PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje gorilca Eragon

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1Dusan1 Napisal:Pozdrav,
po vaših prispevkih vidim ,da ima moj gorilec - star slabo leto drugačno elektroniko in s tem možnosti nastavitev ( opisal v prejšnjem postu) . Mogoče kdo ve ali je nova toliko boljša , da se jo splača zamenjati, oz. če se jo sploh da?.
Mimogrede sem včeraj zmeril z "ispraznjenim štamperlom" po namigu okvals-a ......ravno za 0,3 jih je.

Okvals, problem žarečega peletka pri izpihovanju sem se rešil tako, da sem na dozirno kovinsko cev na vrhu gorilca privaril 75 stopinjsko koleno. Potem ne doseže pregibne cevi.

lp

No, ravno prav da jih je za 0,3 (pri meni jih je za 0,2 ampak imam tenutno zelo kratke pelete, zato tudi razlika napram drugim ki sem jih kuril). S tem hočem povedati da te nastavitve pustite na miru, nastavlja se dejansko samo čas.

Jaz elektronike na tvojem mestu še ne bi menjal. Mi pa je proizvajalec zagotovil, da se to da pri vsem gorilcih, saj se ostalo v bistvu ni spremenilo nič.

Za cev vem kako si rešil, sem tudi sam razmišlal v tej smeri, pa se nisem odločil za to iz prepostega razloga" skozi to cev občasno opazujem kako v gorilcu gori ter tako vidim če so odstopanja, gorenje oz. (žarenje) v peči pa skozi kukalo peči.

Vse to pa zato, da z odpiranjem vrat ne porušim razmerja v plinih.

lp
Aha še nekaj, ugasni gorilec ter ga po nekaj sekundah ponovno užgi. Na displeju se ti pojavi verzija elektronike. Prepiši jo in jo povej, da bomo primerjali med sabo.

lp
Okvals: količina pepela se je zmanjšala, poraba tudi nekoliko, kakor tudi ogleni ostanek v izgorevalni komori.
Pomeril sem še volumen briketov pri enkratnem doziranju: 0,4 ml oz 27g pri tem pa iz polža dobim pelete ki so krajši od 1 cm.

pavzo sem še nekoliko povečal (iz 18 na 19s, seveda tudi min za +3s) in čakam nov vmesni rezultat
v kakšnem razponu naj se nahaja temperatura kurišča?
No torej, te citiram;" nekoliko se je zmanšala količina pepela in poraba" pomeni, da že nisva več pri dnevni porabi 50 kil peletov, kot se to zdi normalno tvojemu monterju in si to napisal v prvem prispevku. Volumen vsipa je tudi dokaj normalen (no mogoče malo velik), povej pa še mi kako ti je monter (pod kašnim kotom) postavil polža, ker je to tudi odvisno koliko pelet boš dobil v gorilec.

Razpon temperature v komori? Tukaj pa univerzalnega odgovora žal ne morem dati iz preprostega dejstva, ker ne poznam tvojega ogrevalnega sistema ter sposobnost odjema temperature ki nastane v gorilcu na peč oz. kotlovsko vodo. Pri meni niha temperatura v razponu 390 do 450, temperatura dimnih plinov pa je vedno dokaj konstantna ( nekje med 90 in 110 stopinj). Mimogrede vprašal sem te po TMP pa nisem dobil odgovora.

Nič svetujem naslednje kar sem storil tudi sam: vzemi si čas za gorilec, ter takrat ko bo le ta deloval samo zato, da ogreje kotlovsko vodo brez odjema v centralni sistem ta čas štopaj (naprimer če imaš histerezo nastavljeno, da se gorilec vklopi pri 55 in konča delovanje pri 80) je ta čas pri meni slabih 10 minut, torej manj kot minuta za eno stopinjo v kotlovski vodi. Ampak vedi in ponavljam še enkrat, da je to zelo veliko odvisno od peči.

Zato pa mora vsak sam najti najbol optimalno rešitev za svoj centralni sistem (rit mora biti na toplem Big Grin ).

lp
1Dusan1 Napisal:Pozdrav,
po vaših prispevkih vidim ,da ima moj gorilec - star slabo leto drugačno elektroniko in s tem možnosti nastavitev ( opisal v prejšnjem postu) . Mogoče kdo ve ali je nova toliko boljša , da se jo splača zamenjati, oz. če se jo sploh da?.

Kako je s tem, sam imam doma očitno starejši model? Kako bi nastavitve za dosego višjih temperatur zgledale na tem gorilcu?

Ima kdo montiral Eragon gorilec v bližini Dola pri Ljubljani?

