PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Mam stari gorilec Riello...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Doma se mi po kleti valja en star oljni gorilnik Riello 40 G3. Sliko tablice najdete spodaj. Prej smo ga uporabljali, ko smo kurili na olje (kombinirano). Zdaj, ko pa kurimo izključno na drva, pa ne.

Zanima me, kaj naj delam z njim. Kakšen gorilec sploh je to? Kakršne koli informacije so dobrodošle...

Prilagam še sliko:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/files/gorilect01junichr("46")jpg[/img]

lp
gorilnik je dovolj spodoben, če je bil redno vzdrževan. po temeljitem čiščenju, bi mogoče še komu služil...
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Čuj, Riello je edina spodobna stvar, ki prihaja iz Italije (takoj za makaroni). Ostali njihovi gorilci so pa bolj bogi razen tistih, ki jih uvozijo iz Nemčije potem pa nalimajo gor svoje logote.

Gorilec razstavi in ga lepo sčisti potem pa na Bolho z njim.

LP
Hm... Jaz sem razmišljal danes, da bi ga kdaj pa kdaj uporabil za ogrevanje. Prišel bi v poštev v časih, ko me ni doma ali pa je kdo bolan. Ker bo bodoča peč tudi na drva, bi ob njej imel kak sod (200 litrov) z oljem, katerega bi kuril ob takih priložnostih. Mala dilema je tudi v tem, da ne vem ali gorilec paše na peč Buderus G201 ali ne.... :S

Skratka mislim, da je najbolje, da ta gorilnik kar obdržim za nujne čase. Smile Kaj pravite vi?
...tudi prav.
na buderus pa paše, vprašanje je le, če je ta kombinacija smiselna ( novo-staro)...
Kombinacija je definitivno smiselna. Danes ob vseh teh variabilnih cenah moraš biti fleksibilen. Jaz sem osebno dovolj razgledan, da zmorem tak sistem tudi načrtovati. Moj plan pride v poštev v primeru, da ni več možnosti kurjenja na drva (da ti jih zmanjka, nimaš časa ali ne zmoreš). Tako naložiš v litoželezno peč not šamotke tako, da tvorijo eno tako fino malo kurišče kamor nato buta plamen iz gorilca. Kolikor jaz vem plamen gorilca dosega zelo visoke temperature! Šamot bi nato oddajal toploto dalje na peč.

Ker je sistem na drva zasnovan z zalogovniki toplote, bo gorilnik delal z svojim maksimalnim izkoristkom. V peči na drva je vseeno ali kuriš drva, premog, koks, antracit, ali zmržnjenega četnika! Glavno je, da gori in da oddaja temperaturo.

Ima kdo mogoče slike ali tehnično specifikacijo od peči Buderus G201? Rabil bi čimveč podatkov! Predvsem me zanimajo slike odprtega kurišča zgoraj in spodaj.
Šamot odsvetujem, saj se preveč razgreje in premalo akumulira.
Raje bi kakšne kose železja postavil v kurišče.

Problem šamota zna biti namreč ob eventualni napaki na gorilcu, če bi plamen ugasnil, olje vseeno špricalo po razgretem šamotu, se uparilo, plamen bi se spet pojavil in... KABUM!
Ok, verjetnost je res majhna. Ampak posledice takega kabuma pa toliko večje...
Pa dobro kaj pa klinker? Normalno je, da se zagreje zadevo ko sam satan. Samo da bi olje špricalo po šamotu in se po nekem času komaj vžgalo... hm, malo verjetno. Če se že vžge, se vžge takoj, ko je šamot najbolj vroč. Potem je šamot vedno hladnejši, ne more priti do vžiga.

Sem že videl prezidane kombinirane peči na olje. Za probleme še nisem slišal. Je potrebno na kaj pazit?
Ne vžgalo samo po sebi (v tem primeru tudi če se bi, bi bil kabum majhen), ampak ko gorilec spet vžge, peč in pol dimnika pa polna hlapov...
Eno od mnenj pač, čeprav sem videl že cel kup peči s šamotom na zadnji steni, da plamen ne bi prišel do stene. Slednje je pa meni nerazumljivo.
Ja, to da pa gorilec napolni peč z hlapi, to pa ti dam prav. V resnici je to lahko zelo zelo nevarno. Enkrat se spomnim, da mi niso htela drva goret kot zakleto ne... Pa si pomagam z enim deci mešanice (mater sem bil butl). Polijem jaz po drvah, spodaj dam papir, se postavim ob peč in prižgem papir, ki gleda spodaj iz vratc ven. Gori cajteng ene 5 sekund nakar VUUM! Taki pritisk je ratal, da mi je vratca na dimniku odprlo, spodaj pa ves pepel ven. Taki sem bil kot mlinar in dimnikar skupaj - siv od praha. Hvala, nikoli več. Big Grin
Eno tako za intermezzo...

