PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sobni kamin na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo vsem skupaj,

imam vprašanje glede ogrevanja dveh sob v prtličju v tem čudnem prehodnem obdobju. Odločam se za nakup manjšega sobnega kamina.
Malo sem brskal sicer po tem foromu, vendar nisem najdel nič konkretnega glede na moje zahteve.
Zadeva je taka, živim v enonadstropni hiši s kletjo. Živim v prtličju, kjer bi si rad ogreval dve sobi (dnevna soba in spalnica), velikost obeh skup je cca. 100m^3 (sobi sta dimenziji 4×4×3m). Hiša je stara že več kot 40let, ima pribl. 40cm debele stene in so brez izolacije. Hišo si drugače ogrevamo na centralno na olje, ki pa postaja vedno dražje, zato razmišljam v to smer, da bi probali malo prišparati na olju (denarju).
Ker sma še s punco študenta, si ne morema privoščiti nekaj ful super kamina, zato je najin budget omejen na 400€.
Zato me zanima če se tako poceni kamin sploh splača kupovat in če ti kamini zadovoljivo pogrejejo sobo/i. Ter še, če je potrebno pri teh kaminih kaj posebaj paziti/vedeti.
Do zdaj sma si sicer vedno grela s električnim radiatorčkom, ki pa je po domače povedano za ku***.
Tako, da če imate kakšne predloge, kar na plano z njimi Smile enostavno sem čisto zgubljen v tej dokaj široki ponudbi teh sobnih kaminov.

LP,
Mitja
Na celjskem sejmu so mi padli v oči kamini Prity, čeprav iščem štedilnik.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.r-selena.com/prity/#ad-image-1">http://www.r-selena.com/prity/#ad-image-1</a><!-- m -->

Zgledajo dobro narejeni in tudi cene so sprejemljive.
Nečak ima dobre izkušnje z njihovim štedilnikom, kaj več pa ne vem.
Se mi zdi boljša izbira kot kakšna kitajska baubau roba, lahko pa se tudi motim.

Nisem prodajalec in nisem povezan s to firmo, da ne bo pomote.
kolega se z kaminom za 200 eu,no name,ogreva že 2leti ,celo hišo 150 m2, in porabo 8m2 drv,nisem verjel ,dokler mu nisem sam kuril ,1x na dan,ko je šel na dopust za 10 dni
a pol ima odprto mansardo, ali cevi iz kamina potegnjene v zgornje sobe?
Alea iacta est
kamin ima v dnevni,zgorne prostore ogreva ,kar gre skozi stopnišče,pa ni veliko 1m širina,tako da komu povem ne verjame ,saj tudi jaz nisem, dokler nisem sam kuril, zjutraj zakuril ,1x doložil drva in odšel, tako vsak dan in v hiši je bilo 21 st,sam pa kuri od 16h dalje do 23h, zjutraj naloži na žerjavico in v službo,tako vsak dan mu pa tem., niha od 20-25st
Jaz pa kar verjamem. Če pustim vrata kurilnice in stopnišča odprta, lahko s toploto iz kurilnice, ki jo oddaja kotel, zalogovniki, in cevovodi, ogrevam v času kurjenja praktično 3/4 hiše. To preko dveh stopnišč. Najprej iz kleti do pritličja, nato pa iz pritličja v etažo. Je pa res, da so pri takem načinu ogrevanja najtoplejši prostori stopnišča in predsobe. Vsaj v času kurjenja, kasneje pa se verjetno temperatura prostorov izenači.
torej kolikor vidim, bi se nakup cenovno ugodnega kamina kar splačal za ogrevanje dveh sob.
Ti prity kamini se mi kar dopadejo. Majo veliko izbiro po kar ugodnih cenah. Pa je potrebno na kaj posebaj paziti pri nakupu? Kaj je treba pri kaminu posebaj paziti? Namreč nikoli še nisem kupoval kamina, same specifikacije posameznih kaminov pa se med seboj tudi nekaj ne razlikujejo, razen po moči ogrevanja, velikosti ter teži. Je treba paziti na material kamina ali kaj podobnega?
Kaj pa glede dima? Ti uhaja to kaj v prostore ali se da to skoraj 100% napeljati s cevmi tako, da imaš čisto nezadimljeno sobo?
Mene so podučili, da je za dober vlek ključno to, da imaš zunanji dovod zraka v (pod) kurišče.
Kar se pa ostalih lasnosti tiče: pomembna je moč kamina, to se da izračunati (jaz ne znam), sicer pa sem zaupal predlogu pečarja in mi ni žal.
Prosim za pomoč.

