PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Zaključek praga do estriha pod sekcijskimi vrati v garaži

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Situacija je taka:

Gre za garažo, ki pa bo tudi namenjena za hobi delavnico, v njej je voda, zato temperatura ne sme pasti pod ledišče (to bom zagotavljal z elektropečko, ki ima termostat za varovanje proti zamrznitvi).
To poudarjam zato, ker mi ni vseeno tudi za izolativnost prostora...
Zaprta bodo s sekcijskimi vrati Hörmann s 40mm PU paneli.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://matjaz.si/akcija--garazna-in-vhodna-vrata-leta0.aspx">http://matjaz.si/akcija--garazna-in-vho ... leta0.aspx</a><!-- m -->

Po tleh sem na HI položil 3cm XPSa (ki ima lambdo 0,032) - nekaj je, bolje kot nič.
[img]httpunichr("58")//imgunichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/v94/Fantocci/Gradnja/P1120186munichr("46")jpg[/img]

Po tem mi je za betonski estrih na voljo ostalo še 10,5 cm višine do fertik poda po robovih in 6,5cm na sredini garaže, kjer je sifon.

Zanima me, kako pravilno zaključiti estrih na (ob) pragu sekcijskih vrat, ki bodo pritrjena na notranjost 20cm zidu, predvidoma bo zunaj še 10cm fasade (viden je zob, ki ga je naredil stirodur te debeline ob coklu). Pod odprtino sekcijskih vrat je zabetoniran prag, ki je za 8-9 cm višji od notranjosti, tako da je XPS šel samo do tega "venca":
[img]httpunichr("58")//imgunichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/v94/Fantocci/Gradnja/P1120175munichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//imgunichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/v94/Fantocci/Gradnja/IMGP2052munichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//imgunichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/v94/Fantocci/Gradnja/IMGP2053munichr("46")jpg[/img]

Torej:
- ne želim, da bi estrih na tem mestu (ob robu venca oz. praga) počil, kar je zelo verjetno, ker je znotraj garaže stirodur, na pragu pa ga ni - razlika v elastičnosti podlage
- ne želim prevelikega toplotnega mostu pod sekcijskimi vrati, ki s seboj potegne razne težave (izgube toplote, kondenz...)

Ker je venec praga toliko višji od notranjosti, imam na njemu samo 6-7 cm višine na voljo, pa nujno bi bilo, da ima ta finalni zaključek še padec navzven, da mi meteorne vode, ki so na tem mestu pogoste (dež, nošen z vetrom postrani) ne bi zamakale v notranjost pod vrati.

Torej, ali naj:
- betonski estrih, armiran z mrežo naslonim na prag in zalijem skupaj s celoto v enem kosu, brez ločitve
- betonski estrih prekinem pod sekcijskimi vrati (pred pragom) in potem ta zaključek, ki bo v zunanjosti, obdelujem kasneje - posebej.

Imam občutek, da bo razpoka na tem mestu v vsakem primeru.
Ena ideja je, da položim čez celotni prag kotni profil iz inox pločevine, gre pa za precej velik (in drag) kos, ki je potreben, da bo pokril vso površino, pa še rob spredaj... moral bi biti 35+10 cm globok in 250 cm širok, debeline vsaj 4mm. to pa je že kar teža in cena...
Druga ideja je, da se na prag položijo kulir plošče 40x40x4cm, vendar me je strah, da dolgoročno ne bodo držale, ker je spodaj izotekt, na katerega beton ne bo prijel.

Kakšen predlog?
Kaj pa ce odrezes celoten prag in ga izstemas, dobro hidroizoliras, polozis termo izolacijo in potem vse naenkrat zalijes s tlakom, ki ga od vrat naprej zakljucis kot klancino.
Lp
Verjetno bi bilo tako prav, ampak, po pravici povedano, ni mi do tega... To štemanje ne bi bilo prav nič prijetno, beton je tak kot se šika Smile Izhajajmo iz situacije, kakršna je.

