedanje debate mi ni čisto jasno, ali boš imel zalogovnik in bojler, ali zalogovnik z boljlerjem?
Vsekakor pa rabiš vsaj en izmenjevalec.

Bo zalogovnbik in bojler.

Kot govorijo odgovori, je torej dovolj zalogovnik samo z eno spiralo ali celo brez in bojler z dvema in bi moralo to špilat.
Za peč pa resno razmišljam da bi jo obdržal in je trenutno nebi menjal.
Jaz si ne bi zaprl možnosti uporabe kolektorjev in bi obvezno dodal spiralo, osebno pa še pretočni (bojler) izmenjevalec za sanitarno vodo. Spirala za kolektorje ni draga,ta sanitarna pa na žalost prilično poveča ceno zalogovnika. Bi pa bojler "odpisal".
Ja o tej varijanti sem tudi razmišljal oz. kot ima Vincent varianta s potopljenim bojlerjem. Ampak takšna varianta mi še dodatno zmanjša volumenn zalogovnika, na cca. 800l samo. To pa je zelo malo za 25kw peč...
Tako da bi raje ostal na zalogovniku 1000l z enim toplotnim izmenjevalcem in 300l boljler z dvema + kolektorji na streho.
Citat:Ampak takšna varianta mi še dodatno zmanjša volumenn zalogovnika, na cca. 800l samo. To pa je zelo malo za 25kw peč...
Tako da bi raje ostal na zalogovniku 1000l z enim toplotnim izmenjevalcem in 300l boljler z dvema + kolektorji na streho.

No no, ne pretiravaj :wink: . V ta volumen sodi tudi 200 litrov sanitarne vode ter teža zalogovnika (250 kil) torej imaš ti mase, ki ti dela zalogo toplote cca. 1.2 tone.

25 kW peč ni baš nekaj močnega, verjemi, ker je ne moreš tako naložiti (ni prostora).

Pri nas ta masa pogoltne 2 kolektorja za šalo..ali da rečem drugače..sta kar malo premalo (tako da mi bomo šutnili gor še enega...da bo več efekta prek zime).
Ne vem zakaj bi ogreval ločene mase vode. ogreješ zalogovnik in je. Na koncu koncev koncev je tudi bojler v zalogovniku (neka) akumulacija , ni pa zaželjeno, da najvišjo plast "pošlješ" v radiatorje, potem v nekem trenutku ne bo tople sanitarne vode.
Ima pa sigurno druge prednosti, manj stvari v raznih tokokrogih,manj "navlake" v kurilnici, manj izgub, enostavnejša regulacija.
Ob uporabi kolektorjev, pokrivanje več dni brez sonca.
Sanitarna spirala, manjša nevarnost legionele..
Jaz vsekakor glasujem za varianto:
Zalogovnik z (min) enim izmenjevalcem in izmenjevalcem za sanitarno vodo.
Velikost kot boš pač vzel.
Investiral in instaliral boš sam, je tvoja odločitev, povedal sem svoje mnenje. :wink:
1 2
Iskanje po temi