PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Mi trenutno v osem stanovannjski hiši uporabljamo utekočinjen naftni plin in razmišljamo da bi prešli na zemeljski plin ker je cenejši. Nekateri pravijo da je zemeljski plin slabše kvalitete samo je pa cenejši. Zanima me kaj je dejansko bolje? Hvala za vsako mnenje in odgovor.
In zakaj bi bil zemeljski slabše kvalitete? Ali misliš da mu, tako kot vinu, vodo primešajo?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html">http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html</a><!-- m -->

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Približno si lahko izračunaš strošek ogrevanja tukaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ogrevanja.si/">http://www.ogrevanja.si/</a><!-- m -->

In izračun ti bo povedal, da boš z zemeljskim plinom imel polovične stroške.
Ne vem kaj je to "slabša kvaliteta".......
Ljudje pač pozabljajo, da enega kupuješ na litre, drugega pa na m3
gorivno vrednost ima malce boljšo naftni plin, če se ne motim, vendar je ta precej dražji. če imate na parceli možnost priklopa na omrežje z zemeljskim plinom, jst gelde izbire naftni-zemeljski sploh ne bi izbiral, tudi mogoče na ostale energente ne..
Kako primerjaš kurilno vrednost litrov s kubiki?
Žana Napisal:Pozdravljeni!
Mi trenutno v osem stanovannjski hiši uporabljamo utekočinjen naftni plin in razmišljamo da bi prešli na zemeljski plin ker je cenejši. Nekateri pravijo da je zemeljski plin slabše kvalitete samo je pa cenejši. Zanima me kaj je dejansko bolje? Hvala za vsako mnenje in odgovor.
Takoj predelajte porabnike in priklopite zemeljski plin. Ni čisto nič "slabše kvalitete" je precej bolj "enakomerne kvalitete" in predvsem veliko cenejši z manj upliva na trajnost kotla in njegovih delov. Pa še kondenzacija na novih kotlih je intenzivnejša.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
mislil sem na samo izgorevanje, ki po oddani toploti (to ne bom trdil), gorenju ipd ni enako pri enem in drugem, če prav vem, vsekakor pa je UNP tekoč samo v zalogovniku pod pritiskom.
glede splošne primerjave pa mogoče tole (kolkr sem na hitro našel):

Energy vs. Cost

Propane provides more energy per unit of volume than does natural gas. While propane is usually measured in gallons (or liters), natural gas is found in cubic feet (or cubic meters). Heat is measured in British Thermal Units (BTUs), which is the amount of heat needed to increase the temperature of 1 pound (0.5 kg) of water by 1°F (0.56°C). When the amount of energy each produces is compared, both are measured in their gaseous form.

Natural gas provides just over 1,000 BTUs per cubic foot (0.0283 cubic meters); the same volume of propane in gaseous form provides about 2,500 BTUs. This means that propane contains about 2.5 times more usable energy content. So, less propane is needed to produce the same amount of energy as natural gas.

With that said, natural gas tends to be less expensive, at up to 1/6 the cost of propane, depending on the region. Cost considerations depend on the prices of local utility companies and propane companies, however. To compare values, it is typically necessary for a user to convert gallons (or liters) to cubic feet (or cubic meters); 1 US liquid gallon (3.785 liters) is equal to about 0.133 cubic feet (0.0037 cubic meters). Utilities in colder climates might supply natural gas for less money, especially during winter months, though some rural areas may not have access to a utility company that provides gas service. In most areas, however, availability and local laws will be the determining factors.
Performance and Preference

When used for heating or cooking, most people cannot tell much difference between propane and natural gas. Some barbecue enthusiasts prefer natural gas because it is a cleaner burning fuel, meaning that it doesn't release as many pollutants into the air. Exhaust from propane might affect the taste of food, but this is also considered to be part of the charm of grilling.

Both propane and compressed natural gas (CNG) can also be used to power alternative fuel vehicles. Vehicles that run on either type require special tanks to hold the fuel; many cars are actually bi-fuel, which means they have additional tanks to hold gasoline. CNG must be kept at much higher pressure than propane, also called liquid petroleum gas (LPG), so the tanks are often larger and heavier, which can lower the vehicle's mileage. Vehicles that run on CNG tend to be more expensive than those that use LPG, as are vehicle conversion kits, but the natural gas used as fuel costs less. This makes CNG a better choice for vehicles like buses or taxis that are on the road a lot.

vir: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.wisegeek.com/what-is-the-difference-between-propane-and-natural-gas.htm">http://www.wisegeek.com/what-is-the-dif ... al-gas.htm</a><!-- m -->

je pa prave primerjave precej težko najt, se mi zdi, ker vsak ponudnik goni svoje..
Na linku, ki sem ga pripopal zgoraj, je za moje pojme razvidno vse. Cena v centih za kwh za praktično vse energente, ki jih uporabljamo pri nas.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
@izotop
Edina primerjava je koliko te stane KWh posameznega energenta plus upoštevanje izkoristka naprave. Izkoristek UNP in zemeljskega plina je podoben. Razlika v ceni za KWh je več kot 1:2
Zato mislim, da ni kaj razmišljati, če obstaja možnost priklopa.
Po moje vam tiste bučke, da je zemeljski plin slabši, prodaja dobavitelj UNP. :lol:
Homer Napisal:@izotop
Zato mislim, da ni kaj razmišljati, če obstaja možnost priklopa.

to sem tudi sam povedal. razlike pa pač so (ali pa vsaj naj bi bile), skušal sem kolk tolk argumentirano povedat oz vsaj nakazat. če ima kdo pa kakšno bolj pametno znanstveno razlago, kot tist moj pavšalni link in da ni samohvala tega ali drugega ponudnika, pa se priporočam..
Mi imamo propan(podzemni)najdražji in najslabši glede moči,šprget ne bo dosti grel v kuhinji in zato je namenjen samo ogrevanju,preklopili šporget na jeklenko p-b,..., propan-butan(nadzemni)je grdo in ne paše k objektu,še najraje pa bi imeli ZP,pa ga na žalost ni v naselju pa še najcenejši je,tukaj ni debate če se odločate za plin,l.p.
Konec oktobrasmo zamenjali UNP za pelete ogrevanje 2/3 cenejše!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na komot pa ne boš več tako kot pri plinu in pozabiš kje je kurilnica,pa sodobne kondenzacijske plinske peči so zelo varčne,zanesljive in niso drage,stlačiš jih lahko v najlepši prostor,saj je vsa oprema za delovanje ogrevanja skrita v nej in zavzame malo prostora in ne vidiš nobenih grdih cevi,je pa prisoten strah,kaj če pušča dovodna cev za plin?,..,zato je bolje da je nameščena v prostoru kjer se ne zadržujemo,drugače pa vseno kaj kdo ima,...,sam da nas ne zebe!
stipe Napisal:Mi imamo propan(podzemni)najdražji in najslabši glede moči,šprget ne bo dosti grel v kuhinji in zato je namenjen samo ogrevanju,preklopili šporget na jeklenko p-b,..., propan-butan(nadzemni)je grdo in ne paše k objektu,še najraje pa bi imeli ZP,pa ga na žalost ni v naselju pa še najcenejši je,tukaj ni debate če se odločate za plin,l.p.

Štedilnik bo na zemeljski plin grel, kot je treba, le šobe je potrebno zamnejati.. verjetno iz napačnih šob pride tudi tista ideja , da je zemeljski plin "slabši"........
1 2
Iskanje po temi