PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Zahteva nujne poti!?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moja situacija je takšna. Imam direktni dostop do kategorizirane javne ceste, vendar je lastnik zemljišča te ceste, kmetijska zadruga. Ker občina pred leti, ko je cesto kategorizirala in prevzela upravljanje, ni uredila prepisa na sebe, imam problem pri pridobivanju gradbenega dovoljenja. Kmetijska zadruga sedaj ne želi dati podpisa za priklop na javno cesto, čeprav z njimi nimam nič! Občina mi je odobrila in dala podpis, zadruga pa želi, da sedaj jaz odkupim cesto, ki pa je nimam za kaj imeti in je povsem nesmiselna ponudba.
Naj tukaj še pojasnim, da ne gre za neko gozdno cesto ali cesto, ki jo ima več lastnikov in da se ne moremo dogovoriti. Tudi ni vmes nobenega zemljišča, ki bi mi oviralo dostop do javne poti. Gre preprosto za to, da mi zadruga ne želi dovoliti priklopa na javno asfaltirano cesto, ki pa jo uporablja veliko uporabnikov. Druge možnosti priklopa na javno pot pa nimam.

Razmišljal sem da bi na sodišča dal zahtevo za dodelitev nujne poti, samo nisem prepričan, da to sploh je, ker jaz imam pot, rabim soglasje, ki mi ga pa nočejo dati na zadrugi!

Kaj mi predlagate?
Si ob par let, takoj ko začneš postopek na sodišču.

Pritisni na občino?, da uredi lastništvo poti.

Na zadrugo, da boš zahteval odškodnino za škodo, ki ti nastaja s tem, ko ti neupravičeno odrekajo pravico uporabe javne poti.
ideja je super, samo kaj ko ne bom mogel zahtevati odškodnine, ker ni škode. V kakšnem smislu bi lahko zahteval odškodnino? Na sodišču moraš namreč zahtevo podkrepiti z dokazi in kako lahko čakanje na podpis ocenim v evrih? Kakšne so vaše izkušnje?

aja, občina to ureja že zadnjih 10 let in dvomim, da bo to hitro končano.
A ni tako, da če je cesta kategorizirana, za pridobitev GD soglasje lastnika ceste, ki je vpisan v ZK, ni potrebno?
Glede ško npr.: ker ne moreš pričeti z gradnjo se boš vselil kasneje. Zato moraš vmes plačevati drago najemnino recimo.....
petea Napisal:A ni tako, da če je cesta kategorizirana, za pridobitev GD soglasje lastnika ceste, ki je vpisan v ZK, ni potrebno?

Ker je v nasi drzavi vse zelo relativno, ne vem, kako je na splosno.
Pri nas je med parcelo in javno cesto se kos "privatne ceste". Za dostop preko te "privatne ceste" je bila narejena darilna pogodba za solastniski delez, da je potem kao prosti dostop na javno cesto.

privatna cesta = cesta na privatnem zemljiscu, ki je v solastnistvu.
jaz nimam problemov z parcelo, med mojo in javno cesto - ker te parcele ni. Jaz imam direkten dostop na javno cesto, sej zato je to še toliko bolj čudno, da potrebujem to soglsje, ker z to zadrugo nimam nič!

petea
Očitno ne, ker ko je moj projektant dal vlogo za projektne pogoje, so na UE dali zahtevo za to soglasje. Tako da očitno ni tako. Ali mogoče veš v katerem zakonu to piše, morda so na UE malo trdi in bi jih lahko zmehčal z zakonom Wink ?

Ali imate še kakšen predlog?

lp
Se pravi, cesta, ki je kategorizirana kot javna, j v bistvu na zadruznem zemljiscu?
Cudno... kako je potem sploh javna...

Si preveril, kaj je za doticno parcelo zavedeno v ZK, oz. ostalih evidencah?
vse je preverjeno in sem se pozanimal pri pravnikih na občini. Res, da še nisem bil na UE, morda imajo oni drugačne evidence( kar me ne bi čudilo), ampak občinarjem se je zdelo čudno, ker bi moglo it skozi pa ne gre.
Ryback Napisal:zadruga pa želi, da sedaj jaz odkupim cesto, ki pa je nimam za kaj imeti in je povsem nesmiselna ponudba.

Kaj mi predlagate?