Pri meni se ko zakurim kamin pojavi kondenz, ki
kakšne 3 minute po kapljicah curlja iz cevi speljane v dimnik.

Prikaz na sliki.

Kako lahko preprečim nastajanje kondenza oz. ga speljem kam drugam?

Priložene datoteke
.jpg   slika.JPG (Velikost: 14,11 KB / Prenosi: 4987)
Pojava kondenza ne moreš odpraviti, ker je to povsem naraven pojav ob pričetku kurjenja, ko je dimnik hladen.
Edino kar lahko narediš je, da zamejaš oziroma skrajšaš dimnovodno cev od kamina do dimnika, ker bo krajša se bo hitreje ogrela in kondenz bo tekel po dimnikunavdol, ne pa v kamin. Mislim pa da to ni smiselno, ker ti dimnovodna cev prinese kar lep kos toplote, ki jo odda med kurjenjem. Tiste par minut pa tudi ne bo uničilo peči.

Sam imam kamin in direktno navzgor dimnik brez odvoda kondenza, pa še nisem opazil, dabi mi teklo nazajv kamin. Opazim pa da vlagaiz dima ob začetku kurjenja kondenzira v kaminu na litih ploščah. Neke pretirane rje ni opaziti. Kurim sedaj drugo sezono.

LP
Hvala za odgovor.
Kaj pa kakšen "zbiralnik", kateri bi se namestil med cevjo in odcepom dimnika ne obstaja?

Težava je v tem, ker kondenz teče po cevi in zelo smrdi po sajah.
Mogoče razmisli, da bi priklop dimnovodne cevi na dimnik izvedel z 90 stopinjskim kolenom. Tako ti kondenz ne bo tekel v dimnovodno cev, temveč po dimniku v kondenčni lonček. Je pa vprašanje kakšen vlek imaš, oz če je to možno izvesti.

LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.deloindom.si/ogrevanje/lokalne-peci-so-pametna-nalozba">http://www.deloindom.si/ogrevanje/lokal ... na-nalozba</a><!-- m -->

V tem članku govorijo da naj kamini nebi bili primerni za ogrevanje večih prostorov, zgoraj pa pišete da se da ogrevati tudi do 3/4 bajte. Kako je zdej s tem? Sam imam namen pri urejanju stanovanja v hiši predvideti tudi kamin in računam na malo boljši izkoristek kot ga opisujejo v članku.
Sam ogrevam z 9kW Nordico kompletno mansardo 60m2 + 40m2 pritličja. Kamin je v pritličju in skozi plato je luknja v mansardo skozi katereo vroč zrak sam piha kot s fenom. Paziti pa moram da res gori samo minimalno ker drugač je prevroče!
Da si malo sposodim to temo.

Malo informacij za lažjo predstavo Smile.

Delamo prizidek. Spodnji štuk garderoba, WC, utility, stopnišče, cca 25 m2.
Zgornji štuk novi del 3 sobe, kopalnica, hodnik 50 m2, in ostalo nam je približno 32 m2 starega dela hiše, kjer bo dnevna z kuhinjo in jedilnico. Okna 3 slojna, rekuperacija, TČ zrak-voda, talno...

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2x/SV/CKYlgN1/picture-062unichr("46")jpg[/img]

Če pogledate na sliko ali je nujno narediti zunanji vlek za kamin? In kako velik premer? Najbrž bo prostostoječi na drva. Kakšna Nordica oz. kaj podobnega. Kaj pa ventilatorji, ki bi ta zrak pihali čez cel prostor? Kako sploh izgledajo ti ventilatorji? Kakšni navadni za računalnik ali kaj bolj zmogljivi?

Pozabil sem narisati kamin Smile. Levo od dimnika.
1 2
Iskanje po temi