PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Služnost in gradbeno dovoljenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupili smo parcelo s staro hišo, ki jo nameravamo porušiti in na starih temeljih zgraditi novo hišo za kar bomo potrebovali gradbeno dovoljenje.

Žal je bilo šele sedaj ugotovljeno, da nam od javne poti do naše parcele zmanjka 10 metrov dovozne ceste, ki gre čez parcelo, ki je v lasti soseda. Nobena služnost v našo korist po tej parceli ni vpisana. Ker je ta hiša stala tukaj vsaj 60 let se nam ni sanjalo, da je stanje takšno kot je - mislili smo, da je občinska cesta potegnjena do meje naše parcele.

S sosedi imamo urejene odnose, a se bojimo kaj bo, ko bo po teh 10 metrih obstoječe ceste vozila vsa mašinerija (betonske hruške, dvigala, težki kamioni).

Teh 40 m2 bi z veseljem kupili od soseda, a svojega grunta nihče z veseljem ne proda (če tudi gre v naravi za 60 in več let staro cesto).

Lahko pri postopku izdaje gradbenega dovoljenja pričakujemo težave :?:
Navsezadnje gradimo cesto na temeljih desetletja obstoječe hiše, ki je imela dovoz po isti trasi kot ga bo imela naša nova?

Hvala za nasvete Idea
Pozdravljeni,

Kolikor jaz vem, da če je hiša tam že 60 let in je nekdo vozil po tej poti že 60 let, potem imate zagotovljeno služnostno pot.
Res je, da je ta pot namenjena samo za vas, da se pripeljete in odpeljete do objekta. Kako bo potem s hruškami...
Jaz bi na vašem mestu, če ste v dobrih odnosih s sosedi, uredil to zadevo z nakupom ali vsaj neko pogodbo, da nikoli v prihodnosti ne boste imeli težav. Ljudje se namreč začnejo kregat za take bedarije, ko se še otroci ne bi nikoli skregali.
Postopek je pa tak, povabilo na kavico ali obisk z 10dag kave in kakšno čokolado. Jaz mislim, da če sosed 60 let ni imel nič od tiste poti, bo zdaj čisto ok. če bo dobil kakega jurja v žep, pa imaš mir.

Vse najbolje ti želim pri urejanju te zadeve.
Vse najbolje ti želim pri urejanju te zadeve.
Upam da so dobri ljudje.
Jaz sem tudi odstopil zemljo za otroško igrišče.
Styria Napisal:Lahko pri postopku izdaje gradbenega dovoljenja pričakujemo težave :?:
Navsezadnje gradimo cesto na temeljih desetletja obstoječe hiše, ki je imela dovoz po isti trasi kot ga bo imela naša nova?

Hvala za nasvete Idea

Če s sosedom ne bo dogovora lahko pričakujete težave. Za izdajo gradbenega dovoljenja morate imeti urejene služnostne pravice za vse potrebne komunalne priključke (vodo, elektriko , kanalizacijo in tudi cesto). Te služnostne pravice morajo biti vpisane v zemljiško knjigo. Žal birokracija to postavlja kot pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja.
Sosedje so "dobri ljudje". A na deželi so ljudje čustveno navezani na vsak m2 zemlje in zadeve hitro postanejo iracionalne. Njihova hiša je sicer 200 m od naše in ta košček zemlje o katerem je govora jim materialno ne more pomeniti nič. Tistega tisočaka € jim z veseljem plačamo. A slutimo težave, ker so z drugimi sosedi že imeli neke konflikte za oslovo senco (ne rečem, da so bili oni krivci).

Voda, elektroka, telefon pa je na naši parceli že nekaj deset let, ker na njej že stoji 60 let stara hiša s hišno številko, ki pa bi jo podrli do temeljev in na obstoječih gabaritih zgradili novo.

To hišo in parcelo smo kupili pred dvemi leti.
Če so dobri ljudje in se tam vozi že od pamtiveka se po moje da dogovoriti brez šuštenja z bankovci. Pove se lepo, da za gradbeno dovoljenje potrebujete vpis služnostne pravice v zemljiško knjigo, da to ne pomeni spremembe lastništva in da jih lepo prosite za pomoč oz. sodelovanje. Če že takoj začneš o denarju se zna kdo prestrašit in mislit da ga želite peljati žejnega čez vodo.
KeCko, se kar strinjam s tabo, gre samo za to, da smo pripravljeni tudi nekaj plačati, če bi sosedje to pričakovali (in danes živimo v časih, ko skoraj vsak pričakuje € -jokovot je žal vrsta v izumiranju ...)
Žal ne bo šlo tako lahko kot smo si želeli ...