Rad bi naslednji teden zabetoniral ta estrih, če bo malo popustil ta mraz in zaprl garažo, ker jo rabim.
kolikor razbiramimaš na razpolago več rpostora za izolacijo od tega kar si zdaj položil...!? Zakaj pa rabiš 10 cm estriha? Komu na čast.
Padec odtoka imaš 1 cm vrh glave, saj ne boš spuščal Drave noter...če pa uporabljaš za kako pranje boš pa itak z brisalcem šibal vodo prek vrat (in iz tega stališča je meni osebno (zgolj moje mnenje) odtok popolnoma BV ...ker klančine se mi zdi da nimaš). Torej veliko zajebancije okoli odtoka za BV...raje daj še 4 cm izolacije ter čez 6 cm estriha.

Okoli vrat....ja je zajebancija. Meni se je tako izšlo (če boš upošteval nasvet okoli sifona se bo tudi tebi) da sem z notranjo izolacijo rpišel ravno 3 cm nad tem zobom. Zato sem čez položil če tista 2 cm stiroproja (za tlake)..ti pač daš stirodur.

Semp a sam dal tudi pred ta zob (mislim da) 5 cm stirodruja pokončno...kakih 30 cm v globino, ker ta del je prav tako na notranji strani torj je izolacija od zunaj sila pripročljiva.

(bom mlao pobrskal po fotkah...pripopač če bo kaj užitnega).

Jazimam drugače 12 cm grafita za tlake, 3 cm na ploščah talenga ter 6 cm estriha nad čepki tlanega. Je to bivša garaža (smo pa testno..ko še ni bilo ploščic) tudi zapeljali avto noter :wink:
evo moje čaranje...

Priložene datoteke
.jpg   SDC12638r.jpg (Velikost: 170,63 KB / Prenosi: 6861)
vhodna vrata...za kako idejo:

Priložene datoteke
.jpg   SDC12756r.jpg (Velikost: 168,98 KB / Prenosi: 6860)
Po izdelavi estriha....(zdaj če delaš samo v tej garaži...lahko narediš estrih više, ter spleješ pri vratih navzdol...glej sliko, tako lahko daš več izolacije pa še 'izliv' navzven imaš :wink:

Priložene datoteke
.jpg   SDC12863r.jpg (Velikost: 152,37 KB / Prenosi: 6856)
hm....čisto končnega izgelda pa nimam Sad

še najbliže se vidi od zunaj na tejle fotki (zunanji del, kjer je bil stirodur sem zalil z betonom.

Priložene datoteke
.jpg   SDC15246r.jpg (Velikost: 157,12 KB / Prenosi: 6850)
Glede sifona: tako se izide, ker je na tako višino postavljena cev odtoka fi50 v tleh. Njen vrh je nekje poravnan z betonom tal.
Vanjo lahko vstavim samo fazonski kos za sifon, ki ima višino (oz cev - grlo) spodaj fiksno oz. tako, da so potem višine takšne, kot sem dejal. Ali obstaja kak sifonski lijak, ki bi imel nastavljivo višino - recimo grlo kakih 20cm, ki bi ga lahko odrezal na mero?

Če pa grem z dodatnim kosom fi50 odtočne cevi podaljševat obstoječo v tleh, pa bo višina previsoka, ker potem lahko podaljšam minimalno za 40-50mm (kolikor je tistega razširjenega dela, kjer se vstavi ena cev v drugo, če sem bil razumljiv).

Obstaja kak drug način?

P.S.: Sifonu se ne želim odpovedat, čeprav prati ne mislim nič v garaži. Naj bo tam za varnost, če se iz avta spodaj vsuje sneg ali pa nedaj bože poči vodovodna cev... ziheraš po prirodi Smile
si mi slika :wink: ...a misliš da tista dva litra vode se bosta pa v sifon odcedila? Bingljalo bo pod kolesi dokler ne pobrišeš. Raje se z estriharji zmeni da ti celotno dolžino na redijo v naklonu proti vratom (Pa bo lahko rekal odtekala če bo treba).
Kaj pa, če so poplave, podatlnica se dviguje..in voila..useka tebi ravno na sifonu noter?! Že parkrat videl ravno to (sosednja hiša). In vsakič ko poplavlja hodijo čekirat odtok in mečejo žaklje peska gor. Uporabnost drugače...ja je ni. Itak drgnejo vodo ven skozi vrata...ker je bolj priročno.

