Objave: 29
Teme: 7
Ocena:
0
Imam novo peč na polena (uplinjanje) Orlan 25 Super in zalogovnik 1500l, ki se greje preko Laddomat-a. Peč se mi segreje na 81 stopinj potem pa ugasne (ventilator) kljub temu, da hranilnik še ni segret. Mislim, da Laddomat "jemlje" premalo vode iz zalogovnike in mu jo tudi premalo vrača. Kaj storiti? Monter pravi da je tko dobro!? Zalogovnik segravam dva dni, povratna voda v peč (iz Laddomata) je 80 stopinj, a ni to preveč?
Objave: 39
Teme: 3
Ocena:
0
Preveri na kateri stopnji ti dela obtočna črpalka.Možno je,da prepočasi odvaja toplo vodo iz peči v hranilnik.
Ocena:
0
blautherm ima prav. CvetkoP me mogoče nisi dobro razumel.
Mislim, da sem mogoče našel rešitev. Peč mi je uspelo (zapru sem vse ventile?!) segreti na 90 stopinj. takrat je stvar delovala tako, kot sem si zamislil (razlika med povratno vodo in forlaufom je bila več kot 5 stopinj). Vendar ta peč deluje (prisilni vlek) do cca 81 stopinj. Zato sem skoraj prepričan, če dam v laddomat termostat, ki bo odpiral pri nižji temperaturi (63), da bo stvar tudi delovala.
Ali ima kdo idejo, kako bi pa peč ogrel do višje temperature? (cca 90 stopinj?
Objave: 127
Teme: 1
Ocena:
0
Ali ladomat uravnava regulacija peči ali se krmili sam? Jaz sem imel na prvi peči med forlaufom in riklaufom vezan ESBE tropotni ventil, ki je povratku iz zalogovnika ves čas primešaval nakaj vroče vode iz forlavfa, tako da se je v peč vračala voda okrog 60 stopinj. pumpa pa je bila vezana na riklavfu, med ESBE in pečjo. Esbe pa je mehanski, tako da ne rabi nobene regulacije.
bodi aktiven, da boš lahko pasiven
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
@polanc:
kaj je to esbe ventil? a je to termostatski mešalni ventil?
Ocena:
0
Laddomat se "krmili" sam. No, v bistvu se ne krmili, ampak deluje na osnovi čisto klasičnega termostata (takega, ki je v hladilnih sistemih avtomobilskih motorjev). Ko voda doseže cca 60 stopinj, se zažene črpalka v laddomatu, ki zakroži vodo skozi kotel. Ko pa doseže temperatura vode vrednost temperature termostata (63, 72 ali 78 stopinj), za razliko ogreva zalogovnik.
Objave: 156
Teme: 18
Ocena:
0
Nekaj ti tu ne štima.
1.naloga ledomata je preprečevanje vstopa hladne vode na povratku v peč(kondenz)
2.Temperatura na izhodu ledomata je omejena na cca 55C, to temperaturo pa dosežeš šele, ko se segrejaje na to vrednost voda na dnu v hranilniku.
3.meni te zadeve vodi avtomatika, se pravi če je potreba po gretju vode v radiatorjih je obtočna črpalka hranilnika na 20% nazivne moči,šele ko je temperatura prostora v katem je termostat praktično dosežena začne črpalka hranilnika delovati s polno močjo. 2000 l hranilnik je segret na temperaturo 60C po celotni višini praktično v 4 urah z enim samim nakladanjem drv.
Poglej hidravlični načrt peči.
lp marjan
Objave: 153
Teme: 0
Ocena:
0
mikula Napisal:Nekaj ti tu ne štima.
1.naloga ledomata je preprečevanje vstopa hladne vode na povratku v peč(kondenz)
2.Temperatura na izhodu ledomata je omejena na cca 55C, to temperaturo pa dosežeš šele, ko se segrejaje na to vrednost voda na dnu v hranilniku.
3.meni te zadeve vodi avtomatika, se pravi če je potreba po gretju vode v radiatorjih je obtočna črpalka hranilnika na 20% nazivne moči,šele ko je temperatura prostora v katem je termostat praktično dosežena začne črpalka hranilnika delovati s polno močjo. 2000 l hranilnik je segret na temperaturo 60C po celotni višini praktično v 4 urah z enim samim nakladanjem drv.
Poglej hidravlični načrt peči.
lp marjan
kaj maš to za eno mašinerijo :?:
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
Kurilna vrednost enega kubika drv pri vlažnosti 15% in povprečni gostoti 855 kg/m3 je 3078 kWh. To je prekleto veliko energije!
Objave: 156
Teme: 18
Ocena:
0
Temperaturo povratne vode iz hranilnika vidiš na levem termometru pred ledomatom, desni (za ledomatom)pa kakšna temperatura je na povratku v peč.
Poglej enkrat, ko se vklopi ogrevanje sanitarne vode v bojlerju, takrat praktično prihaja na nazaj voda, ki ima samo 5C manj od temperature vode v peči. Tedaj ti praktično šiba topla voda nazaj skozi ledomat.
Moja mašinerija nosi ime Guntamatic-BMK20.
lp marjan