Odkupi od zadruge in problem bo rešen. Si ti ne bo treba tožit za prazen nič.
Ryback Napisal:...Ker občina pred leti, ko je cesto kategorizirala in prevzela upravljanje, ni uredila prepisa na sebe...

Dobiti nekaj v upravljanje še ne pomeni avtomatsko postati lastnik.

Jaz vam lahko dam tudi svojo bajto v upravljanje za 99 let, a še vedno ne boste postali lastnik moje nepremičnine, niti ozemlja (razen z goljufijo).
Za upravljanje, boste tudi plačevali nekaj uporabnine.

Torej v vašem primeru obstajata samo dve varijanti.

- odkupite cesto in postanete lastnik
- greste na sodišče in, kot ste zapisali, podate zahtevek za nujno pot.

ČE... nimate res nobene druge možnosti (ceste), ki je povezana, na vaši parceli, z drugo javno (občinsko, državno) dostopno površino.

p.s. Nisem pravnik, samo moje idiotsko razmišjanje. Pa veliko sreče.

LP steklenička
LP, steklenička
Mislim, da ima rklinc sodno prakso s podobnim primerom. Ce se ne bo oglasil, ga pa preko zs povprasajte.
Za potrebe gradbenega dovoljenja boš težko zahteval nujno pot, glede na to, da cesta obstaja in ti njene uporabe nihče ne brani. Rešitev v primeru, če to cesto uporablja več uporabnikov, je na strani občine, ki bi morala urediti lastništvo. Če si sam, potem razmišljaj o odkupu, kot so ti predlagali ali pač ne zidaj tam.

L.p., Kloko
Pošlji mi zasebno sporočilo s svojimi podatki. Mislim, da ti lahko pomagam (imeli smo podoben primer).
Lp
Zdravo

Imel sem podoben primer, kjer me je občina tiščala na kategorizirano cesto, ki pa je v ZK še vedno privatna lastnina. Na tej cesti nisem imel služnosti. Z veliko muko sem jih prepričal (njihovo vojsko pravnikov ????), da je to v nasprotju z ustavo. ???????? Confusedhock:
Kategorizacijo cest ureja Zakon o Cestah –ZCes-1, kjer je navedeno, da mora vsaka kategorizirana JC biti v javni lasti.
Od konca lanskega leta pa do danes je bilo kar nekaj odločb ustavnega sodišča, da je takšna kategorizacija protiustavna, saj dejansko nacionalizira privatno lastnino, privatna lastnina pa je zagotovljena v USTAVI.
Letos, nekje spomladi je tudi Ministrstvo za promet pozvalo občine, da uredijo kategorizacijo cest na novo, pri čemer naj bodo posebej pozorni na lastninsko pravico.
Zasledil sem da bi morale občine najkasneje v 6 mesecih urediti zadevo - 128. Člen Zces-1.
Jaz misli, da je večji problem občina, kot pa UE. Na UE se samo držijo zakonov (ki so kakšni so) in od tebe zahtevajo služnost na omenjeni cesti.
Dober je naslednji članek:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")tednikunichr("46")si/brez-legalnega-dostopa-do-javne-ceste-ni-gradbenega-dovoljenja[/url]

Glede odkupa pa bi jaz (glede na moje izkušnje) bil previden. Praviš, da občina že 10 let ureja tole zadevo z zadrugo. Kao da niso uspeli urediti v 10 letih? Mogoče kakšne VIP vezi med občinarji in zadrugo,.......
Če boš odkupil, pazi na tole, da lahko potem občina tebe začne nategovati da daš cesto v javno dobro. V skrajnem primeru te lahko razlastijo....zakaj pa ne naredijo tega zadrugi....VIP mogoče...ne vem.
Tudi odkupovanje in podarjanje lastnine v korist države ni dovoljeno.
Če ti ponudijo razumno ceno, jo odkupi, in se z občino spogajaj za kakšno ugodnost....zmanjšanje komunalca ali kaj drugega.....
Če pa ne bo šlo, pa pojdi na sodišče......koliko časa ne vem......če nimaš druge možnosti dostopa (krepko preveri)...zahtevaj nujno pot. Nujna pot "naj" bi se obravnavala prednostno. Moj odvetnik je ocenil za podobno zadevo cca 1 leto.

Pa obilo srece z državnimi "organi".

LP
1 2
Iskanje po temi