PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peletarji, kaj sedaj ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lani ob tem času je bil ta forum poln debate o peletih. Jaz sem tukaj prvič zvedel zanje. Sprva sem mislil da kurite palete, pa me je zanimalo kako to gre?
No ko sem razčistil pojme, me je investicija segrela, obiskal sem sejem v Lj in sledila je akcija. Predvsem me je segrela cena energenta, tri leta in strošek se povrne, sem si rekel(kakšna mona sem bil).
Spomladi so mi odstranili staro peč na drva in montirali pelete, dobro da sem obdržal peč na nafto. Dobil sem subvencijo in nabavil 2 toni peletov.
Za letos sem imel v planu nabavit zalogovnik, da bi kar s cisterno tankal.
Zdaj že vem da bo šel ta denar za potovanje v tople kraje.
Zadnje vreče petetov so zgorele in sedaj kličem Petrol da mi pripelje nafto.
Ali kdo ve kako gre proizvajalcem peletov, grejo še vedno za med?
Kaj pa reče država, vse podeljene subvencije, sedaj pa folk kuri spet nafto. Kaj naj subvencionira še nabavo peletov, da zadovoli Kjotski sporazum?
V čem je sedaj tu problem - nisi napisal - ali so ti paleti predragi, ali te pride ogrevanje z njimi dražje kot s kurilnim oljem???

Cene paletov rasejo, zato pa so tu rešitve v obliki alternativ (koruza, žita). Kaj je narobe - malo opiši.
kurjenje na pelete me cuza. mensezdi da je celo nekaj dražje kot na elko z eno, recimo kakovostno regulacijo in dobro naštelanim gorilcem, pa če je še zalogovnik ... je najbrž na elko ceneje.
jah to je vedno tako..eno so prospekti in oblubljanje, drugo pa je praksa. Podobno je s plinom...sicer oh in sploh....prihranka pa noben ne doseže.

kaj storiti tebi? (če bi ostal malo dlje na forumu bi to zasledil...) kupi klimo!!!...da si vsaj za silo obližeš rane s previsoki stroški kurjenja.

ne vem pa, kdo te je tako navdušil za pelete...meni osebno niso nikoli preveč dišali...ravno zaradi tega ne, ker jih je teba delati, kar pomeni da bojo vedno sledili s ceno ostalim energentom.

klima, klima in še enkrat klima. Potem bo vseeno kaj uporbaljaš za primarno centralno ogrevanje Podobno kot svetujem aleksu).
Dejansko je klima ugodna rešitev dokler cena elektrike ne gre v nebo. Vsekakor je dolgoročno pričakovati, da bo cena najbol nihala za nafto in najmanj za les. Paleti, sekanci in elektrika (klime in TČ) pa so nekje vmes.
BogyX: V čem je problem; lani sem investiral 750 tisoč sit, predvsem da bi se mi ta vložek v čim krajšem času povrnil in v nadaljnem obdobju prinašal prihranek v obliki cenejšega ogrevanja. Ker gre za izrabo domačih virov ogrevanja (biomasa) in posledično čistejšega načina ogrevanja (manj izpustov CO2) je zato tudi država zainteresirana saj je po Kjotskem sporazumu zavezana za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje. Zato subvencije. V letu 2006 je bilo montiranih 8 X več kotlov na pelete kot leto poprej. To so proizvajalci peletov izkoristili in ceno enormno povečali, po mojem izračunu za 43%!!!
Izračun danes: cena 1 litra elko s prevozom je 0,538 E, peleti 1 kg Profiles Razdrto 0,240 E,(vreča 15 kg 3,6 E) X ekvivalent 2,2 = 0,528 E. Razlika 2% !! Mene za jajca ne držijo, ker sem obdržal tudi peč na elko.
Daj povejmi za koruzo, kaj jo kar nasujem noter in bo delalo?
@atis
neja gre to tak s koruzo. koruza rabi druge oblike retorto in ker izgoreva drugače (škrobni in oljni del zgorita takoj in hitro, preostane zoglenela "kokica"). te kokice so v bistvu oglje in gorijo prima, čisto z modrim plamenom kot plin, vendar jih izrine iz retorte sveža koruza. zato rabi kotel še nekakšno drugo stopnjo, kjer bi izrinjeno oglje zgorelo. seveda zato rabi tudi svoj dovod zraka. taki kotli obstajajo, slike so na netu. v običajni peči boš moral koruzo zmešati s peleti v eksperimentalno določenem razmerju, da bo izkoristek še tu-tu. sicer pa je cena koruze v 30 kg žaklju bila nazadnje ko sem jo šel kupit v jata/krmila že debelih 37 sit za kilo, ker je baje madžari sploh nočejo dati iz rok. čakajo namreč na dokončanje neke večje bioetanolske tovarne in računajo da bodo tam dobili bolj ugodno ceno. :evil:
daj povej kje so te peči na koruzo, mislim na netu, sem iskal pa nisem našel.

havla ti za pomoč namreč me zelo zanima ker sem v dilemi ali tč, ali pečna pelete ,koruzo....

lp
Na ta forum sem se prijavil pred kratkim z namenom, da mi svetujete pri izbiri nizkotemperaturnega oljnega kotla. Nič več in nič manj. Pa so me izkušeni "strokovnjak", ki imajo (po pregledu arhiva foruma) doma kar nekaj različnih peči in naprav v uporabi, prepričevali o nepravilni izbiri energenta, razpravljali o zgodovini spremeb gorilnikov, o vsem mogočem samo o izkušnjah z omenjenimi kotli ne. Taisti so pred dvema letoma propagirali plin (sedaj najdražji energent), nato polena in pelete (danes je cena enaka olju), sedaj bi kurili pšenico in koruzo, vmes pa malo klime in TČ. Po njihovem bi moral zamenjati vrsto energenta in seveda ustrezno peč vsako drugo leto, če ne že vsako sezono. Energija se bo dražila nesorazmerno z našimi dohodki, pa naj bo to olje, peleti, polena ali koruza. Enkrat malo bolj skoči olje, nato dobijo zalet peleti, tudi kmetje so iz 50 DEM/m drva podražili na 65 EUR/m. In bodite prepričeni, da bo tako tudi s koruzo, samo začnite kuriti z njo, pa se bo zgodilo. Jaz za take hipne spremembe nimam časa razpravljati na forumu, kaj šele, da bi si jih privoščil v praksi. Amen!
Ja, saj tako je - ko je nečesa preveč je cen ale tega nizka, ko pa je povpraševanje pa se cena navije. AMpak še vedno najslabše kaže olju in pa seveda plinu, ki je tudi uvožen. Dolgoročno gledano je potrebno uporabljati surovine, ki jih je v naravi dovolj - ki so obnovljive. To so na prvem mestu še vedno drva, vendar ste že sami ugotovili, da se tudi ta dražijo. Torej danes (5. 2. 2007) se splača drva, in elektriko (TČ, klima), jutri pa kdo ve (in nihče - še najmanj pa ljudje na tem forumu) ti ne morejo povedat, kaj bo poceni. 100% pa bo najceneje imet svoj hektar gozda (ki je sedaj mimogrede zelo poceni) in tam delat obnove!
Elektrika bo lahko postala poceni, če se bodo pocenili sončni kolektorji (fotovoltaika), prej sigorno ne, ker je trenutno še poceni in ceno se že v vzpenjanju.
Olje in plin pa sta surovini, ki nihata - odvisni sta od dejavnikov na katere tudi slovenija nima vpliva (Slovenija kot država - na elktriko tu še zaenkrat ima).

Pa tudi, ko se enkrat že odločiš za energent je pametno izbrat peč z visokim izkoristkom in najsodobnejšo tehniko, da pač dobiš največ iz ponujenega.

Kar se tiče koruze - pri zgorevanju se pojavljajo oksidi, ki nažirajo kotle, zato so specialne peči za kurjenje na koruzo. Pri žitih teh oksidov ni (oziroma še nisem slišal za njih), tako da tam lahko vsak sam eksperimentira. Ne vem pa po čem je žagovina, da bi palete sam doma delal z mašino za klobase :wink:

Še to - sekanci so izredno dobra alternativa ravno zaradi zaraščanja zemljišč - danes se da kamot dobit dovolj materiala, samo kaj ko je sušenje in skladiščenje zahtevno (oboje zahteva veliko prostora).
Res je, s temi peleti so nas pa res nategnili. Lani sem kuril precej ceneje kot z oljem, no saj letos tudi (ker kurim še lansko zalogo), samo te cene pelet so pa res podivjale. Trenutno je dražje kot olje. Kako bo pa ne ve nihče. Obstaja pa velika verjetnost, da bo olje še cenejše peleti pa še dražji.

Tolažim se samo s tem, da je bila investicija enakovredna, kot če bi nabavil oljno peč (zaradi državne subvencije).
@ded
recimo kotli: guntamatic powercorn, baxi muti-heat, passat, ...

recimo forum: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.getreideheizung.de">http://www.getreideheizung.de</a><!-- m -->

i.t.d.

in če pogledaš slikice tule, ti bo takoj jasno zakaj peletni kotel ni najbolj primeren za kurjenje z žitaricami (poglej koliko gre mimo retorte na spodnjih dveh slikah: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.getreideheizung.de/praxis/benekov2.php">http://www.getreideheizung.de/praxis/benekov2.php</a><!-- m -->

gorilnik v samogradnji, sicer precej drugačen od tega, ki sem ga jaz naredil (ta je boljši, v mojem peleti fino gorijo, žitarice pa bolj švoh)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.getreideheizung.de/praxis/versuch_3.php">http://www.getreideheizung.de/praxis/versuch_3.php</a><!-- m -->
Po moje še vedno najboljšaizbira dobra izolacija in peč na elko. Za tisti denar, ki se vrže za modno muho, se raje da za boljša okna in dodatno izolacijo. Po možnosti, da ima peč možnost gretja vode na elektriko za nočno gretje in gretje sanitarne vode poleti. In to je to. Vse ostalo pa v smislu "če nimaš nisi IN".
mc bobo...se strinjma!

Ob dobri izolaciji je vseeno na kaj se ogrevaš....poraba bo majhna kakor tudi stroški. Tako da...če že inevstiraš z namenom da prihraniš - najprej poštimaj izgube (izolacijo) nato se osredotoči kako boš te izgube nadomeščal (peč) ter kaj boš pri tem uporabljaj (energent).
Sem vesel, da smo po kar dolgem prešli na skupni jezik. Že lansko zimo sem mnogo pisal o smiselnosti pelet in miljonskih investicij v "IN" ogrevalne sisteme. Dejstvo je, da je bistvo vsega pametno zgrajena hiša, izolacija pametno izvedena, kot tudi stavbno pohištvo in potem je res skoraj vseeno ali bomo pokurili za 400 EUR kurilca, ali pa se bomo ogrevali za celih 20 - 30% ceneje na alternativne variajantei in profitirali letno celih 100 EUR. Žal je pač tako, da smo normalni smrtniki s finančnimi resursi omejeni in potem se odločamo kaj nam bo največ prineslo na daljši čas. Zato bom res raje vložil dodatnih 5k evrov v izolacijo kot v sisteme z geosondami, peleti.... V kolikor pa teh omejitev ne bi bilo, oziroma, bi imela država drugačno politiko do okoljevarstva (konkretne subvencije in ne miloščina) bi se verjetno marsikaj spremenilo.
1 2
Iskanje po temi