S sifonom že zdaj vidiš da je sama zajebancija in je pri nepodkletenih hišam popolnoam neuporaben.
Kaj pa če to zadevo nabavim, zgleda da se da malo štelat, pa priključek spodaj je pravi:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.liv.si/izdelki/iskalnik-po-izdelkih/talni-vertikalni-sifon-dn50-resetka-105-x-105/">http://www.liv.si/izdelki/iskalnik-po-i ... 105-x-105/</a><!-- m -->
Pa recimo, da spravim ta sifon na večjo višino, to bom nekako rešil.

Obstaja še vedno problem vhoda oz praga...
Ne vem, če se mi bo izšlo na tvoj način. Če dam na prag minimalno debel XPS 2cm (ki ima trikrat večjo trdnost od EPS100 stiropora za tlake) potem imam na zunanji strani le 2 centimetra za beton, ker moram narediti še padec navzven, kot ti. To je premalo debelo, počilo bo sigurno.
2 cm poči ko keks. Tudi če ne daš nič, bo tam počilo, ker bo delno plavajoč estrih, delno pa naslonjen. Tako da..nekaj stuhtaj. A da bi pa potem z dvoriščem ta zadnji meter pred vrati šel 2 cm više pa ne gre? Itak boš verjetno dal tlakovce..pa nasuješ malček več finega peska in zniveliraš (rabiš padec proti cesti)....pa potemp elješ estrih ravno da je na temd elu vsaj 4 cm betona (že tako malo malo za avto) ter spodaj 2 cm izoalcije.
vincent Napisal:si mi slika :wink: ...a misliš da tista dva litra vode se bosta pa v sifon odcedila? Bingljalo bo pod kolesi dokler ne pobrišeš. Raje se z estriharji zmeni da ti celotno dolžino na redijo v naklonu proti vratom (Pa bo lahko rekal odtekala če bo treba).
Kaj pa, če so poplave, podatlnica se dviguje..in voila..useka tebi ravno na sifonu noter?! Že parkrat videl ravno to (sosednja hiša). In vsakič ko poplavlja hodijo čekirat odtok in mečejo žaklje peska gor. Uporabnost drugače...ja je ni. Itak drgnejo vodo ven skozi vrata...ker je bolj priročno.

S sifonom že zdaj vidiš da je sama zajebancija in je pri nepodkletenih hišam popolnoam neuporaben.

Pa kaj je zdaj sifon problem, če je v sredini garaže. Če dela padec proti vratom, bo na pragu prišel nižje kot s sifonom v sredini.

Sam sem zadevo rešil tako, da imam na vhodu v garažo 1cm zob. Na notranji strani vrat je klasičen estrih (stirodur + beton), rob je zaključen s pokonci postavljenim RF "flohajzlom", dimenzije so mislim da 4x50mm. Toplotni most ni povsem prekinjen, a ni opazen oziroma me ne moti glede na to da so vrata hladnejša od tal Smile To je to.
Aja, vrata se mi zapirajo tako, da gredo mimo pločevine. Pripenjam eno zasilno skico moje izvedbe. Če je možna v tem primeru pa ne vem.

Priložene datoteke
.jpg   detajl vrat.JPG (Velikost: 22,54 KB / Prenosi: 6796)
LP,
Samojed
Padca proti vratom celotnega estriha v garaži ne mislim delat.

Padec bo samo na pragu, to je zadnjih 30 cm - od vrat navzven (podobno kot na eni od Vincentovih slik). Tam bo meteorna voda sigurno (že sedaj mi je tam zamakalo v garažo skozi odprtino vrat, potem pa bo po vratih navzdol), sekcijska vrata pa imajo gumijasto tesnilo spodaj.

Samojed, to je ena od rešitev, bi bil pa padec na tistem zunanjem delu še boljši, da voda takoj odteče.
1 2 3
Iskanje po temi