Lp Jernej
Moja situacija z gorilcem je precej neugodna. Uradni monter je gorilec montiral poleti in takoj so se začeli problemi z elektroniko. Gorilec oz. elektronika je večkrat kar zmrznila. Ko sem gorilec vžgal, se je vklopil ventilator in pihal v nedogled, dokler ga nisem izklopil in vklopil preko on/off stikala. Nastavitve monterja so bile doziranje 2.3 sek, pavza 6-8, vent na 100%. Ker sem hmalu opazil, da je več žlindre in nezgorenih peletov,kot pepela, sem se sam lotil nastavitev. Ventilator je bil uporaben le na 99% in 100% , saj je na <98% pihal skoraj kot pri vžigu. Glede na vse to, sem imel optimalne nastavitve(najmanj pepela in žlindre ter močen plamen) pri doziranju 4.3 sek, pavzi 23 sek in ventilatorju na 99% ali 100% (ni razlike). Tako je bilo do tega tedna, ko je začel polž oddajati čudne zvoke, se greti, zaradi česar je posledično ven metalo varovalko polža. Elektronika je med pavzami doziranja, spuščala na polža neko nizko napetost, zaradi česar se je polž matral, grel itd. Sedaj imamo od ponedeljka novo elektroniko, mislim da je r2.6, katera za enkrat deluje brezhibno, le nastavitve so malo drugačne. Tu ventilator precej bolj linearno spreminja moč z procenti, pri vžigu se vsakih n sekund iz 35% zavrti na 70%(nastavljaš kot želiš), kar pospeši vžig, se pa enako dogaja tudi na 95%. Torej pri 95% pihanje ni konstantno, zdi se, kot da se ventilator izmenično vrti med 70% in 95% (rečeno na pamet). Probal sem že s starimi nastavitvami, pa se mi temp v gorišču dviga preko 500 stopinj, kar je verjetno preveč. Sedaj testiram z ventilatorjem na 95%, doziranjem 0,3dl, pavzo okrog 20 sek in prvimi vratci ventilatorja spuščenimi nekje za 3 matice( če jih dvignem je plamen krajši, letijo iskre itd.)- temp gorišča okoli 400-440 stopinj. Opažam, da je plamen močnejši, če so druga vratca ventilatorja spuščena skoraj do konca(vendar pa še vedno kljub vsem razlagam ne vem kako naj bi optimalen plamen izgledal, tako da bi bilo super, če bi kakšen izkušenejši uporabnik na hitro s telefonom posnel svoj plamen, da se mu probamo amaterji čim bolj približat). Kakšen je pravzaprav pomen drugih vratc? In ali še pri komu, v očiščenem gorilcu pri prvem kurjenju na desni strani, kjer ni ventilatorja, naberejo peleti, kateri ne zgorijo, saj zrak ventilatorja tja ne seže, zato tej peleti zoglenijo, na njih pa se nabere pepel. Tako imam po prvem kurjenju na desni strani gorilca (cevi) trd kupček zoglenelih pelet, kar eventuelno nadomesti žlindra.

Tako, na dolgo in široko.

Prilagam posnetek plamena, komentarji zaželeni, da čim prej nastavim to peč tako kot je treba. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=BWmfPRgmcvs&feature=youtu.be">http://www.youtube.com/watch?v=BWmfPRgm ... e=youtu.be</a><!-- m -->

Hvala in LP
Prepričaj se o verziji elektronike in to povej, če imaš od pon. novo maš sigurno najnovejšo. Moj displej je v bistvu enak le obroba tega je drugačna.

lp
Kar se tiče verzije elektronike se po ugašanju in prižiganju na displeju ne prikaže verzija.Če pa odprem pokrov gorilca pa na notranji strani na elektroniki piše : EGOS ctrl-41, na displeju pa EGOS viz -40.
lp
ver P 2.9 točen podatek
Aha, če te vaše trditve držijo, bo pa potrebno kontaktirati proizvjajalca za vsako verzijo posebej. Kar pogumno! Pa svoje trditve oz. razlike naj javno objavi ali pa jih vi. Moja verzija je P2-4.

lp
moja p 2.6
lp atom
Ja, kaj je sedaj, noben se ne javi oz. oglasi, ali je vse že porihtano in vse dela tako kot se šika? :mrgreen:

lp
Big Grin nič?
Ja, možje kaj je sedaj, al ste vse te gorilce pometali ven iz kurilnic in nabavli druge?

Jebela, dolg čas na tem prispevku.
Zdravo
sam imam eragon 5/35, na schmitovi peči drugo sezono. deluje ok. moji parametri so naslednji sipanje peletov 3 s, pavza 13 s, temperatura gorenja pa okrog 360 st. Peleti pa od cugmajstra.
Mi je pa pregorelo ohišje varovalke, se malo stopilo, od takrat pa mi v fazi mirovanja čisto počasi vrti ventilator, na njem sem izmeril 110 V napetosti, kot posledica se pa trafo na ventilatorju segreva.
ima kdo podobne težave?
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi