PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Odškodnina za odvzem zemljišča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seveda odškodnina pripada ampak se mi zdi, da se v tejle državici ljudem kar malo izklopijo možgani, ko slišijo da bi se dalo brez dela priti do denarja (za to pa so tako popularne razne piramidne igre).

Odškodnina pripada, ampak defninitnvo pa ne po ceni, kot jo dobiš za m2 zazidljive zemljiške parcele sredi mesta. Kaj ti pomaga zazidljiva parcela širine 4m razen za cesto. Takšnega zemljišča ne moreš prodajati za zlato. Seveda ne takoj iz prve se strinjati z vsako ponudbo ampak pričakovati neke hude dobičkov iz tega pa je utopično. Pozanimati se pri cenilcu če je cena ko jo je ponudila občina realna, če je potem brezveze komplicirat, če pa ni pa pogajanja.
Citat:Glede na zapisano in glede na tvoja vprašanja in dvome vse ni tako enostavno.
Res ni enostavno! Avtor ne želi odgovoriti na vprašanja:
Citat:Po tvojem zemljišču je bila služnost dostopa do kmetijskih parcel. Pri vsakem gradbenem dovoljenju na teh parcelah si bil stranka v postopku in si moral dati soglasje za širitev obsega služnosti.
- Koliko časa se že uporablja razširjen obseg služnosti?
- Ali je zemljišče še vedno tvoja last (poglej ZK)?
- Ali ti je zemljišče odvzeto s sodno odločbo?
Nimam časa - sem v penziji!
škoda, ker ste verjetno zamudili. Z občino bi zamenjali svet, ki ste ga dali za cesto z to zemljo, ki vam je všeč.
KeCko Napisal:Seveda odškodnina pripada ampak se mi zdi, da se v tejle državici ljudem kar malo izklopijo možgani, ko slišijo da bi se dalo brez dela priti do denarja (za to pa so tako popularne razne piramidne igre).

Odškodnina pripada, ampak defninitnvo pa ne po ceni, kot jo dobiš za m2 zazidljive zemljiške parcele sredi mesta. Kaj ti pomaga zazidljiva parcela širine 4m razen za cesto. Takšnega zemljišča ne moreš prodajati za zlato. Seveda ne takoj iz prve se strinjati z vsako ponudbo ampak pričakovati neke hude dobičkov iz tega pa je utopično. Pozanimati se pri cenilcu če je cena ko jo je ponudila občina realna, če je potem brezveze komplicirat, če pa ni pa pogajanja.
Pa saj je menda jasno, da nihče ne bo obogatel! :roll: in nihče ne zahteva tržne cene, ampak to, da ti ne dajo nič, temu smo včasih rekli kraja!
Sad
Žalostno je le, koliko izgovorov, lukenj v zakonih, sprenevedanja, pa še česa si privošćijo občinski uradniki, ko gre za njih. Ampak saj občina smo mi, občani in nemara nimamo samo dolžnosti, ampak sem pa tja tudi kako pravico, ne?
Je že kdo poskusil z izgovorom: ne bom plačal davka, nimam denarja...Ne deluje, a ne? :evil: :mrgreen:
kolikor jaz razumem, se je parcela take širine odmerila kasneje, ko je pot že bila... da je neuporabno pa ne drži. kakor se zemlja razparcelira, se parcele lahko tudi združi nazaj...
Žerjavar Napisal:
Citat:Glede na zapisano in glede na tvoja vprašanja in dvome vse ni tako enostavno.
Res ni enostavno! Avtor ne želi odgovoriti na vprašanja:
Citat:Po tvojem zemljišču je bila služnost dostopa do kmetijskih parcel. Pri vsakem gradbenem dovoljenju na teh parcelah si bil stranka v postopku in si moral dati soglasje za širitev obsega služnosti.
- Koliko časa se že uporablja razširjen obseg služnosti?
- Ali je zemljišče še vedno tvoja last (poglej ZK)?
- Ali ti je zemljišče odvzeto s sodno odločbo?

Ali občino zanima kako te udari ko ti naračuna komunalni prispevek?

Ali se sekirajo kaj vse bi ti lahko s tem denarjem naredil (zgradil), če te ne bi tako "opalili"?

NE!!!

Zakaj bi bila potem gospa sočutna do občine?
Če so ji nekaj vzeli naj ji to tudi (pošteno) plačajo (kot bi to moralo biti samoumevno v pravni državi).
Citat:Zakaj bi bila potem gospa sočutna do občine?
Če so ji nekaj vzeli naj ji to tudi (pošteno) plačajo
Malce ohladi glavo! Ne moreš trditi, da so ji nekaj vzeli brez plačila. Dokler ni jasnega odgovora na gornja vprašanja, ni znano, ali so ji sploh vzeli. Jasno je le, da se vozijo po odmerjeni parceli. Kdo je lastnik in na kak način jo je pridobil, pa zaenkrat nimaš pojma.
Nimam časa - sem v penziji!
Ni potrebno hladiti glave, ker gospa išče nasvet in sem prepričan, da je na tem forumu dobila optimum, ostalo mora storiti sama :wink:

Težko si predstavljam, da bi občina plačala geodeta, da bi odmeril cesto kar tako, "za hec".

