PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vodovodna cev pušča pa ne pušča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam problem na dovodni cevi za deževnico. Cev je puščala. Vodovodarji so našli eno netesno mesto in zamenjali spojko. Narejen je bil nov tlačni test.

Od začetnih 3,2 bara je zadeva v dnevnih korakih najprej po 0,1 bara potem pa bolj počasi spustila do slabih 2,6 bara. Sedaj je nekaj dni na tej meji. Povzroča mi pa zadeva dvome, ker ne vem ali:
- od 3,2 do 2,6 je 0,6 bara, to se mi zdi vseeno malo velik padec tlaka
- sedaj se je zgleda stabilizirala na ca. 2,6 bara ampak lahko, da ne pokaže šibke točke, ker je pritisk že relativno majhen

Finta je v tem, da so na cevi še trije spoji od katerih sta dva pod estrihi - torej nedostopna. Dilema je torej zakopati v drenažo in narediti ca 3. m novega dovoda ali proglasiti cev kot vodotesno.

Bi jo bilo smiselno dofilat spet na 3,2 pa da vidimo ali izvesti bolj radikalen ukrep.

Naj povem še to da gre za sesalno cev v dolžini dobrih 25 m vode je noter sigurno kakih 15 do 20l vode. Razmišljal sem, da bi del začetnega puščanja lahko bil normalen recimo kake 0,3 bara razlika pa posledica ohladitve vode v cevi? Skupaj 0,6 bara se mi vseeno zdi malo dosti.

Opis stanja
Protipovratni ventili in ostalo so odmontirani. Testira se torej zgolj cev in trije spoji. Na tem kraku lani jeseni ne vem zakaj niso delali tlačnega testa. Vodovodar sicer vzorno sodeluje pri reševanju problema in bo po potrebi odkopal in naredil bypass nedostopnih spojev.

Trije spoji
- eden alkaten/herz cev - v drenaži
- dva herz/herz cev - pod estrihom

Zakaj trije pa je dolga "nesrečna" zgodba. Gre za ostanek dela prejšnjega vodovodarja, ki sem ga odslovil zaradi nekvalitetnega dela. Novi, ki je prevzel delo je "kriv" samo za pozabljen tlačni test. Novi je kot rečeno delo komplet prevzel z garancijo vred in je vzorno kooperativen. Bolje bi bilo, ko teh nedostopnih spojev ne bi bilo ampak tako pač je.
Lahko da je padec pritiska posledica ohladitve (cev je kar dolga).
Kakorkoli sedaj je tlak stabilen.
Morda bi nafilal ponovno na 3,2 bar ali več in ponovno opazoval če pritisk pada ....
Ampak meni nekaj drugega ne da miru. Praviš da je vod sesalni. Torej v njem ni nadtlaka, ampak zaradi sesanja celo podtlak. Ta del mi ni všeč zato, ker bi lahko bile zaradi podtlaka težave z tesnenjem alkaten cevi na spoju.

Kakšen je pa premer cevi? Bi bila varianta skozi obstoječo cev potisnit tanjšo?
LP,
Samojed
Ni šanse potisnit skozi drugo cev tisti dvojni spoj pod estrihom je pravzaprav 90 stopinjsko koleno.

Tesnenje v smislu delovanja črpalke po moje ne bi bil problem. Neposredno pred črpalko bi lahko montirali nepovratni ventil - tako puščanje na spoju ne bi motilo črpalke. Črpalka ne bi izgubljala tlaka in ne bi prihajalo do nepotrebnih vklopov. Puščanje je tako minimalno, da po moje niti po recimo daljšem dopustu ne bi iztekla taka količina vode, da bi sesalno cev napolnila večja količina zraka. Mehurček tu ali tam pa po moje za črpalko ni problem. Pa tudi sicer je varovana pred suhim tekom. V času prisotnosti pa itak zalaufa ob vsakem potegu vode se pravi do formacije večjih količin zraka niti ne more prit... Razen če je spoj res problematičen in se stanje z leti poslabša.

