Dedalus Napisal:Vsekakor me realne številke zelo zanimajo. Vsekakor je dobro vedeti realne zmogljivosti tehnologije. Torej, če imaš tak števec... priklopi pa javi prosim... 
Jaz ga imam in je klima že ves čas priključena nanj. V začetku uporabe klime za ogrevanje sem dnevno popisoval stanje, zdaj sem se malo polenil in ga popisujem vsakih nekaj dni. Je pa takole: klima je Fujitsu ASYA 12LC, max moč je 1,25 kW. Deklarirana ogrevalna moč je 4,8kW, COP je 3,87. Nameščena je v dnevnem prostoru velikem pribl. 7 x 5 metrov na krajši steni. Klima je vključena ves čas, temperatura je čez dan nastavljena na približno 21 - 23C, zvečer ko gremo spat pa pustimo odprta vrata v spalnice in na hodnik, klimo pa nastavimo ponavadi na 24C (največ je bilo 26C, ventilator na medium, ko je bilo topleje pa smo jo izključili). Dnevni prostor se ogreje praktično v trenutku in klima potem samo vzdržuje temperaturo. Na števcu zgleda po vklopu to tako, da poraba najprej naraste na kakšnih 1800W (zelo odvisno od zunanje temperature, ampak max do zdaj izmerjeno je bilo 2100W), potem laufa nekaj čas tam nekje okoli, nato pa začne padati do nekje 600W, ustali se pa na 300 - 400W. Še enkrat: vse je odvisno od zunanje temperature. Če je zunaj par stopinj nad 0 se klima ustali na 300 - 400W. Če je zunaj -5 se ustali na 500W - 700W. Ko je zunaj bolj hladno zvečer preden grejo otroci spat prižgemo še oljno peč za kakšne pol urice, da malo ogreje spalne prostore (v dnevnem prostoru in na hodniku sem radiatorje izključil). Peč se prižiga tudi ob dnevih, ko so otroci doma in se večinoma zadržujejo v svojih sobah. Tukaj se pač pokaže slabost ene notranje enote - če hočem, da je prijetno topla najbolj severna soba, potem bi moral imeti v dnevnem prostoru temperaturo vsaj kakšnih 26C kar pa je za naš okus prevroče. Ponoči se to obnese (čeprav ponoči brezveze ogrevamo cel dnevni prostor), podnevi pa žal ne.
Glede porabe pa takole: ogrevati smo se začeli 14.10.2006, do danes je klima porabila 926kWh. Dnevna poraba pa je bila nekje od 6kWh pa do dobrih 20kWh. Npr. od 22.12.2006 ob 11:00 pa do 24.12.2006 ob 10:00 je bila poraba 40,5kWh. Sicer glede na letošnje temperature prave primerjave nimam ampak vseeno - lani smo za ogrevanje porabili pribl. 1500l kurilnega olja, ogrevamo pritličje enostanovanjske hiše, ogrevalna površina je dobrih 120m2. Hiša je izolirana z 10cm steklene volne, okna so nova, plastična k=1.1. Mansarda neizdelana, hladna, zelo slaba izolacija, na tleh je samo kakšnih 8cm steklene volne, kleti ni.
Kot pa že rečeno pametne primerjave nimam - pojma nimam koliko olja bi pokuril v enakih razmerah. Tolažim se pač s tem, da bi ga verjetno precej več. Pa tudi s tem, da za ogrevanje hiše porabimo manj denarja kot smo ga za ogrevanje skoraj trikrat manjšega dvosobnega stanovanja.
d.