Objave: 39
Teme: 18
Ocena:
0
Spravljam se k iskanju primerne hiše in se sprašujem, kakšna lokacija je najbolj primerna za bivanje. Seveda ima vsak svoje želje, ampak morda se ravno zato sprašujem, ali je prav, da se nagibam bolj k lokaciji izven mesta ali bi bilo iz praktičnih razlogov bolje živeti v manjšem mestu (npr. Vrhniki) oz. še raje njegovi neposredni bližini. Dilema je torej, ali recimo kupiti hišo kakih 5 km iz mesta, od koder bo treba z avtom vozit otroke v vrtec oz. kmalu v šolo, glasbeno šolo, v trgovino, pa seveda službo itd., ali raje nekje v mirnem delu mesta oz. na obrobju, kjer je vse bolj na dosegu. Načeloma zelo cenim mir, naravo, vrt ipd., ampak stalno vozakanje z avtom mi pa nikakor ne diši. Sedaj sem 6 km od mesta, ampak je blizu avtocesta in ves čas nekaj hrupa, tako da se mi zdi, da imaš lahko na obrobju mesta še več miru kot nekje 'na podeželju'.
Kakšno mnenje imate o navedeni dilemi? Lahko tudi konkretno za omenjeni okoliš.
Objave: 2182
Teme: 44
Ocena:
0
vsaka lokacija ima svoje prednosti in slabosti. najbolj je pa odvisno od vsakega posameznika kakšen tip človeka je. jaz npr. ne bi živela v lj, pa četudi mi bi hišo nekdo podaril.
pravila ni. vsak za sebe ve kaj mu najbolj ustreza.
Objave: 7496
Teme: 227
Ocena:
0
V vsakem metu najdeš mirne predele (dražje), na vsaki vasi imaš vonj gnoju.
Malo v šali, ampak ne tako daleč od resnice.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Tudi v mestu imaš lahko vonj po gnoju, posebej na obrobju, ki nekoč še ni bilo del mesta, ampak se je z pozidavo združilo v mesto. Tam pa se najde tudi kakšna kmetija in njiva, pa gnojevka...
Objave: 230
Teme: 1
Ocena:
0
Vožnja otrok v šolo, je več ali manj zdaj organizirano s kombiji. Tudi če si v mestu otroka ne boš pustil ob 18:00 pozimi (tema), samega peš 10 minut v šolo ali, da bi ga pustil samega na trolo. Jaz sem mnenja če že sediš v avtu je vseeno ali se pelješ 3 minute ali pa 10 minut v eno stran. Pošto rabiš 5 X na leto, nakupe živil (celotedenske) tudi v mestu opravljaš v večjih trgovinah, torej tudi v tem primeru potrebuješ vožnjo z avtom. Običajno so službe v večjih mestih, zato, ko se vračaš iz službe opraviš nakup. Edini problem je če ti zmanjata dve jajci, potem moraš iz vasi v trgovino z avtom. Na vasi običajno ni vandalizma, torej si miren kar se tiče zunaj parkiranega avta in stvari v okolici hiše. Kar se tiče obšolskih dejavnosti je v mestu več možnosti, torej imaš tudi vožnjo, saj se voziš iz enega dela mesta v drugega, otroci so bolj izbirčni in pogosteje menjavajo obšolske dejavnosti, v vasi so npr. 3 obšolske dejavnosti in tistih se otrok drži, v mestu pa menim, da je vsake 1/2 leta druga dejavnost...
Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Midva s partnerko sva bila pred isto dilemo, vendar sva sklenila da vsekakor je za naju in našo družino boljše v mestu. Prišla sva do zaključkov npr... v šolo gre lahko otrok peš ali v toplejših dnevih s kolesom, prav tako na razne interesne dejavnosti in rekreacije, seveda ko ti čas dopušča ga popelješ, v mestu imaš na voljo veliko igrišč katerih na vasi ni na izbiro. Tako sva prišla do zaključka, da sva kupila parcelo v mestu za malo večjo vsoto kot na vasi ker si nisva želele biti taksista in vsak dan biti voziti najprej na en konc pol na drugi konec. Tudi, ko bodo starejši bodo v večernih urah domov lahko prihajali sami in jih ne bo potrebno ob enih zjutrej hoditi iskat v mesto... itd Vsekakor pa nebi nikoli živel v Ljubljani kajti to mi je pa že preveliko mesto. Je pa tako tam kjer se bosta vidva dobro počutila se bodo tudi otroci.
Objave: 1352
Teme: 12
Ocena:
0
No, tudi v majhnih krajih so šole. Če je matična šola predaleč od doma, mora biti organiziran prevoz. V toplejšem delu leta se lahko vozijo s kolesom, enako na interesne dejavnosti in rekreacijo (šole imajo dokaz pestro ponudbo, tudi popoldne je v bistvu telovadnica stalno v najemu, pa tudi v manjših krajih imajo dovolj ponudbe - si pa tudi v LJ vezan na prevoz, če si otrok zaželi trenirat recimo plavanje, ti pa stanuješ na Rudniku). Namesto na igriščih - ki so tudi na vasi - se otroci itak preganjajo po domačem dvorišču, travnikih in gozdu.