Bega me to, ker si ne znam razložit padec iz 3,2 na 2,6bar. Potem pa nič. Vem, da je pri tlačnih preiskusih recimo normalno, da pade tlak za recimo 0,3 bar. 0,6 bara pa se mi ne zdi ravno malo. Narejen je bil tudi test z zrakom. V eni uri ni pokazal nič. Potem je vodovodar napolnil z vodo kakih (to je bilo recimo 10 dni nazaj). Pri enih 2,7 sem po nekja dneh dal negativno diagnozo in nehal gledat. Potem pa slučajno pogledam v soboto in nedeljo in opazim, da ne pada več. V nedeljo poslikam kazalec, da bi opazil tudi najmanjšo spremembo. Včeraj zvečer je kazalo isto. Torej ne pada več. Ali to pomeni da tesni ali da ne tesni je hamletovska dilema.... Če ne tesni pušča čisto čisto malo. Začelo se je enkrat poleti, ko sem opazil, da se črpalka vklaplja brez odjema. Zaprl sem komplet tlačno stran (sem mislil, da kakak pipa zunaj toči) pa še zmeraj isto. No v prvi rudni smo našli očiten slab spoj v zbiralniku. Zmontirali nazaj pa spet isto. V drugo so se preverili vsi vidni spoji. Z zrakom+ cetom in eno uro se je čakalo. Manometer ni mrdnil. Tlačni test z vodo pa opisan način padca od 3,2 na 2,6 (ali dobrih 2,5). ???

Mene skrbi samo tisti spoj pod estrihom, če bi vedel, da ta zagotovo drži ne tvegam bistveno. Če pa je ta in se tesnenje poslabša pa recimo začne kaj puščat na tem delu. Ker je pod estrihom je lahko škoda zoprna. Če je podtlak sicer najbrž ni računat z izlivom na tem spoju, Dejansko je verjetno problem spojka v drenaži. Spoj alkaten herz je narejen z mislim da se reče ISO spojko. Druga dva pod estrihom sta stiskana spoja in najverjetneje nista problematična. Ampak top še zmeraj pomeni najverjetneje.... torej ni ziher.

Vodovodar bo naredil kar bom prosil. Po pravici povedano pa mi ni za razkopavat drenaže in vrtat skozi steno pod izolacijo do tistega spoja, da bi naredili bypass. Če pušča potem ja. Osnovno pravilo je, da mora vodovodna napeljava tesnit. Ampak izid testa mi je dubiozen...
Na zrak v plastični cevi, ki je slepa ste morda pomislili ?
Hvala, a smo mislili na to - cev se je z vodo napolnila tako, da je en čas teklo skozi. Potem šele je bila pipica v zbiralniku zaprta => zraka bi moralo biti minimalno.
Cev običajno ni povsem ravna, morda ga je kaj ostalo. Zrak se z tlakom zelo stisne in minimalno prehajane zraka bi se na na tlaku nekaj poznalo.

Tlak 2,5 bara ni tako nizek, da bi ob netesnosti ne padel.

jaz bi ponovno dopolnil, da se razblinijo dvomi.
Hvala za nasvet in mnenje Merlin1. Bi naredil že včeraj tako, a nisem uspel priklicati vodovodarja za potrditev in navodila, če lahko sam naredim, da ne skvarim testa.
Meni je iz 10 barov na 2,5 padel - vodovodar pravi da je ok - kakšno je vaše mnenje?
Have a nice Day

Matt
Bi rekel, da nekaj ni OK razen morda - če gre za kake druge cevi npr. v hiši (pri meni so v zemlji oz. ogrevani hiši), ki pa se zadnje dni je ohladila lahko tlak občutno pade zaradi zelo znižane temperature - obraten proces - segrevanje cevi mi je enkrat nekdo razlagal na talnem na katerega je posijalo sonce je tlak pošteno dvignilo.

----------
No jaz sem dofilal v soboto zjutraj . Iz 3,4 bara je v nedeljo popoldan padlo na 3,22 recimo. Do danes zjutraj 3,2. Bi rekel da moja drži. Upam no. Trkam nekam zdaj....
Iskanje po temi