PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Samogradnja sončnih kolektorjev in pregrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Včeraj sem bil na uvodnem sestanku za samogradnjo sončnih kolektorjev. Povedali so mi, da pri teh kolektorjih ni nobenih problemov s pregrevanjem in se jih da tudi nekoliko predimenzionirati. Zastojne temperature dosegajo do 150 stopinj, tako da to materiali še prenesejo. Kaj menite?
Ko stagnacijska temperatura doseze 150 stopinj se to smatra ze za pregretje. Kolektor naceloma zdrzi, cevi tud, saj zato imas ekspanzijsko posodo. Ampak veckrat ko materiale ogrejes do visokih temperatur in potem temperaturo znizas, bolj se sam material izrablja, kar skrajsa zivljenjsko dobo kolektorja.
Vecji problem je ce nimas prave regulacije in ti visoke temperature posilja skozi crpalko, membrane, ventile. Ve imas merilnik pretoka s stekelcem to steklce ob visokih temperaturah lahko poci.

Vseeno je treba pazt kako se dimenzionira sistem da ni potem problemov. Tud ce je samogradnja.

Verjetno pa sami kolektorji nimajo tako visokih izkoristkov kot od priznanih proizvajalcev, zato se jih lahko vgradi malce vecja povrsina. Vsekakor pa se ne sme pretiravat.
Kaj pa barva, katero priporočajo, Color ali še vedno tisto nemško koruptivno švercarsko sranje.
Če imaš večjo površino je dobra rešitev velik naklonski kot, kakih 55°je že kar OK in precej zmanjša poletno zastojno.
problem je kako se s temi temperaturami spopadati, ali že pri cca 90°C izklopiti črpalko, po moje je to najboljša rešitev, še boljša pa en radiator in termostatski ventil, ki se pri cca 80 odpre. Ali pa bazenček, jaz imam slednjega.
Katero barvo se uporablja ne vem še. Verjetno isto kot vedno. Drugače pa naj bi bojler segreval do 60 stopinj, ker je nad 60 stopinj intenzivno izločanje apnenca iz vode. Tako so mi povedali tam. Torej bi se potem v kolektorjih temperatura pač dvignila na tistih 150 stopinj.

Tudi ne vem zakaj bi dajal boljšo barvo, če pa je idealnih kakšnih 140 stopinj, da visoke temperature še niso kritične? Nimaš sicer toliko vode pozimi in ob slabšem vremenu, nimaš pa težav s pregrevanjem.
Sedaj že kakšno leto uporabljamo sončne kolektorje, ki sem jih naredil pri skupini za samogradnjo pri malovrhu. Moram reči, da so me pozitivno presenetili in jih nebi zamenjal z nobenimi.

Gre za 5 kolektorjev po 1.5 m2 ki gledajo 60 stopinj od juga proti vzhodu pod kotom 40 stopinj ter 300 l bojler. Lokacija je ljubljansko barje, kjer je zjutraj pogosto megla. Letos bomo pokrili 70% potreb po topli vodi (smo trije).

Sedaj redko kdaj delujejo, ker je ta čas pri nas stalno megla ali oblačno. Če kdaj posije sonce (tudi čez oblake) pa takoj začnejo delovati. Ko je sonce je tople vode vedno preveč in poleti ponavadi nehajo delovati pred 11 uro, ko temperatura v bojlerju doseže 60 stopinj in avtomatika izklopi delovanje.

Skratka super deluje, kar me je presenetilo. Dobro je, da se ne pregrevajo na 200 stopinj kot tinox, ker bi jih potem verjetno moral hladiti. Skratka, če ne grejete bazenov, priporočam slabše kolektorje, ki se manj pregrevajo. Absolutno služijo namenu.

lp
BTW imaš 5 kolektorjev, ki imajo vsak po 1,36 m2 grelne površine.
In grejejo se od 160 do 180 stopinj, odvisno od vpadnega kota.
Kot je tudi odvisno od tega, ali sonce greje le pleh, ali je noter tudi voda.
Če so nafilani, kar zbriši zgornje temperature.