Glede trgovin je tudi res, kar je že napisal nekdo pred mano, da moraš tudi v LJ na večji tedenski nakup z avtom, za sproti imaš pa ponavadi tudi v vaseh kak Mercator. Kanček bolj komplicirano je, če se ti zahoče nečesa ravno na nedeljo, v tem primeru ne moreš preprosto skočit čez cesto po liter mleka ...
Pošta recimo zna biti v mestu problem, če nima parkinga ali je zaseden ... kaj narediš v takem primeru, če moraš prevzeti ogromen paket?
Vse to pišem za civilizacijo, ne recimo za kake zaselke, ki so 5 km od najbližje vasice. Zaplana mora tudi biti logističen podvig, če imaš nadebudne otroke.
Vas oz. manjši kraji so še vedno precej varnejši od mest, otroci so pod večjim nadzorom in nimajo toliko manevrskega prostora za traparije (bom že vedela). Glede prevažanja na žure v mesto se starši organiziramo, tako da ni prehudo. Pa tudi če bi kdaj več njih šlo s taksijem, strošek ne bi bil ubijalski.
Kaj pa vem no, jaz ne vidim nekih hudih slabosti. Mene osebno recimo bolj moti, ker je oddaljenost od mesta kolobocija zame, če se namenimo žurati.
Mene osebno recimo čudijo ljudje, ki pridejo iz npr. LJ na vas, otroke pustijo v šoli v LJ, tam imajo vse popoldanske dejavnosti, starši itak delajo do 17. ure ... in potem so vsi cel dan zdoma, veliko ur porabijo za "čakanje" - otroci po pouku na dejavnost, starši na otroke, ki so na treningu. V takem primeru pa res ne vidim smisla, zakaj rinit na podeželje.
Ocena:
0
uf, bolj neumne od tega, da na podeželju ni igrišč pa še nisem slišala :-) v naši vasi, v eni vukoj**ini imamo športno rekreativni center: igrišče za košarko, nogomet, odbojko, otroško igrišče z igrali po vseh standardih. prihodnje leto menda pride na vrsto ureditev igrišča za tenis. športno društvo ima veliko članov in veliko podmladka, ki hodijo na treninge. če bi bil interes, se bi okomot organizirala kaka zumba, joga ali karkoli. Plesne aktivnosti so se v preteklosti že organizirale. miselnost, da se lahko samo v mestru rekreiraš, na vasi imaš pa na razpolago samo travnike, je že davno davno DAVNO preživeta.
vse ima svoje prednosi in slabosti. dejstvo pa je, da bom jaz do svojega novega delovnega mesta, ki je na srečo v lj tik ob obvoznici, porabila 40 minut vožnje. ravno toliko časa sem rabila, da sem po lokalnih cestah prišla do starega delovnega mesta, ki je sicer v primerjavi z lj "samo" 35km stran, in ravno toliko časa sem v času življenja v lj rabila, da se od stanovanja prišla do takratne del. mesta v lj.
sedaj pa, kaj prišparaš? kilometre? čas? živce? eni eno, drugi drugo, tretji nobeno.
ravno zato je vsaj za mene to debata brez smisla - vsak ima svoj slog življenja in mu sledi.
Objave: 82
Teme: 6
Ocena:
0
odvisno od vasi do vasi, spoštovana magi. V vasi, kjer smo bili mi, je bilo igrišče, ampak tam so delali vse drugo, samo športali niso. Kaj, si lahko misliš. Tudi na Dolenjskem. Za otroke izredno škodljivo okolje, zato smo šli na obrobje večjega mesta. Skratka, odvisno od posameznega kraja, stvari ni mogoče posploševati.
Ocena:
0
a v mestih pa na igriščih ne delajo nobenih neumnosti in samo športajo? :-) res je, zadev ni možno posplošit, ne v smer bolj primernega okolja na podeželju, ne v smer bolj primernega okolja na podeželju.
Objave: 39
Teme: 18
Ocena:
0
Hvala za mnenja. Ugotavljam, da je npr. kakšen Horjul lahko zelo prikladen - lahko greš peš do vrtca, do šole (tudi glasbene), trgovine, cerkve, hkrati si v mirnem podeželskem okolju, blizu narave (meni to ustreza). Nekaj drugega je pa na primer Podlipa, ki izgleda podobno, vendar nima skoraj nič od naštetega, razen narave in prometne ceste. Je pa res, da nikjer ni prav veliko pametne izbire novejših hiš, razen na nekaterih lokacijah, kjer se je veliko gradilo v zadnjem času (npr. Podpeč).