Objave: 110
Teme: 14
Ocena:
0
Prenavljamo stanovanje v bloku, starem 25 let. Razmišljamo, da bi ob tej priliki zamenjali tudi razdelilno el. omarico ter talilne varovalke zamenjali z avtomatskimi.
Na tej sliki je zdajšnja omarica <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mojalbum.com/uporabnik123/elektrika/foto/20394546">http://www.mojalbum.com/uporabnik123/el ... o/20394546</a><!-- m -->
Prosil bi vas za mnenje, ali je to smiselno, potrebno? Kakšnih hudih porabnikov elektrike (npr. električnih radiatorjev...) v stanovanju v bodoče ne mislimo imeti.
Drugače se pa priporočam tudi za kakšno informacijo o ceni zamenjave, pa tudi kakšen električar lahko pošlje ponudbo (stanovanje je v LJ).
Hvala za nasvete.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Vsekakor!
Če že prenavljaš stanovanje potem je v tem kontekstu tudi električna napeljava, ki jo je treba prilagoditi današnjim standardom.
Objave: 1152
Teme: 8
Ocena:
0
Eti PCF LED
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.eti.si/files/userfiles/Tiskovine/pcf_nova.pdf">http://www.eti.si/files/userfiles/Tisko ... f_nova.pdf</a><!-- m -->
Ocena:
9
In zakaj bi po tvojem bilo dobro spet uporabljati talilne varovalke (sicer v "fancy" ohišju in LED indikacijo)?
Objave: 237
Teme: 2
Ocena:
0
Tako omarico en štromar zamenja v eni uri.
Objave: 1137
Teme: 20
Ocena:
0
če že menja omarico, naj bo v ali na njej tudi FID, števec, glavno stikalo za izklop celega stanovanja, stikalo za izklop vsega razen hladilnika in prenapetostna zaščita.
Števec in FID sta zdaj verjetno zunaj stanovanja. Obračunski števec naj kar tam ostane, FID za 0,3A ali 0,5A pravtako, v stanovanju pa naj bo interni števec z impulznim ali podobnim izhodom za sprotno beleženje trenutne moči, ter FID za 0,03A.
Objave: 1073
Ocena:
1
In za koj k**** bi si delal stroške še z enim števcem, kateri BTW sploh ni "natančen" razen če si povleče še signal z ure, itd. ? Poleg tega bi jaz raje kot FID 30mA dal KZS 30mA samo za kopalnico, ampak to potegne za sabo še dodatno vlečenje vsaj nule, če ne tudi faze - odvisno kako razvodno štalo ima sedaj...
jaz bi na tvojem mestu (@ime1234) vgradil pod ometno 1x 8 mestno razdelilno omarico in noter 8 varovalk kot so sedaj, brez odklopnika. Razlog ?! Ker je majhno, nevpadljivo, poceni, če "vrže ven" enostavno ponovno vklopiš;
če pa bo v igri štemarca, pa bi jaz menjal komplet elektro inštalacijo z vsemi vodniki, varovalkami, dodal KZS, odklopnik in prenapetostno zaščito - ta je žal odvisna od več faktorjev, ali jo je sploh smotrno dat ali ne...
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Ocena:
9
Načeloma imaš prav, vendar pa bi jaz razmislil le o nekoliko večji omarici (več kot 8 mest) zaradi možnih dodatkov, ki vsak zaseda eno mesto.
Kot možni dodatki pa:
- indikator nižje tarife
- rele za vklop bojlerja na nižjo tarifo
- stikalo za preklop bojlerja na nižjo tarifo
- možnost dodajanja v bodočnosti še kakšnih porabnikov na svojo varovalko
Ne nazadnje ne vemo, če ni več vej napeljave združeno na varovalkah in bi jih bilo morda smiselno ločiti.
Objave: 110
Teme: 14
Ocena:
0
Še enkrat hvala za odgovore in pobude. Glede na prevladujoče mnenje, sem se odločil, da bom zamenjal razdelilno omarico pa tudi sicer naročil električarju, da pregleda in predlaga, kaj bi bilo morda še dobro storiti.
Tako, zdaj grem pa v drugo temo poiskat električarja, se pa še vedno priporočam za kontakt, če ima kdo dobre izkušnje s kakšnim električarjem iz LJ ali okolice.
Ocena:
9
Sicer mi nisi odgovorill, pa ti bom jaz:
- ker avtomatska varovalka ne pregori ampak zgolj odklopi
- ker je bolj prijazna do uporabnika
- ker ni treba imeti rezervnih varovalk
- ker ni menjav, tudi ni nevarnosti, da te kaj strese
- ker uporabnik ne more dati močnejše varovalke ali pa jo modificirati
- ker je avtomatska varovalka postala standardna oprema razdelilnih omaric
- ne nazadnje v tem primeru zamenjava starih talilnih varovalk za nove talilne varovalke ne bi predstavljala nobeno "dodatno vrednost"
Dejansko nisem videl talilnih varovalk v novejših NN razdelilnikih manjših tokov . Talilne varovalke ostajajo za večje tokove, v industriji za priklop strojev (porabnikov večjih moči), in podobno.
Objave: 1152
Ocena:
0
A si že kdaj slišal za okvaro avtomatske varovalke? V takem primeru potem ni več ravno prijazna do uporabnika.
Kaj pa naj bi te streslo pri menjavi 'cevne' varovalke?
Si že kdaj odklapljal nule v omarici eno za drugi in iskal 'škrata' ki meče ven FID stikalo?
1p + n v enem ohišju je zame idealna rešitev.
Ocena:
9
Kot ljubitelju "retro zaščit" ti ne bom oporekal ......
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
Če že prenavljate stanovanje, potem pregled električne napeljave sodi zraven. Vsaj moralo bi biti tako. V omarici na sliki nimate ustrezne zaščite. Če bi jo želeli vgraditi k obstoječi omarici bi verjetno kazilo estetski videz. V vašem primeru je smotrna vgradnja 12 mestne nadometne omarice opremljene s stikalom FID 40/0,03A in ustreznimi odklopniki, kar skupaj z montažo znese cca do 200€. Možne so tudi različne kombinacije glede opreme, kar pa trenutno ni pomembno.