Objave: 618
Teme: 5
Ocena:
5
Reguliraš lahko samo dvižni vod pri teh temp. se mi zdi 60 stopinj več kot dovolj pomoje bi lahko bil nižji. povratek pa kakšen je je. Ko črpalka zalavfa in so radiatorji hladni potem ne moreš veliko pričakovat od povratka šele čez čas ko s radiatorji ogrejejo se bo dvignil.
Zato ti tudi peč kondenzira ker dobiva "šoke". Kot so omenili kretnica in tudi zunanje vodena regulacija nebi škodila ker ti bi črpalka skoz delovala radiatorji skoz prijetno topli in nebi bilo hladnega povratka.
Ko ti zjutraj termostat vklopi pa rečeš da ti potem peč parkrat izklopi črplko je normalno saj če ti ponoči ne deluje potem treba pa vso vodo segreti peč pa ne dohaja greti in ko pade pod nastavljeno zaradi varovanja peči parkrat izklopi črpalko.
Objave: 175
Teme: 46
Ocena:
0
Ja, vse bo držalo. Ni druge kot kretnico dati vmes, da preprečim "šoke". Težko pa je brez vremenske regulacije držati konstanto tudi čez noč, da potem zjutraj ne bi peč izklapljala ampak bi že imela segreto vodo v sistemu. Zanimivo pa je, da peč na olje teh problem ni imela...
Res hvala vsem za informacije in usluge.
Lp,
A.
Objave: 618
Teme: 5
Ocena:
5
Se strinjam, ampak priporočam da termostat izklaplja samo črpalko kotel drži temp. čez noč (sej to že je verjetno). sam bi na termostatu nastavil nižjo nočno za 2 oz. največ 3 stopinje ne da se ponoči čisto ugasne, ker treba to nadoknaditi zjutraj. Je pa res da se v tem obdobju hiša verjetno niti ne ohladi toliko da bi zalavfala črpalka čez noč, bo pršlo bolj do izraza ko bo hladneje pod 0.
Objave: 286
Teme: 1
Ocena:
0
Vsak kotel ima konstrukcijsko določeno kolikšna mora biti minimalna temperatura povratka. Različno po proizvajalcih od cca 50°C do tam 65°C. Ne vem prav točno koliko je variant primešavanja povratne vode. Sam uporabljam tri verzije, odvisno od tovarniških navodil in sicer:
1. z mešalnim ventilom in obtočno črpalko na povratku + kretnica ali zalogovnik
2. z mehanskim tropotnim termostatskim ventilom + črpalka za ogrevanje na povratku
3. s hidravlično kretnico in črpalko za ogrevanje na dovodu
Vem še za dve opciji, kateri mi niso ravno po dlaki, ena samo s črpalko med dovodom in povratkom, druga pa z regumatom. Drugače se pa strogo držim navodil proizvajalca.
Objave: 286
Teme: 1
Ocena:
0
Pošlji sliko, pa se bomo razgovorili.
Objave: 65
Teme: 12
Ocena:
0
Biodom 27 osnovni model !
LP
Objave: 41
Teme: 2
Ocena:
0
kakšne imate mešalne ventile 3ali4 potne
Objave: 175
Teme: 46
Ocena:
0
Živjo!
Imam štiripotni mešalni ventil. Mi lahko prosim poveste kolikšna naj bi bila razlika med dvižnim in povratnim vodom, da bi ga nekako optimalno uskladil, da ne prihaja (če prihaja zaradi tega) do kondenzacije? Vem, da bi moral biti povratni vod vsaj 50 stopinj za mojo peč, vendar samo za x primer, če mi lahko kdo pove po domače - kolikšna je še lahko razlika med dvižnim in povratnim, da ne bi prihajalo v peči do kondenzacije? Npr. da imam dvižni 50 stopinj, je lahko povratni vod v tem primeru najmanj oz. največ koliko?
Vprašal bi še kolikšen je nekako smiselen dvižni vod za optimalno temperaturo v radiatorjih? Recimo, da je zunanja temperatura -10 stopinj bi v tem primeru zadostoval kolikšen? Bi bilo npr. 54 stopinj dovolj? Se opravičujem, ker sprašujem malo na palec, ma samo, da dobim eno predstavo...
Hvala lepa vsem.
Objave: 17
Teme: 0
Ocena:
0
jas imam vgrajen pelson x3 pa nimam nobene kondenzacije.
Objave: 17
Teme: 0
Ocena:
0
Obratuje mi na 70C kot je priporočilo proizvajalca,imam tudi hidravlično kretnico.Porabim 8 vreč peletov na teden za 150 kvadratov in 22C v stanovanju.