Praviš, da ti je super, ker slabo delajo?
OK, respect, vsakemu svoje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Žiga, imam 3x 2m2 IMP kolektorje stare dobrih 25 let. Bojler tudi 300 l.
Kot imam nastavljen tako, da je idealen nekako za sedajne obdobje. Iskušnje podobne kot ti. Glede na to da praviš, da imaš ob enajstih že toplo vodo, jih imaš usmejene bolj vzhodno, jaz jih imam rahlo zahodno , idealno nekje ob eni uri popoldne. Vodo segrevam dokler gre. Pri meni je maksimalna temperature nekje 75 stopinj. Verjetno tudi pri tebi ne bi presegla bistveno te temperature, če bi ogreval dalje, razen, če so kolektorji, ki jih imaš bistveni bolje izolirani, kot ti moji. Osebno jih ne bi izklapljal pri 60 stopinj bojlerja, ker potem res samo "tenstaš" kolektorje.
Res, da se apnenec pri višji temperaturi v bojlerju hitreje izloča, ampak vseeno. Koliko imaš temperaturo v spodnjem delu bojlerja, ko ta "doseže" 60 . Verjetno kakih 30? , in verjetno še kar nekaj "prostora" za odlagat toplotno energijo .
Zastojna temepratura je odvisna od marsičesa, nikakor pa ne od količine vode ali medija v njih. Ključna je barva in izolacija. Z navadno barvo prideš nekje čez 120°C, s selektivno pa ene 150°C, tinox pa še veliko več.
Kaj je bolje varovati, bojler in kamen ali kolektorje je pa večna dilema.
žiga...še največji kisk (če se temu lahko tako reče) si naredil s premalo zalogo vode. Kvadrature imaš veliko a je žal ne moreš izkoristiti - izkoristiti zdaj, ko dobljena toplota iz sonca najbolj prav pride.
Malo sem zaspal zaradi oblilice dela, tako da sedaj odgovarjam na zgornje poste:

@Ferry:
Napisal sem, da je zastojna temperatura največ 150 stopinj, pri meni, ker jih imam pod nekoliko večjim kotom in proti vzhodu, še precej manj. Senzor mi kaže največ 110 stopinj. Letos senzor zamenjam s pt1000 in sporočim, če bo kazal kaj drugače.
Kot je rekel tone, zastojna temperatura ni odvisna od tega, ali je notri voda.
Rekel sem, da je super, ker se ne pregrevajo preveč, medtem ko imajo pri delovni temperaturi praktično enak izkoristek kot tisti z bistveno višjo zastojno temperaturo.

@Stesta:
Voda v bojlerju se z lahkoto segreje na 80 stopinj, in potem je še eno uro močnega sonca, tako da bi rekel, da bi se segrela tudi na 90 in še več... So pa res vse cevi ekstremno izolirane, tako da izgub praktično ni. Praktično celoten potek cevi je v strešni izolaciji.
Razlika med zgornjim in spodnjim delom bojlerja je mogoče največ 5 stopinj. Kača, ki segreva bojler je namreč spodaj, kolektorji pa se izklopijo glede na spodnjo temperaturo v bojlerju.

@Tone:
Se popolnoma strinjam.

@Vincent:
Za večji bojler se nisem odločil, ker sem imel premalo prostora. Po dveh letih uporabe pa bi rekel, da nebi dosti prihranil. Ljubljansko barje je namreč zelo sončen kraj, razen jeseni in v začetku zime, ko je stalno megla. Tako da od sredine februarja naprej do sredine oktobra lahko na prste preštejem dneve, ko je bilo potrebno vodo dodatno ogrevati.
Žiga , srečenga pa zdravga 2013, ups 2014.
No zbudu si se pa .. :-)
Še to, letos sem odstranil ene 20 let uporabljan 300 l bojler, ki je bil ogrevan tudi do kakih 90 stopinj z pečjo in kolikor je dalo sonce..
Ko mi bo uspelo not pogledat, bom poročal koliko je kaj kamna na izmenjevalcih.
Notri gre namesto tega zalogovnik .. 600 l.....
Pri meni ni nič kamna Smile
Nafilaš filtrirano deževnico imaš v sistemu vodo in je mir.
No @SloCop v bojlerju pač nimam deževnice, pač pa vodovodno vodo, ki se pač veselo pretaka skozi Big Grin in spotoma pusti nekaj apnenca na grelih Big Grin
@Stesta, tudi tebi.

Me res zanima, koliko ga bo. Mogoče ti je tudi zato slabše grel. Drugače pa je pomembno tudi to, koliko ga je v vodi. Pri nas se kar močno poznajo sledi kamna.
Pozdravljeni,

Fantje, kaj pravite na spoje cevi vidne na slikah. Bodo zdržali raztezke pri visokih temperaturah ali ne?

Hvala za odgovor!

Priložene datoteke
.jpg   IMG_7853.JPG (Velikost: 158,62 KB / Prenosi: 5013)
.jpg   IMG_7852.JPG (Velikost: 186,12 KB / Prenosi: 5013)
.jpg   IMG_7850.JPG (Velikost: 214,32 KB / Prenosi: 5013)
1 2 3 4 5 ... 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi