PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Pogodba o posredovanju pri prodaji nepremicnine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam nekaj vprasanj v zvezi nakupa nepremicnine. Menim da sem bil zaradi svoje naivnosti nategnjen, in me zanima ali je mozno stvar popraviti.

Torej agent nama je "poturil" list z po njegovo "nekaj osebnimi podatki" katerega sva podpisala ne da bi ga prebrala (vem, skrajno neumno).
Kasneje smo se doma z znanci pogovarjali o tem, kako bova morala posredniku placatai 2%provizije, torej midva kot kupca 2% in prodajalec prav tako 2%. Ker mi to ni najbolj jasno mi se poraja prvo vprasanje:
1. Ali je kupec dolzan placati provizijo posredniku? Torej nepremicnino sva sama nasla na internetu, poklicala stevilko in potem je pac stekel postopek z agencijo....

Ko se razmisljal o tem kako nelogicno mi je da bi kupec placeval agencijo, ko pa ni za njega storila prav nic in je narocnik v bistvu prodajalec, najdem v mapi prej omenjeni papir, katerega sva podpisala "POGODBA O POSREDOVANJU PRI PRODAJI NEPREMIČNINE"

Kaj storiti sedaj? Sem s tem podpisom zapecatil usodo?
Ali moram placati, ce odstopim od te pogodbe?

Prosim, potrebujem nasvet, hitro
Poleg tega, bom se obrazlozil vsebino lista, katera mi prav tako poraja dvome.

Tam sem namrec naveden kot "narocitelj".
In sicer ta pogodba opisuje, da agencija in narocitelj, skleneta pogodbo pri kateri se nepremicninska druzba zavezuje, da bo za narocitelja opravljala posle iz 2. člena splošnih pogojev poslovanja pri prodaji naslednje nepremicinie (nato sledijo podatki nepremicnine katero kupujeva)

Ko pa si preberem 2. člen piše:
Nepremicninska druzba se zavezuje, da si bo s prof. skrbnostjo prizadevala najti in spraviti v stik z narociteljem tretjo osebo, ki se bo pogajala za sklenitev pogodbe o nakupu neprem. iz 1. člena......

?? wtf Tole razumem kot da bi jaz prodajal nepremicnino, in se agencija meni (narocitelju) zavezuje da me bo spravila v stik s tretjo osebo (kupcem)

Imam prav, ali se motim?
Na žalost, je usoda zapečatena Smile nepremičninski agent vas lahko terja za 2 % v primeru, da pride do sklenitve prodajne pogodbe. Če do sklenitve ne pride, nimate do njih nobenih obveznosti.

Imate pa možnost, da se ob primeru, da do sklenitve pride, z nepremičninskim posrednikom še pogajate za višino %. Ta 2 % sta predvidena za dela, ki so navedena v pogodbi o posredovanju (ponavadi je našteto po alinejah kaj naj bi nep.posrednik za vas opravil - iskanje ustrezne nepremičnine, oglaševanje tega da iščete, itd.). Če tega za vas ne opravi, imate možnost, da zahtevate znižanje provizije. Če vas bojo upošteval, je spet druga zgodba Smile na sodišču pa menda lahko dosežete svoje.

Citiram iz Obligacijskega zakonika:
"Ob sklenitvi pogodbe, ki vsebuje abstraktne prvine (saj stranki ne vesta, kakšne bodo konkretne prvine izpolnitvene faze), stranki ne vesta, kakšen trud bo moral posrednik vložiti za uspeh posla. Ker je tako, tudi protidajatve (višine provizije) ne moreta določiti v luči načela enake vrednosti dajatev. Ko pa prvine izpolnitvene faze (se pravi: obseg in strokovna teža posrednikove izpolnitve) nazadnje postanejo znane, je treba z ustrezno obravnavo ugovora pretirane provizije poskrbeti, da bi se causa acquirendi ne sprevrgla v nekaj drugega – t.j., v nedopustno kavzo, katere pretežna vsebina bi bila bogatenje pogodbeno močnejše stranke (posrednika) na rovaš druge, šibkejše stranke.

O višini provizije - ne glede na to, da je vnaprej dogovorjena s pogodbo - je mogoče govoriti šele takrat, ko izpolnitev pogodbe postane jasna, saj prej ni mogoče z gotovostjo napovedati, katere storitve bo posrednik sploh opravil"

Ponavadi nepremičninski agenti "podturijo" pogodbo vsakemu, ki na ogled pride in je toliko naiven, da pogodbo podpiše (takih je ogromno). Kaj kasneje za takšnega kupca opravi, skoraj ni omembe vredno in nikakor ni vredno 2%. Ampak, takle mamo v naši Sloveniji. Zakon predvideva, da je najvišja provizija 4%, ki se lahko razdeli med kupca in prodajalca (2-2%), če se stranki s tem strinjata. Strinjaš se, ko podpišeš pogodbo o posredovanju.

Na naslednjem ogledu pod nobenim pogojem nič podpisovat. Prijazno se zavrne, pove, da niste naročil njihovih uslug in to je to.
Jest sem sicer znani nasprotnik poslovanja z nepremičninskimi agencijami, ampak če ste ljudje taki majmuni, da podpisujete zadeve brez da bi sploh prebrali, vas prosim, da me kontaktirate in vam prinesem še oporoko v mojo korist v podpis. No šalo na stran, če ste podpisali pač soglašate s tem, da ste naročitelj psredovanja in plačajte. Sicer če ne kupite, vam ne bo treba nič plačat in naj bo to šola za naprej, da se prevarantskim agencijam nič ne podpisuje razen prodajne pogodbe in kot kupec lahko tui mirno zavrnete plačilo provizije, ker agenta plača njegov naročnik - tole o deljenju provizije na 2+2 nam vturavajo agencije češ da je ustaljen občiaj - figo peška, naj se neki na j. Sem tudi že odkorakal z ogleda ob vztrajanju agencije, da bi naj plačal 2% provizije in tu sem načelen in ne odstopam. Aja in podobno bedasto se mi zdi, da hočejo agencije zaračunat najemniku eno najemnino kot posredovalnino - ja pa ja de.
Saj po pogodbi je provizija verjetno 2%+20%DDV :wink:
Od prodajne pogodbe verjetno ne moreš več odstopiti?
@someone

Pozdravljen!

Seveda zgodba ni zaključena, je pa dolgotrajna in se bo morala nadaljevati prek sodišča.

Dejstva so sledeča. Sodna praksa glede položaja, kot je tvoj, ni enotna. Obstaja odločitev Višjega sodišča v Lj, ki pravi, da je taka pogodba nična, ker se s tako pogodbo ne dosega nobenega izmed ciljev, ki naj bi se dosegli s sklenitvijo pogodbe o nepremičninskem posredovanju, ampak je bila sklenjena zgolj zaradi dodatnega zaslužka.

Na drugi strani pa obstajo primeri, ko je to isto sodišče (ja se strinjam, da živimo v državi z bipolarno motnjo) odločilo, da taka pogodba ni nična, da pa je treba znižati provizijo, ker je posrednik opravil le ogled in le tako plačilo je sorazmerno. Konkretno so znižali iz cca. 7000 EUR na 350 EUR.

Torej moj nasvet: ne plačaj nič! Počakaj, da bo posrednik vložil izvršbo na podlagi verodostojne listine (računa) in ugovarjaj, da je pogodba nična in podrejeno, da je provizija nesorazmerna z opravljenim delom posrednika. Bodi pozoren. Ugovor mora biti ustrezno obrazložen, če ni, ga sodišče šteje za neobrazloženega. Če bo obrazložen, bo zadeva šla naprej na pravdo.

Ob tem bi jaz že v ugovoru navedel, da je ureditev po Zakonu o nepremičninskem posredovanju protiustavna, ker dopušča, da ena oseba zastopa kupca in prodajalca, kar je z vidika načela enakosti nedopustno: kako lahko skrbiš za interese dveh, ki imata popolnoma nasprotne interese?

Verjetno boš rabil kvalificirano pravno pomoč. Izogibaj se "zvenečim" odvetnikom in odvetniškim pisarnam, ker delajo veliko napak in se trudijo le za tiste, ki jih spravijo na TV. Če ne najdeš odvetnika, ki te bo prepričal, se lahko vedno obrneš name.