Sosedje ne želijo dati služnosti, niti prodati dela zemljišča po katerem gre obstoječa dovozna cesta, ampak le prodati celo parcelo po astronomski ceni (kmetijsko zemljišče po ceni gradbenega). Dejstvo je, da mi te parcele ne rabimo (ni majhna!), niti si je ne moremo privoščiti.

Verjetno je zdaj edina pot do odvetnika, da iztožimo služnost. To pa pomeni tudi vedno nove težave, ko bomo to cesto želeli utrditi (dodatno gramozirati ali celo asfaltirati), glede na to, da je sedaj večinoma blatna že ob majhnem dežju.

Imate kakšne druge ideje ali pa lahko iz lastnih izkušenj poveste kako dogo meljejo sodni mlini in koliko stane tak špas?
A ste jim predlagali odplačno služnost?
V služnostni pogodbi se določi koliko EUR dobi lastnik parcele za služnost. Je stvar dogovora, x eur za vzpostavitev služnosti, ali x eur letno ali kakorkoli se stranki dogovorita(lahko tudi enega pujsa vsako tretjo polno luno Smile ). On obdrži pracelo in ima še nekaj EUR..
Mi smo imeli malo drugačno situacijo (hoteli smo manjši odmik od meje, sosedanja parcela je v praksi 50 m dolg pas 2-5 m širok poševnega roba na katerem niti teoretično ne more stati nič) isto je le to da je bil lastnik takooo čustveno navezan na parcelo.. pa smo na koncu odkupili po isti ceni kot je gradbena, da je bil mir..
Seveda!

A oni bi samo prodali tisoč in nekaj kvadratov veliko parcelo jaz pa rabim samo 40m2 velik kos obstoječe ceste ...
Bila bi tudi varianta solastništva, recimo odkupite 5% delež parcele, vendar se bojim, da so odnosi že zagnojeni (ker so zavohali denar) in tudi to ne bo slo skozi. Predlog je sicer na osnovi lastne prakse.
Odnosi (še) niso zagnojeni, ker računajo, da nas držijo v šahu in da nas bodo "prisilili", da kupimo celo parcelo.

Ta parcela je za njih sicer nekoristna (je precej nenavdne oblike), saj z vidika kmetijske rabe ni ne pravi gozd in ne travnik. Tudi mi ne vemo kaj bi si z njo počeli, kaj šele za tak denar...
Mi potrebujemo le te 4 m2 x 10 m2 (kot služnost ali za odkup). To kvadraturo bi jim tudi kupili po ceni gradbene parcele, ne pa celo nekoristno parcelo (kot rečeno nekaj čez tisoč m2 zemlje, ki ni ne gozd in ne travnik).
Styria Napisal:... ampak le prodati celo parcelo po astronomski ceni (kmetijsko zemljišče po ceni gradbenega)....
O kakšnih zneskih je govora?
Banda....
Nisi omenil časovnega vidika ampak predvidevam da nisi pripravljen čakati dalj časa, da se gospodje premislijo...

Kaj pa kompromis pa razparcelacija pa nakup recimo 100 ali nekaj več m2 (odvisno od poteka parcele).
Mi smo tako rešili. kot sem delno zgoraj napisal je bila parcela 200 m2 popolnoma neuporabna, mi pa smo potrebovali le soglasje za zidanje bližje meji. Pa sosed ni hotel niti slišati nič razen da kupimo celo po 60 eur m2 (ker je velikooo za tisti konec, tudi gradbena parcela se ceneje dobi), na koncu pa smo plačali razparcelacijo, kupili 105 m2 po 50 eur in je mir.
Mogoče še ena cvetka ki smo jo imeli;
Ker razparcelacija še ni vpisana v kataster (pač traja par mesecev) v ZK in še nismo formalnopravni lastniki parcele (ker še ne moremo še dobiti potrdila o namenski rabi ki mora biti priloženo pogodbi, da jo notar overi) nam na UE niso dovolili da gre voda čez to parcelo(sedaj našo, saj imamo pogodbo, davek je tudi že odmerjen in plačan) ampak so zahtevali služnost.. In smo popravili projekt, dobili služnost od drugega soseda in pustili notarju 80 eur za overitev in vpis v zk..

LPJ
jurek Napisal:
Styria Napisal:... ampak le prodati celo parcelo po astronomski ceni (kmetijsko zemljišče po ceni gradbenega)....
O kakšnih zneskih je govora?

gre za 40.000 - 50.000 € za gozd oziroma travnik, ki ga ne potrebujem Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock:

Tudi če bi rekli 8.000 € tega ne morem kupiti, ker nimam tega denarja (oziroma lahko opustim gradnjo hiše).
1 2
Iskanje po temi