Verjetno so na tej obstoječi cesti razglasili javno pot, potem je brez dvoma upravičena do odškodnine (in zato so cesto skorajda zagotovo tudi odmerili).

mici.ka ne pove zakaj ne gre do odvetnika (je to prevelik strošek ?), ali je preverila ali je občina na tej cesti razglasila javno pot, ali je preverila ali je na novo odmerjena parcela, ki predtsavlja cesto kot taka vpisana v zemljiško knjigo in kdo je vpisan kot lastnik itd.

Na to ve odgovore le sama, zato je debata o vsem drugem samo tipanje v megli in flancanje kar tako...
Da ne bo nesporazumov in nepotrebnih napačnih razlag: sem veliko v tujini zato ne morem letat po občini, kadar se mi zahoče.
Vsekakor bom šla naslednji teden, pa da vidimo, kaj mi bodo povedali.-obvestim
o " rezultatih". Ne glede na izid, že zato, ker bo morda še komu prišlo prav.
Sicer pa sem mnenja, da imamo prevelik" rešpekt" Confusedhock: pred občinsko in še kakšno birokracijo.
Ljudje, sploh na vasi, kot da se bojijo ...celo čisto običajne stvari sprašujejo ponižno in se počutijo neuke in drugorazredne. :oops: :?:
Koncev koncev so tam zaradi nas in jih mi plačujemo. Malo samozavesti nam ne bi škodillo.
V tujini niso tako pohlevni, verjemite! :evil:
primer v ožji družini: si je občina blagostanila zemljo sama dobesedno vzeti. kar naenkrat je bila zasebna pot javno dobro. potem se je pa hišna gazda, torej mama :-D , razhudila in šla na občino... so hitro obrnili ploščo, pot je bila še enkrat odmerjena in je postala "javno dobro a v zasebni lasti", ne v lasti občine, ker občina nima denarja za odškodnino. cesto vzdržuje in pluži občina, uporabljajo jo lahko vsi. pa s strani lastnika sploh ni bila želja po kaki odškodnini, samo grdo se mu je zdelo, da so pot kar razglasili za občinsko, vprašal, kaj šele obvestil pa nihče. tako da je rekel, da je podaril občini ravno iz tega razloga ne bo nikoli... pot je bila sicer prej za potrebe dostopa do njiv. po njej je dostopal do svoje hiše čez čas še lastnikov sosed, ker mu je bilo tako 2 km bližje do doma. potem je pot postala naenkrat javno dobro. to je bilo kakih 10 let nazaj.
to kar si napisal mislim, da ne drži.
Pot ni postala javno dobro! Če bi bi to pisalo v zk kar pa ni moglo brez pogodbe.
Občina je pot le prevzela in ji dala status kot pot za javno uporabo. Seveda pa ste lastniki bili še vedno vi.
In kaj imate sedaj od te poti. Občina ni več interesent zemljišča kupit, ker ima na njem vse pravice vi pa boste plačevali davke od zemljišča kjer poteka pot prav tej občini.
kolikor vem, je pot javno dobro (ker so na ta račun želeli potem zbrisati javno dobro pot, ki je peljaja do te sorodnikove hiše po čisto drugem koncu, če so jo na koncu tudi zbrisali pa ne vem ). kaj bodo oni z zemljiščem me iskreno prav nič ne zanima. izključno njihova odločitev. jaz mislim, da občina bi odkupila, samo špage ni. mogoče se bo on za to še kdaj odločil. ne vem. ni moja stvar.
Poročam, sem obljubila.
Ugotovili smo, da pot ni vrisana, torej ves promet poteka po naših parcelah :-(
S pravno službo smo se zmenili, da pridejo ponovno odmerit in da nam kasneje plačajo odškodnino.
To bo določil cenilec. Vnaprej vemo, da bo zanemarljiva, ampak vsaj nekaj se bo premaknilo...
Lahko bi se sicer zmenili za nadomestno zemljišče, vendar nima smisla, ker bi tako dobili le še eno parcelo, od katere bi plačevali davek, od nje pa ne bi imeli nič...
Kakorkoli, če ima kdorkoli dvom, stare neurejene zadeve in podobno, bolje da to uredi čimprej.
Nihče vam namreč sam od sebe ne bo podaril ali uredil ničesar. Hoteli smo kapitalizem, zdaj ga imamo! :twisted: .
Idea :lol: Vigilantibus et non dorimietibus jura!
Zakon pomaga tistim, ki bdijo nad svojimi pravicami, ne tistim, ki spijo na njih!

In res je - veliko ljudi upa, da se bodo stvari uredile same od sebe potem pa se čudijo, da se zadeve zapletejo do nezavesti ...
1 2
Iskanje po temi