Lep večer še naprej.
sodnik Lovrenc
Bravo sodnik Lovrenc, se strinjam, sam isto razmišljam kot ti,...jst sem vsakemu agentu povedal, da delujem na tem področju in da imam vsak dan v rokah KP, in me niso upali gnjaviti s podpisom pogodbe !!! Plača, naj tisti ki je naročil, kupec se samo javlja na oglas, ni kriv da si je prodajalec izbral posrednika. Ampak prav je tako, da se vsako toliko kdo namoči, ker Slovenci smo tako pametni, da svojo usodo vredno 150.000 eur in več nosimo na peclju, samo malo pogledaš forum, a ima kdo kakšen osnutek Kp na voljo, a kupujete kruh in mleko? Če nimate pojma stopite do prvega notarja, da pelje posel v obliki notarskega sporazuma. A zobe si pa ne morete sami popravit?...

Se opravičujem v naprej za malo bolj odrezav odgovor...ampak to je dejstvo, zato pa je tako kot je, finančna pismenost na psu, v tujini si korektni nasveti plačajo ! Se bojim, da mi nikoli ne bomo uspeli doseči te miselnosti.
Pred časom sem na ogledu podpisal pogodbo o posredovanju. Stanovanje se mi je zdelo cenovno nedosegljivo. Motiv ogleda je bil, da se naučim ogledovati. Danes je stanovanje 10% cenejše. V pogodbi o posredovanju piše, da je sklenjena za določen čas 9 mesecev. Ali to pomeni, da lahko po preteku 9 mesecev kupim stanovanje brez kakršnihkoli obveznosti do posrednika?
(p.s. če ga vmes prodajo - nič hudega)
ponavadi je v pogodbi določba, da v pol leta po ogledu ne smeš kupit te nepremičnine, ki si si jo ogledal z agentom. torej ni vezana na čas pogodbe. preveri, kako ti piše (lahko pa mi tudi pošlješ scan).
Kaj pa če je podpisan samo moj partner, jaz pa ne? Kupila bi jo jaz, samo na svoje ime(živima v izvenzakonski skupnosti). V tem primeru se lahko obrnem direktno na prodajalca brez agencije?
V tem primeru si lahko nakopljete tožbo s strani agencije. Čeprav je podpisan partner, se šteje, da nepremičnino kupujeta iz skupnega premoženja, in je vseeno kateri od vaju je napisan na pogodbi. Velja tudi za ožje družinske člane.
Tonka, na ogled greste trije, ti, tvoj koruznik in kolega/kolegica - slamnati kupec naj bo kolega/kolegica.
Agencij nimam ravno v čislih, ampak tako izigravanje je pa tudi mimo. Agencijo stisnite z zakoni in mnenjem nepremičninske sekcije pri GZS, da mora izpolnjevati pogodbo, ki jo je podpisala s prodajalcem, ta pogodba pa pravi, da mu bodo priskrbeli stranke. Če agencija zavrne ogled, s tem krši pogodbo, ki jo je sklenila s prodajalcem (žal ta tega ne more vedeti).
Če se provizija razdeli med prodajalca in kupca, je ta vsaj za kupca, torej tistega, ki ni naročil storitve pri agenciji, totalno previsoka in nesorazmerna z opravljeno storitvijo. Meni so to res bananska posla: plača naj tisti, ki je nekaj naročil, in agencije naj se končno dejansko začnejo truditi in spraviti svoje storitve na takšno raven, da si bodo to provizijo tudi zaslužile.
Kaj si mislim o nepremičninskih posrednikih sem pisal že v več drugih temah in se ne bom več ponavljal. Ko slišim naziv "nepremičninski posrednik" mi gredo kar kocine pokonci. In 100% se strinjam z @vitlom. Vse kar znajo nep. posredniki, znajo tudi odvetniki in notarji.
Še osebna prigoda od letošnje pomladi, ko se je lasnik hiše, v kateri trenutno živimo v najemu odločil da je bo prodal, pa se je v roku 1 meseca potem premislil. Pripeljal je nep. agenta enega iz gorenjske regije. Prvi obisk je bil še kar korekten, ko je pa drugič prišel, je bil pa že tako udomačen, da se je pojavil sredi hiše brez zvonjenja (slučajno pozabil zaklenit vrata) ravno ko smo bili pri kosilu s familijo, da je meni od presenečenja skoraj žlica padla v župo. Namreč brez zvonenja je uletel v sredo hišo v čevljih skupaj z "nedeljskim" kupcem tudi v čevljih.
Sem ga lepo pohvalil o njegovi "balkanski" kulturi in vregel oba iz hiše.
Iskanje po temi