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=VCT8ZpHEF5w[/url]
ne pozabi tudi na to, da ima kotel na drva večjo naravno ventilacijo komore, kot kotel na ELKO. posledično se seveda hitreje ohlaja.

glede zalogovnika in sistema na ELKO: a si že kje zasledil kakšno priporočilo o takšni kombinaciji oz. si se vprašal, čemu bi to sploh bilo dobro??? gorilnik itak dela na on/off, nima modulacije, kotel na drva pa ima ponavadi dovolj vode ( nad 40l), tako da mu ta akumulacija pri kurjenju z ELKO povsem zadošča...
Ali ni dejansko velik izkoristek ravno takrat, ko neka stvar dela zelo dolgo? Na splošno govorim. OK, gorilec je res na on-off. Ali ni slabo, da se peč večkrat dnevno segreva in ohlaja. Kolikor jaz vem, to zelo škodi materialu! Tako bi lahko gorilec delal nonstop kake 4 ure in konec. En cikel ogrevanja in ohlajevanja. Rad bi samo opomnil, da ima Buderusova peč Logano G201 le 32 litrov vode. Spodaj sem pripopal link do "tehničnih specifikacij". Govorim o modelu z 27 kW moči. Dolžina kurišča je okoli 40 cm.

Na internetu sem zasledil, da je v primeru uporabe gorilca na takih pečeh, dobro dati eno tako jekleno ploščo v katero buta plamen gorilca. Kako je s tem. V čem je finta?

Buderus Logano G201: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kovintradeunichr("46")com/buderus/litozelezni-kotli-trdo-gorivounichr("46")html[/url]
ja, ploščo v kotel... kao za disperzijo plamena. kaj pa vem, koliko je to relevantno :oops: sem pa že videl nekaj primerov, a ni bilo opaznih razlik...

kotel na olje ima že drugačno komoro in geometrijo v celoti, tako da je pasivno ohlajanje zelo zmanjšano. npr.: če se kotel segreje na želeno temperaturo in nato ni odvzema, traja relativno veliko časa, da se stvar ohladi za npr. 10K, ponavadi precej ur. če pa je odvzem zagotovljen in je znaten, gorilnik deluje non stop, dokler ne zadosti potrebam. tako da s tem ni nobene panike...
Še enkrat bom napisal, da vsebnost vode res ni edino merilo. Dejstvo je, da ne moremo primerjat litoželeznih peči s pločevinastimi - varjenimi pečmi. Litina ima med drugim tudi funkcijo absorbcije in oddajanja toplote, kar pa pri pločevini ne moremo trditi. V primeru kotlov iz pločevine to nalogo opravlja večja količina kotlovske vode. Primer kotel buderus g 201 27kw vsebuje 32,5 l vode, kotel Timex - pločevina TN CV2 pa 105 litrov vode. Sedaj pa mi odgovorite ali je buderusov kotel toliko slabši ker ima le 32,5 l kotlovske vode?

Kar pa se tiče specijalnih oljnih kotlov, pa nisem še nikoli in nikdar prebral nasvet proizvajalca, naj se vgradi zalogovnik. Zakaj ???. Zato, ker se njegova vgardnja obrestuje če sploh čez XY let. Pač je tako, da imajo malo konkretnejši kotli ala buderus že sami po sebi več vgrajene litine, 50% več kotlovske vode kot denimo Ferolli (poveča se akumulacija toplote), dovršene so regulacije, gorilniki (hitro stabilizirajo plamen), kotli lahko obratujejo brez spodnje omejitve v temperaturi kotlovske vode, ni potrebe po stalni temperaturi 50 in več oC kotlovske vode tako, da glede na izkušnje in kar nekaj prebranega gradiva mislim, da z zalogovniki počasi že izumljate toplo vodo.
1 2
Iskanje po temi